Utorak, 21 svibnja, 2024
Pastoral mladih

Otvorena Godina mladih

Svečanim proglasom po završetku euharistije u Eufrazijevoj bazilici u Poreču, mons. Ivan Milovan je u nedjelju 18. rujna otvorio Godinu mladih za Porečko-pulsku biskupiju.

Riječ je o središnjem dijelu pastoralnog plana i programa biskupije kojemu je cilj odgovoriti na potrebe mladih, doprinijeti njihovu rastu u vjeri koju će svjedočiti kroz aktivni i odgovorni angažman u Crkvi, ali i cijelom društvu.

Biskupijski susreti podijeljeni na katehezu, euharistiju i zabavni dio, osnova su programa Godine mladih te će se mjesečno održavati u jednom od 9 dekanata. Pred gotovo 400 okupljenih mladih iz svih župa Istre, predstavnici domaćina su umaškoj skupini mladih predali veliki drveni križ označivši tako mjesto slijedećeg biskupijskog susreta predviđenog za 16. listopada ove godine. Vrhunac Godine mladih bit će Susret hrvatske katoličke mladeži ( SHKM) koji će se pod pokroviteljstvom Hrvatske biskupske konferencije održati u Istri, 29. i 30. travnja 2006. godine.

Svoju želju “da budu više Isusovi” tražeći ga u Riječi Božjoj, na oltaru i u bližnjima, mladi su izrazili molitvom na samom početku susreta, a držeći se za ruke zahvalili su Gospodinu što nam daruje sebe i jedne drugima. Biskupijsko Vijeće za mlade, duhovna zvanja i ministrante potom je predstavilo opsežan program Godine mladih čiji će se uspjeh moći ocijeniti kvalitetom sadržaja i aktivnosti koje zažive nakon njezina zatvaranja 17. rujna slijedeće godine. Stvoriti župne zajednice mladih u kojima će rasti u vjeri u Krista te ga svjedočiti drugima obnavljajući tako vlastite obitelji, župe i društvo jedan je od ciljeva pastoralnog rada u narednoj godini. Mlade se također želi uključiti u razne udruge i pokrete na razini župa i cijele biskupije te ih povezati međusobno, ali i s onima u domovinskoj Crkvi. Stoga su pozvani na upoznavanje, suradnju, izmjenu iskustava, ostvarivanje zajedničkih projekata i sl. Prepoznaje se potreba da se oblikuje prepoznatljiva kršćanska duhovnost mladih koja se neće temeljiti na zastarjelim izričajima već je nužno da zadobije vlastiti oblik i sadržaj.

O duhovnosti mladih promišljalo se i na radionicama te su sudionici iznijeli vlastito iskustvo življenja u nekoj od crkvenih zajednica. Tema radionica bila je i “Euharistija – vrhunac i izvor kršćanskog života” gdje se istaknula važnost poznavanja značaja euharistije koju u protivnom ne možemo ljubiti i u njoj crpiti snagu i radost za život u svijetu koji zaboravlja na Boga. Znatan je broj mladih, izražavajući svoje vizije i ideje, svoj doprinos dao i u grupi koja je istraživala očekivanja mladih od njima posvećene godine. Oni su aktivnosti zamislili na razini župa i biskupije kroz organiziranje duhovnih obnova, hodočašća, križnih putova, tečajeva za animatore i za ples, ljetne kampove, sportske i druge susrete.

U svojoj je propovijedi biskup Ivan Milovan govorio o geslu Godine mladih i SHKM “Učitelj je ovdje i zove te” (Iv 11, 28) naglasivši kako je Krist jedini učitelj života. Isus nije govorio samo puste teorije ili lijepe riječi već je svojim životom i krvlju, djelima dao najveće svjedočanstvo pobijedivši patnju, slabosti, zlo i smrt. Nitko od nas nije izgubljeni slučaj već sve što jesmo i što imamo dar je besplatne Božje ljubavi, rekao je biskup, a svojim smo životom kao nekada njegovi učenici i danas pozvani isto svjedočiti.

Nakon mise, druženje mladih nastavljeno je uz koncert popularne duhovne glazbe na kojem su nastupili mladi iz Raše te članovi Katoličke udruge mladih Istre.

Najave