Srijeda, 17 travnja, 2024
Poruke biskupa

Poruka pomorcima i ribarima uz dan sv. Nikole 6. prosinca

Poštovani štovatelji sv. Nikole,
dragi naši pomorci i ribari!

U prigodi blagdana vašeg dragog i moćnog Zaštitnika želim vam uputiti riječ pozdrava i ohrabrenja. Vi najbolje osjećate sve okolnosti u kojima se odvija vaš život i život vaših obitelji, okolnosti koje znadu biti i vrlo teške, gdje su vam zagovor i pomoć sv. Nikole posebno potrebni, što ste sigurno ne jednom u životu i osjetili.

Misleći na opasnosti s kojima se moraju „nositi“ pomorci i ribari, zajednica crkve često moli za „sretan povratak pomorcima“. Slavni istarski biskup Juraj Dobrila (+ 1882.) uvrstio je u svoj molitvenik „Oče budi volja tvoja“ razmišljanje i molitvu za pomorce. „Divno je more! Ono je slika vječnosti! Širi se pred nama kao da nema kraja. Sad je mirno i blagotvorno, sad opet nemirno i uzburkano! Čarobno je i okrutno, ali uvijek drago srcu pomorca. Sjećaj se uvijek, osobito usred bijesnih valova, da si u rukama Gospodina!“

Molitvom za „sretan povratak pomorcima“ izriče se životna i psihološka činjenica, kako je boravak na moru, daleko od svojih, na neki način „nenormalno“ stanje te se iščekuje  povratak. Dragi pomorci, vi obavljate iznimno korisnu službu čovječanstvu. Kako bi život izgledao bez pomoraca, bez razmjene roba među zemljama i kontinentima? Bez vaše bi službe mnogo toga stalo. Ali vaša je služba vezana uz mnoge fizičke rizike kao i duhovne teškoće zbog odvojenog i jednoličnog života, čega se prilikom blagdana vašeg zaštitnika sv. Nikole posebno prisjećamo te izražavamo zahvalnost i solidarnost s vama i s vašim dragima koji s vama podnose dio vašega „križa“.

Zbog toga je „povratak“ nakon obavljenog zadatka tako drag. Crkva i sama ima iskustvo putnice te zna što je „mirno more“ i „sigurna luka“. Susreće na svom putovanju kroz stoljeća, kroz vrijeme prema vječnosti, lijepe trenutke napretka i mirnog suživota ljudi, ali i bijesne valove prevrata i progona te zastranjivanja s pravog puta.

Uz osjećaje dubokog shvaćanja vašeg zanimanja i suosjećanja s vašim dragima, podsjećamo kako je Benedikt XVI. ovu godinu proglasio „Godinom svećenika“. Za svećenike on kaže da su „predragocjeni dar čovječanstvu“. Upravo svećenici i župne zajednice na posebni način nose u srcu svoje pomorce, suosjećaju s njima i prate ih svojim molitvama i dobrim željama.

U glavnim svjetskim lukama postoje svećenici zaduženi posebno za potrebe mornara. Potražite ih i obratite im se uvijek pouzdanjem. Poznato vam je također da i u našim lukama od Pule do Dubrovnika djeluje Apostolat mora, organizirana konkretna služba Katoličke Crkve koja promiče pastoralnu skrb za pomorce i ribare, a članovi su joj svećenici i ekipe suradnika. Oni održavaju susrete s pomorcima, ribarima, njihovim obiteljima i svima koji tu rade i od mora žive. Godišnji susret našega Apostolata mora bio je nedavno u mjesecu rujnu u Karlobagu.

Dragi pomorci, ribari i svi štovatelji sv. Nikole!

Sa srcem punim razumijevanja za vaše teškoće, za opasnosti kojima ste izloženi, za vaš naporan rad, vaša stremljenja i zauzimanja, preporučujem vas i vaše obitelji vašem velikom Zaštitniku. Kroz 16. stoljeća on bdije nad morima i brodovima pomažući onima koji ga zazivaju. Da nije toga bilo, bio bi već davno zaboravljen. Imajte povjerenja u njega, neka vam on bude pomoćnik na putovanjima morem i na putu života.

Ivan Milovan, biskup porečki i pulski
Predsjednik Odbora HBK za pastoral pomorac

Najave