Srijeda, 17 travnja, 2024
Novosti

Potpisano Pismo namjere osnivanja ustanove za palijativnu skrb

Porečki i pulski biskup mons. dr. Dražen Kutleša, pulski gradonačelnik Boris Miletić te istarski župan Valter Flego potpisali su u srijedu, 27. svibnja, u sjedištu Istarske županije u Puli, Pismo namjere o ostvarivanju suradnje na realizaciji projekta osnivanja ustanove za palijativnu skrb.

Prema riječima pročelnice Sonje Grozić Živolić, početak pružanja palijativne skrbi u ovom obliku u kojem je danas poznat započeo je još 2005. godine kroz Ligu borbe protiv raka Pule kada su educirani volonteri počeli pružati usluge i podršku onkološkim bolesnicima, kako onim u kućama, tako i onima koji su dobivali terapije na onkološkom odjelu Opće bolnice Pula gdje je organizirana psihosocijalna podrška. Tako je ostvarivanje ovog projekta logičan slijed daljnjeg razvoja modela koji je usmjeren na stacionarnu palijativnu skrb a to su izgradnja, opremanje i početak rada ustanove u kojoj će se pacijentima i njihovim obiteljima osigurati pružanje specifičnih zdravstvenih usluga.

Dr. Julijana Franinović-Marković, koordinatorica kliničke palijativne skrbi Istarske županije, predstavila je iskustva i potrebe svojih pacijenata i njihovih obitelji. Ona je nadalje istaknula da će se hospicij nalaziti na području sadašnje pulske bolnice u Zagrebačkoj ulici te kako je Istarskoj županiji ukupno pripalo 22 kreveta od kojih bi se između 12 i 14 kreveta nalazilo u Puli, dok bi se ostali razmjestili po ostalim stacionarima diljem Istre što bi činilo jednu zajedničku mrežu svih stacionarnih kapaciteta Istarske županije za palijativnu skrb.

Istarski župan Flego izrazio je zadovoljstvo postignutom suradnjom u duhu istarskog zajedništva. „Potpisivanje ovoga Pisma još je jedan korak unaprijed prema ostvarivanju više kvalitete pružanja palijativne skrbi u Istarskoj županiji koja ima dugu tradiciju provođenja ovog pristupa koji je usmjeren na poboljšanje kvalitete života pacijenta i njihovih obitelji“, naglasio je Flego.

Također je objasnio da u ovom projektu zajedno surađuju biskupija koja financira projekt izgradnje, Grad Pula koji želi pomoći kako u opremanju objekta tako i u cjelokupnom projektu, te Županija koja ima iskustva u samom funkcioniranju cijelog sustava palijativne skrbi, a obzirom da je Županija vlasnik zemljišta, oni će uspostaviti pravo gradnje kako bi biskupija mogla izgraditi objekt. Tako će svi zajedno udružiti snage kako bi postigli da do 1.1.2017. godine projekt funkcionira.

Mons. Dražen Kutleša  napomenuo je da je misija crkve pomoći ljudima, te da će ovaj projekt financirati sredstvima koja su stekli na različite načine – kroz donacije i pomoću novca koji crkva dobiva od države. Tako će upravo ta sredstva koja su prikupljali par godina usmjeriti na realizaciju projekta.

Za kraj se obratio i pulski gradonačelnik Boris Miletić koji se zahvalio Porečkoj i Pulskoj biskupiji na čelu sa biskupom Kutlešom kao i Istarskoj županiji s kojom uspješno surađuje, a obzirom da je potrebno ishodovati dozvole i financirati poslovanje takvog objekta, zaključio je da će Grad sigurno pružiti svoj obol. (izvor:  Hrt Radio Pula)

Najave