Srijeda, 17 travnja, 2024
Novosti

Poreč: Biskupska misa za pomorce

Svečanim misnim slavljem u porečkoj bazilici obilježen je blagdan sv. Nikole biskupa, zaštitnika djece, pomoraca, trgovaca, putnika, ribara, zaručnika. Euharistiji, koju je predvodio porečki i pulski biskup mons. Ivan Milovan u koncelebraciji porečkog dekana preč. Petra Pahovića, nazočili su ribari iz Poreča i iz okolnih mjesta zapadne istarske obale: Vrsara, Funtane, Tara i Vabrige te predstavnici Pomorske policije i Lučke kapetanije.

Mons. Milovan je u prigodnoj homiliji istaknuo nekoliko događaja vezanih uz lik i djelovanje sv. Nikole naglasivši kako je „uistinu sve što je činio bilo na dobrobit ljudi“. U nastavku obraćanja okupljenim vjernicima biskup Milovan je u svojstvu promotora Apostolata mora u Hrvatskoj i predsjednika Odbora za pomorce pri HBK objasnio temeljne značajke djelovanja Apostolata mora. Glavna zadaća te udruge je posebna pastoralna skrb za ljude koji rade u pomorskim djelatnostima, istaknuo je biskup. Zbog specifične naravi njihova posla i životnih uvjeta, Apostolat mora organizira u lukama susrete i primanje pomoraca kako bi im bila pružena adekvatna dušobrižnička skrb upravo prilagođena njihovim potrebama.

Spomenut je i XXII. svjetski kongres Apostolata mora, koji se ove godine održao u Gdynji (Poljska), s kojega je cijelom pomorskom svijetu upućena poruka da se Apostolat mora osjeća pozvanim među “ljudima od mora” unositi “kršćanski humanizam nade”. Biskup se nadalje osvrnuo na simbol sidra kao kršćanske nade, što je ujedno i  središnja tema poruke koju je povodom ovogodišnjeg blagdana sv. Nikole uputio pomorcima kao promotor Apostolata mora. „Pomorci jako dobro znaju koju temeljnu važnost ima sidro“, naglasio je biskup, nastavivši kako ono savršeno simbolizira kršćansku nadu, a nada je jedna od temeljnih kreposti. Nada je čovjeku potrebna poput kisika, naglašeno je, a upravo je o kršćanskoj nadi progovorio nedavno i papa Benedikt XVI. u svojoj drugoj enciklici „Spe salvi“. Na kraju je biskup svima poželio da po zagovoru svetog Nikole, čije ime sadrži grčku riječ nike što znači pobjeda, „nadvadaju životne teškoće te uzmognu živjeti u vjeri i nadi dosljedne kršćanske ljubavi“. Po završetku misnog slavlja nastavljeno je druženje ribara i djelatnika pomorskih službi sa župnicima iz okolnih mjesta, što je prema riječima preč. Pahovića, iniciatora ovog druženja,  izuzetno bitno obzirom na specifičnu narav njihovog posla.

G. Krizman

Najave