Četvrtak, 25 srpnja, 2024
Glazba

Predstavljanje knjige “Sakralna glazba Nella Milottija”

Predstavljanje knjige “Sakralna glazba Nella Milottija” održano je u petak navečer u svečanoj dvorani “Tone Peruško” pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile.

Zbirku su predstavili recenzentica izv. prof. mr. art. Mirjana Grakalić te urednici doc. dr. Ivana Paula Gortan-Carlin i Branko Okmaca. Nastupio je Mješoviti zbor Roženice iz Pazina pod vodstvom Ines Kovačić Drndić i Župni zbor sv. Ivana Krstitelja u Dajli pod vodstvom Ivane Paule Gortan-Carlin.

Sama promocija je započela izvedbom djela “La notte di Natale” ili “La notte del Signore”, kojom se skladatelj Milotti zahvalio, nakon što su on i supruga 1990-ih godina izbjegli prometnu nesreću. Pjevači Župnog zbora sv. Ivana Krstitelja iz Dajle izveli su dvije strofe na talijanskom jeziku i jednu na hrvatskom, sve prema tekstu pjesnika Daniela Načinovića, koji je bio prisutan u publici.

Zdravo zvijezdo mora

Nakon što je Mješoviti zbor Roženice iz Pazina pod vodstvom Ines Kovačić Drndić i s korepetitoricom Kristinom Puh Leko izveo “Zdravo zvijezdo mora”, Ivana Paula Gortan-Carlin kazala je “Milotti je napisao himnu za marijanska slavlja ‘Zdravo zvijezdo mora’ za mješoviti zbor s pratnjom orgulja ili glasovira u povodu 100. obljetnice Mornaričke crkve u Puli, na liturgijske stihove, a datirana je 1. rujna 1998. godine. Za života je Milotti poklonio arhivu HRT-a u Zagrebu rukopise svojih simfonijskih djela. Nakon njegove smrti dio glazbene ostavštine dan je Državnom arhivu Pazin, a nakon smrti njegove supruge obitelj je Milottijevu građu dala Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti. Tada je i aula u kojoj se drži nastava glazbenih kolegija imenovana Aulom Nella Milottija”, kazala je Gortan-Carlin.

Ona je s tadašnjim studenticama, sada magistricama Lucijom Jadanić s Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti i Marinom Dadić s Muzičke akademije napravila popisa djela prema naslovu, međutim tek kod obrade i analize koja je bila potrebna za tiskanje moglo se sa sigurnošću reći koliko točno ima skladbi.

– Prošle godine objavili smo “Zbirku dječjih pjesama Nella Milottija” kako bi i najmlađi mogli rasti uz Milottijevu glazbu, a danas donosimo sakralne pjesme, do sada većinom neobjavljivane, koje je notografirao koautor zbirke, profesor Branko Okmaca. Opus sakralne glazbe Nella Milottija nije pozamašan, napisao je jednu Misu Zahvalnosti, Benedictus, Aleluju i jedanaest duhovnih šansona. Djela su pisana pretežito za mješoviti zbor uz pratnju orgulja ili klavira, a uglazbljuje najčešće liturgijske tekstove i pjesme Daniela Načinovića, te jedan Mirelle Fonio, pisanih na hrvatskom, talijanskom ili latinskom jeziku, kazala je Gortan-Carlin.

Spokojniji i meditativniji

Branko Okmaca podsjetio je da Milottijev opus čine ozbiljna i zabavna glazba, a sakralnoj se glazbi posvetio tek u kasnijoj životnoj dobi.

– Duhovna glazba oplemenjuje njegov opus, harmonijski jezik je tradicionalan, homofon, neka su djela i polifona, nema tu one radosti i živosti kao u ostalim njegovim djelima, već je tu spokojniji i meditativniji, naglasio je Okmaca.

Mirjana Grakalić čestitala je autorima na prekrasnom izdanju, naglasivši iznimno zanimljiv i raznolik opus ovoga autora. Naglasila je da je Milotti skladao i operetu, no rijetki znaju za to, te zatim je pročitala dio iz recenzije Mirne Marić, druge recenzentice koja nije mogla biti prisutna predstavljanju.

U realizaciji knjige sudjelovali su i lektorica Lidija Čargonja te Lorena Lazarić koja je prevela uvodni tekst na talijanski jezik, sliku za naslovnicu uradila je Libera Gortan, a za grafičko oblikovanje pobrinuo se Janko Žufić.

Ivana Paula Gortan-Carlin posebno se zahvalila i Aniti Flego Sponza za doprinos na očuvanju spomena na istarske skladatelje.

Pozdravne riječi izrekli su županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica, koji je izrazio veliko zadovoljstvo tim projektom, dekanica Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti izv. prof. Mirjana Radetić Paić te dekan Muzičke akademije u Puli doc. art Dražen Košmerl.

Radetić Paić je naglasila da je upravo s radnog mjesta u tadašnjoj Pedagoškoj akademiji maestro Milotti umirovljen. (Vanesa BEGIĆ/ G. Istre)

Najave