Nedjelja, 26 svibnja, 2024
Novosti

Papinska misijska djela u Porečkoj i Pulskoj biskupiji

Održan prvi seminar misijskih animatora u župnim zajednicama Porečke i Pulske biskupije

 U subotu 26. rujna 2015., u Biskupijskom  misijskom sjemeništu “Redemptoris Mater” u Puli, održan je Prvi seminar misijskih animatora Porečke i Pulske biskupije, na kojemu su sudjelovali misijski suradnici i simpatizeri iz raznih krajeva biskupije. Okupljeni su bili iz jedanaest župa, a osim laika nazočila su i dva svećenika:  preč. Milan Mužina i vlč. Blaž Bošnjaković. Ravnatelj Papinskih misijskih djela Porečke i Pulske biskupije, vlč. Mirko Vukšić, nakon uvodne molitve pozdravio je sve nazočne, a s posebnom radošću nacionalnog ravnatelja PMD-a vlč. Antuna Štefana sa suradnicima,  Ines Sosa Meštrović i Josipom Burjom, koji su nazočnima približili smisao i cilj Papinskih misijskih djela.

 Vlč. Antun trudio se što zornije opisati svoj dugogodišnji misionarski rad u dalekoj Africi i potrebu stvaranja župskih misijski zajednica. Gđa Ines je kroz praktične i konkretne primjere različitih misijskih zajednica dala upute i savjete kako osmisliti rad župskih misijskih zajednica.

Uslijedilo je predstavljanje sudionika seminara, te prikazivanje filma o osnivanju misijske zajednice u Koprivnici. U praktičnom dijelu i raspravi koja je uslijedila bilo je govora o pripremama za Svjetski misijski dan, te o perspektivama rada i organizacije misijskog dana u župama, ali i u vrtićima i školama u sklopu nastave vjeronauka.

 Nazočni su izrazili oduševljenje i želju da se što brže i konkretnije krene na djelovanje u vlastitim župama.

Vlč. Štefan je na kraju seminara izrazio zahvalnost porečkom i pulskom biskupu na spremnom prihvaćanju projekta Papinskih misijskih djela, i vlč. Vukšiću na organizaciji. nadalje je pohvalio i brojnost sudionika te spremnost svih okupljenih da u svojim župnim zajednicama spremno i iskreno žive taj vid pomaganja onima kojima je pomoć potreban. Pozvao je, osim na materijalno pomaganje, i na molitvu za misionare i misionarke.

Najave