Nedjelja, 26 svibnja, 2024
Novosti

Okrenuti lice Gospodinu i bližnjima

  Korizma je vrijeme kada preispitujemo svoju vjeru, odnose s bižnjima i suočivši se s time, nastojimo postati bolji da bismo uskršnje blagdane mogli proslaviti u punini i na taj način trajno ostali u milosnoj povezanosti s Gospodinom i svojim bližnjima. To je prilika koju svatko od nas treba iskoristiti pa smo i mi u istarskoj zajednici Bračnih susreta odlučili zajedno obnoviti se u korizmenom duhu.

Zbog toga smo na duhovnu obnovu, održanu 15. ožujka u župi Krista Spasitelja u Puli, pozvali uvijek nam dragog gosta vlč. Antona Zeca s otoka Krka, koji nam je zadao odličnu temu za korizmeno promišljanje: „Okrenuše mi leđa, a ne lice“ (Jer, 7, 23).

Njegovo nadahnuto promišljanje, u kojem je odlično povezao ljudsku sebičnost koja se okreće od Božjeg lica sa sebičnošću koja se lako očituje u lošem odnosu između supružnika, sve nas je potaknulo na stvarnu promjenu u svome životu u kojem ćemo staviti Boga i brata čovjeka na prvo mjesto. Lako je sve to reći, ali život se često sastoji od sitnica koje se na kraju skupljaju i onda se vidi jesmo li bili usmjereni na dobro ili na zlo.  Zato su nam bračni par Radmila i Lino Žufić u jednostavnim životnim primjerima pokazali kako je na njih djelovalo ponašanje bračnog partnera kada bi se osjećali kao da im je okrenuo leđa, a kako je bilo kada su jedno drugome okrenuli lice. Ponekad sve to izgleda kao nešto maleno, lijepo provedeno zajedničko vrijeme, iznenađenje poput skuhanog ručka ili samo razumijevanje u nekom kriznom trenutku, ali ti maleni događaji prilika su za svetost i za djela ljubavi koji nas uče ne samo da imamo bolji brak, nego i da prema svojoj obitelji, prijateljima i drugim bližnjima činimo tako.

                Nakon izlaganja, svaki je par imao priliku podijeliti međuspobno svoje iskustvo, a čim otvorimo svoja srca jedno drugome doživljavamo novu bliskost pa je slavlje svete mise koja je uslijedila bilo zaista prožeto radošću. Tako obnovljeni još smo dugo radosno nastavili s druženjem.

Jasna i Marin Krapac

Najave