Utorak, 25 lipnja, 2024
Novosti

Novi kapelan Policijske kapelanije sv. Maura

Novi policijski kapelan za Policijsku upravu istarsku je vlč. mr. Ilija Jakovljević

U srijedu, 20.studenoga 2013., uoči blagdana Sv. Maura, zaštitnika Porečke biskupije, te naslovnika policijske kapelanije pri Policijskoj upravi istarskoj, u kapeli Bl. Ivana Pavla II. u uslužnoj jedinici MUP-a u Valbandonu, generalni vikar Vojne biskupije prof. dr. sc. Jakov Mamić, OCD, uveo je u službu novog kapelana policijske kapelanije Sv. Maura, vlč. mr. Iliju Jakovljevića, župnika u susjednoj župi Fažana.

Misno slavlje predvodio je p. Mamić, koncelebrirali su novi kapelan vlč. Jakovljević, prethodni kapelan vlč. Ivo Borić, p. Mirko Vukoje i mons. Vjekoslav Milovan. Misi uvođenja u službu nazočio je načelnik Policijske uprave istarske Dragutin Cestar, načelnici sektora i postaja pri PU istarskoj, načelnik Samostalne službe za suradnju sa Vojnim ordinarijatom Josip Zagoršćak, načelnica Općine Fažana Alda Damjanac, te brojni djelatnici policije.

Predvoditelj slavlja je u uvodnom obraćanju prenio pozdrave Vojnog ordinarija mons. Jurja Jezerinca, te izrazio radost činjenicom da „PU istarska odgovorno prima svećenika koji će po svojoj službi i po svome poslanju biti lice Božje među vama i za vas“, istaknuo je. Generalni vikar je također zahvalio dosadašnjem kapelanu vlč. Ivi Boriću za njegovo djelovanje u PU istarskoj i za trag dobrote, bliskosti i jednostavnosti kojeg je ostavio, te mu poželio obilje Božjeg blagoslova na njegovoj novoj službi u PU Dubrovačko – neretvanskoj.

Na početku misnog slavlja održan je sam obred preuzimanja službe i pravnog posjeda župe od strane novog kapelana. Načelnik Zagoršćak je pročitao dekret Vojnog ordinarija te zazvao zagovor Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta i sv. Mihovila, a potom je vlč. Jakovljević molitvom Vjerovanja i potpisom i formalno preuzeo službu.

U prigodnoj homiliji vlč. Jakovljević je, u kontekstu blagdana sv. Maura naglasio kako je „kršćansko mučeništvo najviša mjera svetosti. Mučenici svjedočanstvom svojega života donose Boga u svijet, a ljude dižu do božanskog zajedništva“. „Mučeništvo je najrječitiji dokaz istine vjere“, nastavio je propovjednik citirajući encikliku bl. pape Ivana Pavla II. „Incarnationis mysterium“,“jer ono zna dati ljudsko lice i najokrutnijim smrtima te pokazuje svoju ljepotu i u najgorim progonima. Sv. Mauro i Miroslav Bulešić, svaki u svome vremenu, svojom spremnošću na smrt za Boga, i svojom mučeničkom smrću, kod mnogih vjernika su osnažili vjeru. Njihov grob je postao mjesto susreta Boga i čovjeka, ali i trajni znak da ljubav pobjeđuje zlo“, istaknuo je propovjednik.

Na kraju misnog slavlja okupljenima se obratio načelnik PU istarske Dragutin Cestar, izrazivši dobrodošlicu novom kapelanu, zahvale prethodnom kapelanu vlč. Boriću te čestitavši svima okupljenima dan kapelanije. U znak zahvalnosti za prisutnost i suradnju kroz nešto više od tri godine načelnik Cestar je vlč. Boriću uručio kao dar i uspomenu sliku kapele bl. Ivana Pavla II. koja je upravo njegovim zalaganjem uređena te ponovno blagoslovljena prije godinu dana.

Najave