Utorak, 21 svibnja, 2024
Poruke biskupa

Poruka biskupa Kutleše povodom početka Godine posvećenog života

Draga braćo svećenici, dragi redovnici i redovnice draga braćo u Kristu!

Pišem vam sa željom kako bih potaknuo vaša srca da se što bolje pripremimo za nadolazeću Godinu posvećenog života. Na prvu nedjelju došašća, 30. studenoga ove godine, započinje u životu Crkve, po želji i odredbi pape Franje, Godina posvećenog života. Milosna je to prilika da s pogledom nade promotrimo ljepotu Božje prisutnosti koju nam dariva u osobama i zajednicama koje su obilježile svoj život opslužujući tri evanđeoska savjeta: čistoće, siromaštva i poslušnosti.

Upravo nam stoga jasno ističe II. vatikanski sabor kako posvećeni život »nepobitno pripada životu i svetosti Crkve« (Lumen gentium, 44). Život i svetost Crkve gotovo su nezamislivi bez dara Bogu posvećenih osoba koji njezin dinamizam življenja otvaraju nadahnućima Duha Svetoga budući da, kako to reče sveti Ivan Pavao II., »prepuštajući se vodstvu Duha u neprestanom hodu čišćenja, oni postaju, iz dana u dan, kristolike osobe, produženje u povijesti posebno nazočnosti uskrslog Gospodina« (Vita consecrata, 19).

Godina koju započinjemo poziv je svima nama gledati tu kristolikost u različitim oblicima posvećenog života, osobito u životu redovničkih zajednica čija je prisutnost osjetna i u našoj Biskupiji. Pročelnik Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života, João Braz de Aviz, u najavi otvorenja Godine posvećenog života istaknuo je kako ova godina ima za cilj tri dimenzije: »sa zahvalnošću se spomenuti nedavne prošlosti«, »s nadom prigrliti budućnost«, te »sa strašću živjeti sadašnjost.« I mi u našoj biskupijskoj zajednici prepoznajemo jasnoću povijesnog traga koji su ostavile osobe Bogu posvećenog života u izgradnji kulture, nacionalnog identiteta te očuvanja kršćanske baštine. Njihova uloga je u tome nezamjenjiva, a snaga njihove prisutnosti očituje se i danas. Upravo prisutnost redovničkih zajednica jača eklezijalnost jedne mjesne Crkve i pokazuje njezinu snagu svetosti koja ne dolazi od nje same, nego iz Krista – Zaručnika. Zato i Crkva gleda na redovničke zajednice kao na zjenicu svojega oka, tj. njihov život i nutarnja struktura očituju svu dinamiku crkvenog života, a zbog toga nas i raduje njihova blizina, njihov rad i njihovo evangelizacijsko djelovanje. Nadalje, budućnost na koju gledamo pogledom nade i oslanjanja na dar Božje providnosti obvezuje nas čuvati dar posvećenog života te moliti Gospodara žetve da pošalje radnika i iz naše biskupijske zajednice u svoju žetvu opredjeljujući se za evanđeoski način života.

Braćo i sestre, život Bogu posvećenih osoba život je koji govori o ljepoti. Ljepota toga života ne proizlazi iz materijalne sigurnosti ili pak iz nekakvih tjelesnih darova i sposobnosti, nego je to ljepota koja govori o snazi Božjega zahvata i radosti koja se rađa iz susreta s Kristom. Baš zbog toga je prepoznatljiv život redovnika i redovnica u životu Crkve i društva jer oni, po snazi Kristove istine, postaju istinski svjedoci radosti koja nikada ne prestaje i svjedoče o jačini evangelizacijskog poslanja očitovanog u bratskom zajedništvu. Tada se ostvaruje, kako kaže papa Franjo, »mistično, kontemplativno bratstvo, koje zna gledati na svetu veličinu bližnjega, koje zna otkriti Boga u svakom čovjeku, koje zna podnositi neugodnosti zajedničkog života držeći se Božje ljubavi, koje zna otvoriti srce Božjoj ljubavi da traži sreću drugih kao što je traži Otac dobri« (Evangelii gaudium, 92). Tako nas Godina posvećenog života podsjeća da su redovničke zajednice u jednoj biskupiji pozvane biti duhovne oaze i izvor snage njezina zajedništva i misijskog poslanja.

U našoj biskupiji Porečkoj i Pulskoj na više ćemo načina pokušati obilježiti ovu Godinu posvećenog života. Prvenstveno ćemo to učiniti svečanim obilježavanjem njezina početka euharistijskim slavljem u samostanskoj crkvi sv. Franje u Puli 30. studenoga 2014. u 18 sati. Neka naše zajedništvo, kao i naša prisutnost na tom događaju bude očitovanje naše ljubavi i naše zrelosti koje prepoznaju ulogu i važnost posvećenog života u Crkvi. Jednako tako, tijekom cijele godine bit ćete pozivani na događanja koja će odražavati ljepotu posvećenog života, neka stoga naš odaziv bude znak prepoznavanja te ljepote.

Dok braći i sestrama koji žive posvećenim načinom života od srca čestitam početak ove Godine, želim na sve Vas zazvati Božji blagoslov kako bismo, zajedno svjedočeći radost Kristove prisutnosti među nama, mogli očitovati ljepotu Crkve u njezinoj raznolikosti i jedinstvu. Neka nam u tome pomognu zagovor i primjer Blažene Djevice Marije, Majke radosti te našeg nebeskog zaštitnika sv. Maura!

Vaš, u Kristu odani,

Dražen Kutleša,

biskup

 

Najave