Nedjelja, 26 svibnja, 2024
GlazbaNovosti

Pjesma “Pjevaj Gospodinu” pobijedila na Festivalu “Iskrice”

Pobjednička pjesma 24. Dječjeg festivala „Iskrice“ je pjesma „Pjevaj Gospodinu“ u izvedbi dječjeg zbora „Iskrice“ iz župe Sv. Luke Evanđeliste u Zagrebu.

Nakon trogodišnje pauze, u subotu, 20. svibnja 2023., na Župnom trgu u Vodnjanu, ispred župne crkve sv. Blaža održano je 24. izdanje Dječjeg festivala duhovne glazbe Iskrice. Ovogodišnji Festival održan je pod geslom: „Bog je ljubav“, u čast novom porečkom i pulskom biskupu mons. Ivanu Štironji, čije je to biskupsko geslo. Ove je godine na Iskricama sudjelovalo oko 300 djece, iz školskih i župnih zborova. Od sveukupno 13, 6 je bilo župnih, a 7 školskih zborova.

Program, koji su moderirali Marin Krapac i Lucija Drljepan, župni suradnici Župe sv. Blaža, započeo je himnom Iskrica u izvedbi zbora Osnovne škole Vodnjan.

Nazočne je u ime grada Vodnjana pozdravila gospođa Diriana Delcaro Hrelja, zamjenica gradonačelnika. Zatim se je okupljenima obratila Ivan Pajković, producentica Festivala i predsjednica Hrvatskog katoličkog zbora „MI“ – osnovne zajednice Vodnjan koja je napomenula da je kroz 24. godine cilj festivala uvijek isti – slaviti Gospodina pjesmom. Novi vodnjanski župnik, vlč. Damir Štifanić je zazvao Božji blagoslov na sve okupljene te je proglasio festival otvorenim.

Prvi su se publici predstavili mali pjevači iz Župe Sv. Roka iz Galižane es pjesmom „Io credo in te Gesù“. Drugi je nastupio zbor Osnovne škole iz Svetvinčenta s pjesmom „Silan Bog“. Nakon njih nastupili su mali pjevači iz Župe Sv. Blaž iz Vodnjana s pjesmom „Dubine“. Četvrti su nastupili „Ljiljani“ iz Osnovne škole Turnić s pjesmom „Prva pričest“. Potom se je iskazao Zbor „Iskrice“ iz Župe Sv. Luke Evanđelista, iz naselja Travno u Zagrebu s pjesmom „Pjevaj Gospodinu“. Zbor Osnovne škole Vodnjan otpjevao je pjesmu „Velik si“ . Mali pjevači iz Župe Sv. Antuna iz Rovinjskog sela predstavili su se s pjesmom „Bog te ljubi“.  Djeca iz Osnovne škole Vladimira Nazora u Krnici nastupili su s pjesmom tradicijskog prizvuka „Bog Se Rodi“. Zbor Župe Sv. Agneze iz Medulin i Orkestar Guadalupe zajedno su izveli skladbu „Slava“ iz „Marijine mise“. Zbor „Angeli Bianchi“ iz Talijanske osnovne škole Edmondo de Amicis iz Buja izveo je skladbu „Dolce sentire“. Zbor Osnovne škole Matije Vlačića iz Labina otpjevao je pjesmu „Jerihonske zidine“ Pretposljednje su nastupile mlade članice zbora „Pinguentine“ iz Umjetničke škole „Matka Brajše Rašana“ iz Buzeta s dvojezičnom pjesmom „Caro Gesù“. Posljednji su nastupili „Mali od Svetoga Jurja“ iz Župe Sv. Juraj iz Starog Pazina sa skladbom „Tamo gdje palme cvatu“.

U revijalnom dijelu festivala, dok je peteročlano prosudbeno povjerenstvo odlučivao o dodjeli nagrada, s nekoliko su prigodnih duhovnih pjesama ponovno su nastupili članovi dječjeg zbora župe Sv. Agneze iz Medulina zajedno s orkestrom Guadalupe.

Nešto iza 19 sati, uslijedila je objava i dodjela nagrada te zatvaranje XXIV. Dječjeg festivala duhovne glazbe „Iskrice“. Nagrade je uručivao vlč. Štifanić.


U kategoriji novih skladbi dodjeljivala se posebna nagrada za tekst i glazbu. Posebnu nagradu za tekst osvojili su „Ljiljani“ iz Osnovne škole Turnić iz Rijeke, za pjesmu „Prva pričest“ čiji su autori teksta Literarna skupina mlađih razreda OŠ Turnić.

Posebnu nagradu za glazbu te posebnu nagradu za aranžman koja se dodjeljivala za poznate i nove skladbe osvojila je nova skladba „Caro Gesù“. Autori glazbe i aranžmana su Snježana i Nikola Lovrinić. Pjesmu su izvele vokalna skupina „Pinguentine“ iz Umjetničke škole Matka Brajše Rašana, područni odjel Buzet.

U kategoriji izvedbe poznatih skladbi među župnim zborovima prvo mjesto osvojili su „Mali od Svetoga Jurja“ iz župe Sv. Juraj, Stari Pazin za izvedbu pjesme „Tamo gdje palme cvatu“.

U kategoriji izvedba poznatih skladbi među školskim zborovima prvo mjesto osvojio je zbor  Osnovne škole Vodnjan za izvedbu pjesme „Velik si“.

U kategoriji izvedba nove skladbe, među župnim i školskim zborovima, prvo mjesto osvojile su „Iskrice“, dječji zbor iz župe Sv. Luke Evanđeliste, Travno, iz Zagreba, koji su prvi put sudjelovali na Festivalu „Iskrice“.

 Pobjedničkom pjesmom 24. Dječjeg festivala „Iskrice“ proglašena je pjesma „Pjevaj Gospodinu“ u izvedbi dječjeg zbora „Iskrice“ iz župe Sv. Luke Evanđeliste, Travno, iz Zagreba.

I ove su godine Festival „Iskrice“ organizirali Hrvatski katolički zbor „MI“ – osnovna zajednica Vodnjan te Župa Sv. Blaž Vodnjan, a pod pokroviteljstvom Grada Vodnjana te Porečke i Pulske biskupije.

Txt i foto:G. Krizman

Naslovna fotografija: iz videa s facebook stranice Župe sv. Luke Evanđelista, Travno, Zagreb

Najave