Ponedjeljak, 24 lipnja, 2024
Novosti

Poreč: Dijamantni jubilej biskupa Bogetića

Svečanu koncelebriranu misu u Eufrazijevoj bazilici prevodio je slavljenik zajedno sa sedam biskupa i gotovo svim svećenicima Porečke i Pulske biskupije

Umirovljeni porečko-pulski biskup Antun Bogetić proslavio je dijamantni jubilej, 60. obljetnicu misništva u subotu 26. kolovoza 2006. u drevnoj Eufrazijevoj bazilici u Poreču. Svečanu koncelebriranu misu prevodio je slavljenik biskup Bogetić zajedno sa sedam biskupa te gotovo svim svećenicima Porečko-pulske biskupije. Od hrvatskih biskupa sudjelovali su riječki nadbiskup Ivan Devčić te biskupi: domaćin Ivan Milovan, krčki Valter Župan, pomoćni đakovački i srijemski Đuro Hranić, pomoćni zagrebački Valentin Pozaić, koji je tom prigodom bio izaslanik kardinala Josipa Bozanića. Na slavlju je bio i mons. Ivan Godina, upravitelj Varaždinske biskupije. Svojom nazočnošću slavlje su uveličali i dva inozemna biskupa, koparski biskup Metod Pirih te pomoćni koparski biskup Jurij Bizjak.

U propovijedi se biskup Župan osvrnuo na misterij i svojevrsnu paradoksalnost djelovanja Božjeg poziva, koji često u ostvarenju nakane pokazuje i ljudski nemoguća i logikom neobjašnjiva rješenja. Tako je bilo i u životu mons. Bogetića čije često narušeno zdravstveno stanje, znanstvenom, dakle ljudskom procjenom nikako ne bi bilo indikator njegova intenzivnog interkontinentalnog misijskog djelovanja. Biskup Župan spomenuo se razdoblja koje je on proveo u Pazinskom kolegiju, u vrijeme dok je mons. Bogetić obnašao dužnosti odgojitelja i duhovnika mlađih naraštaja. Svojom jednostavnošću i istinskim življenjem svoga zvanja bio je uzor mladim naraštajima od kojih su mnogi imali tu milost ili “sreću” da prepoznaju u sebi poziv te ga upravo primjerom mons. Bogetića, kršćanskom spremnošću i predanjem slijede.

Na završetku svečanog liturgijskog slavlja, slavljenik se kratko obratio nazočnima, izrazivši prije svega zahvalnost Bogu za dug život i za dar svećenstva, za sva velika ostvarenja u čijoj je realizaciji sudjelovao, ali i svim suradnicima s kojima je surađivao tijekom obnašanja najraznovrsnijih zaduženja u dugogodišnjoj službi. Na slavlju su bili nazočni i župan Istarske županije Ivan Jakovčić sa suprugom, porečki gradonačelnik Edi Štifanić i predsjednik gradskog vijeća grada Poreča Eđidio Kodan. Uime redovnica koje djeluju na području biskupije bile su nazočne č. majka Felicita Špehar, vrhovna glavarica reda sestara Srca Isusova, te s. Mirta Vugdelja, provincijalka sestara Milosrdnica u Rijeci.

Najave