Srijeda, 22 svibnja, 2024
Novosti

Osnovana humanitarna mreža za potrebite

Biskupijski Caritas i pulska podružnica Udruge Sv. Vinka Paulskog postali dio pulske Humanitarne mreže

U srijedu, 30. listopada, u pulskoj Komunalnoj palači javnosti je predstavljena inicijativa Humanitarna mreža. Na konferenciji su, osim zamjenice gradonačelnika Pule Elene Puh Belci i pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti Erika Lukšića, prisustvovali i predstavnici udruga i organizacija koje čine Humanitarnu mrežu: po osnivanju najstariji Crveni križ koji broji 135 godina postojanja i Caritas koji na nacionalnoj razini ove godine slavi 80 godina postojanja, te mlađe, ali ne i manje aktivne, Udruga sv. Vinka Paulskog, Udruga Naš san njihov osmjeh i Udruga Probudi se (bivši Facebook humanitarci), te Volonterski centar Istarske županije.

Smisao objedinjenja udruga je pomaganje potrebitima te bolja analiza potreba, rekao je gradski pročelnik Erik Lukšić, dodajući da će se koordinacija mreže održavati jednom mjesečno, a pored već uobičajenih, organizirati će se i veće humanitarne akcije o kojima će građani biti obaviješteni. Zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci istaknula je kako Grad Pula kao inicijator akcije potencira partnerski odnos sa udrugama u provođenju socijalnih mjera za ugrožene pojedince i obitelji, te nadodala kako je ovo još jedan vid dvosmjerne komunikacije u svrhu što uspješnije daljnje suradnje.

Ravnateljica Crvenog križa Jasna Vekić, izrazila je zadovoljstvo koordinacijom humanitarnih udruga u gradu, te istaknula kako je cilj objedinjavanje svih podataka o potrebitima dobivenih detekcijom s terena, s ciljem planirane ravnomjernije preraspodjele pomoći, te zajedničkim radom, određivanje prioriteta.

Nadodala je kako su se, u odnosu na prošlu godinu, potrebe udvostručile, što je vidljivo prilikom podjele paketa.

Silvana Milić iz Udruge Naš nas i njihov osmjeh, napose je pohvalila činjenicu što će slijedom koordiniranog djelovanja volonteri koji su na terenu moći razmijeniti informacije, i o potrebama postojećih štićenika, kao i o novim obiteljima kojima je potrebna pomoć.

Damir Bošnjak predsjednik udruge Probudi se, je uz zahvalu Gradu na dodijeljenom prostoru, izrazio nadu da će se zajedničkim snagama poboljšati opća socijalna slika.

Predstavnik Caritasa preč. Milan Mužina podsjetio je kako i u Bibliji nalazimo spomen svojevrsnog organiziranog karitativnog djelovanja još u vrijeme apostola te nadodao poticajni zaključak „Nastavimo ovako zajedničkim radom i vidjet ćemo da možemo učiniti puno“. Iz udruge sv. Vinka Paulskog također pohvaljuju ovu inicijativu te se nadaju da će se više mladih aktivnije u nju uključiti.

G. Krizman

Najave