Petak, 19 srpnja, 2024
Duhovna zvanjaMiroslav Bulešić

Pazin – Pula: Predstavljen „Hrvatski martirologij XX. stoljeća“

U Pazinu, 10. i u Puli 11. studenoga 2008. predstavljen je „Hrvatski martirologij XX. stoljeća“ od don Ante Bakovića. Martirologij su predstavili porečki i pulski biskup mons. Ivan Milovan, dr. Stipan Trogrlić, dr. Josip Jurčeviće te sam autor. Moderator susreta u Pazinu bio je vlč. Vilim Grbac, ravnatelj Pazinskog kolegija a u Puli mr. Ilija Jakovljević, kancelar Biskupije.

Biskup Milovan se u svom govoru ponajprije zahvalio don Anti Bakoviću na višegodišnjem istraživanju i prikupljanju građe o biskupima, svećenicima, bogoslovima, sjemeništarcima, časnim sestrama Crkve u Hrvata – žrtvama totalitarnih režima XX. stoljeća. Danas se u hrvatskom društvo govori o žrtvama drugih režima, i to je dobro, osim o žrtvama komunističkog režima koji je počinio najveće zločine nad hrvatskim narodom – naglasio je biskup. Biskup Milovan se osvrnuo na današnji antifašistički pokret koji sustavno obmanjuje hrvatsku javnost i pokušava opravdati svoje zločine počinjene napose nakon drugog svjetskog rata, te napomenuo kako će Porečka i Pulska biskupije iduće godine postaviti spomen obilježja svećenicima kojima to još nije učinjeno.

Dr. Trogrlić se kratko osvrnuo na 14 žrtava s područja Porečke i Pulske biskupije koje su uvrštene u Martirologij. Napose se osvrnuo na bl. F. Bonifacija i don Miru Bulešića koji su ubijeni nakon drugog svjetskog rata.

Dr. Jurčević je govorio o žrtvama komunističkog režima te sustavnom komunističkom napadu na Katoličku Crkve i njezine službenike. Napose je istaknuo kako današnja hrvatska javnost zapostavlja onaj izvorni istarski antifašizam koji se prvi našao na udaru komunističke ideologije, te počinio zločine nad onima koji su u Istri čuvali i promicali hrvatsku nacionalnu svijet. Ti isti komunisti danas sebe nazivaju antifašistima i pokušavaju prekriti svoje zločine. Dr. Jurčević je pozvao sve da se osobno uvjere čitajući Martirologij koliko je koji režim pobio crkvenih službenika u hrvatskom narodu. Tu je mr. Jakovljević istaknuo kako svjetski povjesničari Tita ubrajaju među 10 najvećih svjetskih zločinaca, a pojedini naši političari i antifašisti i danas organiziraju skupove u kojima se veliča Tita a time veličaju jedan režim koji je počinio najveće zločine na području Hrvatske.

Na kraju je autor, don Ante Baković zahvalio biskupu Milovanu što ga je pozvao u Istru da predstavi Martirologij. Istaknuo je kao ga je na višegodišnje istraživanje potaknula činjenica kako se na gleda na isti način na sve žrtve režima XX. stoljeća, napose kako se prešućuju žrtve komunizma. 

Najave