Petak, 14 lipnja, 2024
Novosti

Polnoćka u Poreču

Svečanu koncelebriranu misu Polnoćke u porečkoj bazilici predvodio je mons. Dražen Kutleša, porečki i pulski biskup.

U misi koncelebracije sudjelovali su i kancelar Biskupije preč. Sergije Jelenić, katedralni župnik i porečki dekan preč. Rikard Lekaj, župni vikar vlč. Hector Germade i đakon vlč. Filip Celent. Veliko mnoštvo naroda okupilo se u drevnoj katedrali, a mnogi su ostali i vani, u atriju. Porečki župni zbor je skladnim pjevanjem uveličao slavlje. Isusovo rođenje je nešto što pokreće mnoga ljudska srca, budi u nama mnoga sjećanja na protekle proslave Božića, osobito nas prisjeća našega djetinjstva i proslava Božića u našim obiteljima. Ti lijepi trenuci, ta lijepa sjećanja i danas nas pokreću, pa nam nije teško ni usred noći doći u hladnu crkvu koju takvu uopće ne doživljavamo. Osjećamo u svom srcu mir, radost i spremnost prihvaćanja svih ljudi.

Spremni smo svima pomoći, spremni smo oprostiti i moliti za oproštenje. Osjećamo nebo u svom srcu, osjećamo Boga koji preko nas djeluje i donosi mir. To je Božić. To donosi maleno Dijete u jaslicama. O tome je u svojoj homiliji govorio i porečki i pulski biskup mons. Dražen Kutleša.

„Večeras želimo vidjeti što je bit Božića. Nije bit Božića da svakom koga poznajemo kupimo poklon, da jedemo dobro, da dođemo na misu Polnoćku, nego Božić ima jednu svoju poruku koje bi se svi trebali držati i uvijek je imati na pameti. Bog dolazi u ovaj naš svijet, Svemogući dolazi među nas ljude. Toliki su proroci u Starom zavjetu njega navješćivali, tražili i zazivali njegov dolazak, da taj Mesija treba doći, da oslobodi narod od ratova, ropstva, ubijanja. Čovjek se pita što je to u čovjeku što ga tjera da čini neka zla koja su nedostojna čovjeka. Upravo nam večeras Bog želi reći: čovječe, spusti se na zemlju; sagni se i nemoj držati visoko glavu, jer Bog se nalazi u jaslicama, u malom djetetu. Upravo tu je Bog pokazao što je vjera, što je Božić. Bog nas, ovaj mali Isus poziva da se obratimo, da budemo svjesni da je Bog došao u ovaj svijet, koji je zao, da ga oplemeni i da stavu tu klicu ljubavi koja dalje raste. Zašto je Bog htio postati Dijete? Prvo: dijete ima povjerenja u druge osobe, u svoje roditelje. Vjeruje i brzo oprašta. Bog od nas traži da imamo u Njega povjerenja. Drugo: malo dijete uvijek ovisi o svojim roditeljima. I mali Božić nas poziva da i mi budemo ovisni o Bogu, a ne da toliko brinemo o materijalnim stvarima koja nas zarobljavaju. Ako čovjek nije sretan u svojoj duši, ako nema tu zadovoljstva, sve je uzalud. Mali Isus danas nam poručuje da dozvolimo da se u nama rodi novo dijete, da postanemo djeca kao što smo nekada bili sa čistom i nevinom dušom. Kako čovjek živi i odrasta sve se više udaljava od tog Božića. Ali svaki Božić je i prigoda da prihvatimo ono dijete u sebi i da ponovno budemo iskreni, pošteni, nevini kao djeca. A Isus je rekao da samo takvima pripada kraljevstvo nebesko.“ I na kraju gospodin Biskup svima je čestitao i zaželio sretan i blagoslovljen Božić.

Najave