Srijeda, 19 lipnja, 2024
Novosti

Plenum svećenika Porečke i Pulske biskupije

U Pazinskom kolegiju je 18. studenoga 2013. godine održan Plenum svećenika Porečke i Pulske biskupije.

Okupilo se oko šezdesetak svećenika. Pri kraju jedne liturgijske godine, koja je ujedno i Godina vjere, svećenici su zajedno sa biskupom mons. Draženom Kutlešom razmotrili ono što se kroz to vrijeme događalo na ovim prostorima, u župama i biskupiji. Priprava na beatifikaciju, kao i sama beatifikacija Sluge Božjega Miroslava Bulešića, svećenika i mučenika – najveći je i najznačajniji događaj.

Prvi puta u povijesti Porečke i Pulske biskupije dogodila se beatifikacija u samoj Istri. Crkva je uzdigla na čast oltara malenog čovjeka, mladog svećenika iz Istre koji je ubijen iz mržnje prema vjeri od totalitarnog komunističkog režima. To je bio najvažniji događaj za Istru, za Porečku i Pulsku biskupiju, ali i za cijelu Hrvatsku. Gospodin Biskup je zahvalio svim svećenicima, kao i organizacijskom odboru za sve što su činili za tu proslavu.

U nastavku se govorilo o planovima koje bi trebalo ostvariti što prije – dogradnja Svećeničkog doma u Puli, kao i centar za palijativnu skrb uz Svećenički dom. Crkva je Majka koja brine za potrebne – i to mora činiti, ako želi ostati vjerna svome Učitelju.

Uslijedila su izvješća pročelnika raznih vijeća i diskusija kroz koju se odgovaralo na razna pitanja. Gospodin Biskup je pozvao svećenike na proslavu svetog Mavra, zaštitnika porečke biskupije koji se slavi 21. studenoga i na božićni prijem koji je predviđen za 21. prosinca 2013. godine.

Najave