Petak, 19 srpnja, 2024
Glazba

Pazin: Održan drugi liturgijsko-glazbeni susret

U organizaciji Vijeća za liturgiju i crkvenu glazbu Porečke i pulske biskupije u subotu 27. listopada u zgradi Pazinskog kolegija održan je susret orguljaša, voditelja zborova , svećenika i ostalih zainteresiranih za liturgijsko pjevanje.

Uvodno razmatranje na temu „Pjevanje u liturgiji“ održao je o. Alfonz Orlić, gvardijan Franjevačkog samostana u Pazinu. On se u svom izlaganju na poseban način osvrnuo na temeljnu značajku liturgijskog pjevanja koje prije svega treba biti izričaj dubinske radosti Božjeg naroda pri sudjelovanju u euharistijskom slavlju. Crkveni zborovi moraju  predvoditi narod u crkvenom pjevanju, a nikako izdvajati se zbog svog umijeća. Činjenica da je pjevanje prije svega  uzvišeni izraz hvale Bogu, trebao bi biti temeljna smjernica djelovanja svih sudionika u liturgijskom pjevanju.

Vlč. Rudolf Koraca, pročelnik Vijeća za liturgiju i crkvenu glazbu započeo je svoje predavanje osvrtom na jednu realnost koja često umanjuje uspjeh glazbenih izvedbi, a to je perfekcionizam, kojeg je prema riječima predavača, najbolje suzbiti opuštenim pristupom koji nalazi najbolje uporište u pravilnom doživljavanju temeljnog duhovnog aspekta liturgijskog pjevanja. Vlč. Koraca je zatim praktično predstavio tehničke vježbe opuštanja pravilnim disanjem putem pravilnog korištenja dijafragme te demonstracijama vokalnih primjera u cilju postizanja što kvalitetnijih glazbenih performansi.

Foto

Treće praktično predavanje održao je prof. Branko Okmaca, član biskupijskog   Vijeća za liturgiju i crkvenu glazbu, orguljaš Katedralnog zbora u Puli, profesor u Glazbenoj školi „Ivan Matetić Ronjgov“ , te predavač na odjelu za glazbu pri Filozofskom fakultetu u Puli. Na  dva  primjera uvježbavanja zbora po glasovima jedne polifone („Usta moja“) i jedne homofone skladbe („Kruh anđeoski“) prof. Okmaca je orguljašima i voditeljima zborova ukazao na najprikladnije načine prevladavanja tehničkih poteškoća u radu sa zborovima.

Bio je to drugi redoviti godišnji susret crkvenih glazbenika Porečke i pulske biskupije, dok su ranije organizirani povremeni susreti i to pretežno prigodom obilježavanja visokih obljetnica službe orguljaša. Tako je primjerice 1995. godine  organiziran susret orguljaša kada je najstariji orguljaš u Istri, Marino Nadal,  proslavio svoju 70. obljetnicu službe orguljaša u župi Roč, a koji i danas, u 93. godini života još uvijek svake nedjelje svira. Nakon završnih zahvala vlč. Koraca je sukladno želji sudionika najavio učestalije održavanje ovakvih susreta pa će se tako slijedeći održati u proljeće.

G. Krizman

Najave