Petak, 14 lipnja, 2024
Novosti

Pazin: Susret redovnika i redovnica

U subotu, 01. veljače 2014. u Franjevačkom samostanu Pohođenja BDM u Pazinu, povodom Dana posvećenog života koji se slavi 02. veljače, održan je godišnji susret redovnika i redovnica koji djeluju na području Porečke i Pulske biskupije. Okupilo se tridesetak redovnika i redovnica iz samostana i zajednica iz svih dijelova biskupije.

Susret je započeo uvodnim pozdravom domaćina, gvardijana pazinskog samostana p. Alfonza Orlića te zajedničkom molitvom časoslova. Uslijedilo je prigodno razmatranje koje je održao p. Bernardin Filinić iz pulskog Samostana sv. Franje. Na početku izlaganja predavač je istaknuo četiri temeljne značajke molitve koja mora biti izrečena u skromnosti, doživljena a ne samo izrecitirana, mora prethodno biti ispunjen uvjet opraštanja, te naposljetku, molitva mora biti ustrajna.

U povijesnom osvrtu predavač je naglasio kako su se u prvoj Crkvi vjernici redovito okupljali zajedno na jutarnju i večernju molitvu, a kasnije, nakon Milanskog edikta zajednička dnevna molitva vjernika polako nestaje. No, nastavio je predavač, tada nastaje institucija redovništva, a i sv. Augustin kada piše pravilo za dijecezanski kler preporučuje zajedničku molitvu na početku i na kraju dana. Taj model Crkva je izabrala i za obnovu klera u ranom srednjem vijeku. Važnost zajedničke molitve i u redovima gdje to nije obveza, napose je naglasio II. Vatikanski koncil. Predavač je zatim skrenuo pozornost na ono što mora biti dio svakodnevne duhovne izgradnje vjernika a napose redovnika, mislenu molitvu, te je objasnio razlike meditacije (razmatranja) i kontemplacije (‘motrenja’). Trenutak prelaska iz meditacije u kontemplaciju je pitanje, nakon pročitane Božje Riječi, ‘što mi Bog preko toga govori?, što učiniti da stavljanjem svoje volje u Božju volju budemo sredstvo spasenja? Predavač je zaključio kratkim osvrtom na evanđelje Isusova krštenja na Jordanu.

IMG 0315

Po završetku predavanja, uslijedilo je vrijeme predviđeno za sakrament pomirenja, a potom misno slavlje koje je u koncelebraciji sa svim redovnicima predvodio porečki i pulski biskup mons. Dražen Kutleša. Tema dnevnoga evanđelja je Kraljevstvo Božje, rekao je biskup, a upravo osobe posvećenog života trebale bi biti slika toga Kraljevstva Nebeskoga. Biskup je u nastavku pojasnio nekoliko temeljnih značajki Kraljevstva Nebeskog usporedivši ga sa sjemenom biljke. Poput posijanog sjemena Kraljevstvo se Nebesko razvija neovisno o nama. Kao i za biljku, nije nam dano vidjeti njezin rast ali znamo da raste. Kraljevstvo nebesko je konstantno u razvoju, a mi tijekom svog ovozemaljskog života tek doživimo jedan njegov vremenski isječak, i naposljetku, upravo poput krhke biljčice koja se probija kroz asfalt jer želi živjeti, Kraljevstvo nebesko se ostvaruje unatoč svim protivštinama. To Kraljevstvo obilježeno je nadom i radošću i zato ta radost treba biti vidljiva iz stava osoba posvećenog života, kako bi svojim svijetlim primjerom dali svjedočanstvo svijetu i privukli nova zvanja. Govoreći o slici Crkve, propovjednik je naglasio kako je Crkva stablo koje okuplja različite teološke pristupe, sve sa ciljem da svima bude sredstvo spasenja, da svima pomogne doći u Kraljevstvo Nebesko. Po uzoru na samoga Isusa Krista, oni kojima je dano pronositi Riječ Božju, trebaju biti svjesni da su sredstvo kojim se ta Riječ prenosi, i da nikada ne treba isticati sebe, nego rasti u duhu, zaključio je propovjednik. U nastavku mise uslijedila je obnova zavjeta čistoće, siromaštva i poslušnosti a susret je zaključen zajedničkim objedom.

Najave