Petak, 14 lipnja, 2024
Novosti

Papa Franjo ustanovio Tajništvo za komunikacije

Papa Franjo je posebnim motu proprijem ustanovio Tajništvo za komunikaciju, novo tijelo Rimske kurije u koje će – kako je istaknuto u dokumentu – u određenom vremenu biti uključeno Papinsko vijeće za obavijesna sredstva, Tiskovni ured Svete Stolice, Vatikanska služba za internet, Vatikanski radio, Vatikanski televizijski centar, L’Osservatore Romano, Vatikanska tiskara, Fotografska služba, i Vatikanska izdavačka knjižara. Pročelnik novoga Tajništva za komunikaciju bit će msgr. Dario Edoardo Viganò, ravnatelj Vatikanskoga televizijskog centra.

 Riječ je o sanaciji i reorganizaciji, u smislu integracije vatikanskih medija, jer sadašnje prilike u komunikacijama, obilježene nazočnošću i razvojem digitalnih medija, te čimbenicima usklađivanja i međusobnoga djelovanja, zahtjevaju novo razmatranje informativnoga sustava Svete Stolice – napisao je papa Franjo u prvim redcima svojega motu proprija, tumačeći razloge reforme medijskoga područja.

Ovaj Papin dokument zaključuje dugi rad na planiranju i reformi, započet prije godinu dana, u okviru kojega je, 30. travnja, ustanovljeno Povjerenstvo za vatikanske medije. Želja je pape Franje – kako je napisao – da ta reorganizacija, uz vrjednovanje svega što se u prošlosti razvilo u ustrojstvu komunikacije Apostolske Stolice, odlučno nastavi ići prema integraciji i jedinstvenom upravljanju. Tim novim tajništvom komunikacijski će sustav Svete Stolice sve bolje odgovarati na potrebe poslanja Crkve – istaknuo je Papa.

U vodstvo je nove ustanove papa Franjo pozvao msgr. Darija Edoarda Viganòa, ravnatelja Vatikanskoga televizijskog centra, kojemu će pomagati tajnik, msgr. Lucio Adrian Ruiz, šef ureda Vatikanske službe za Internet. Glavni će ravnatelj biti Paolo Nusiner, glavni ravnatelj katoličkoga dnevnika Avvenire, a njegov će zamjenik biti Giacomo Ghisani, odgovoran za međunarodne odnose i pravne poslove naše radijske postaje, i član administrativnoga vijeća Vatikanskoga televizijskog centra.

Što se pak tiče spajanja, u određenom vremenu, drugih ustanova s novim tajništvom, u drugom, od četiri članka motu proprija, stoji da će stupanjem na snagu tog dokumenta, sva ta tijela nastaviti sa svojim aktivnostima, ali pridržavajući se uputa koje će im dati Tajništvo za komunikaciju. U trećem je članku istaknuto da će ova nova ustanova, u dogovoru s Državnim tajništvom, preuzeti web stranicu Svete Stolice „vatican.va“ i Twitter Svetoga Oca „@pontifex“.

U posljednjem se pak članku navodi da Tajništvo za komunikaciju započinje radom 29. lipnja 2015. godine, a njezino će privremeno sjedište biti u zgradi u kojoj se nalaze uredništva i uredi Vatikanskoga radija. (Radio Vatikan)

Najave