Utorak, 25 lipnja, 2024
GlazbaNovosti

Održan koncert „Advent u katedrali“

Na ovogodišnjem, 11. po redu, tradicionalnom koncertu „Advent u katedrali“, u petak, 8. prosinca, domaćin Bruno Krajcar ugostio je žensku klapu iz Rijeke – Klapu Luka. Osim tradicionalnih a cappella izvedbi klapa je nastupila i uz pratnju svog voditelja, poznatog skladatelja Andreja Babića. Ova klapa uz brojne nagrade dobitnica je i prestižne nagrade Porin.

Kao specijalni gost nastupio je i glazbenik svjetskog glasa, lutnjist i gitarist Edin Karamazov.

Na koncertu je u izvedbi nekoliko pjesama nastupila i Veronika Krajcar, Brunova kći. U prvom dijelu nastupio je Krajcar s duhovnim pjesmama, uz ostalo i autobiografskih odlika. Našlo se tu pregršt pjesama koje su nastale kao plod suradnje sjajnog glazbeno-poetskog tandema Bruno Krajcar – Daniel Načinović, poput pjesama “Sveti je Božić” ( B. Krajcar / D. Načinović ) i “Srićna je ura, blažen je dan”  ( B. Krajcar/ D. Načinović ), ali tradicionalnih “O holy night” I “Zlatnih krila”. Hommage Baloti Krajcar je iskazao izvedbom pjesme “Zornice” ( B. Krajcar/ M. Balota).

Klapa Luka je u svom nastupu izvela više adventskih pjesama. U nastavku koncerta bilo je zastupljeno pregršt adventskih ali i božićnih pjesama u kojima je nastupio i specijalni gost večeri Edin Karamazov. Karamazova i Krajcara veže dugogodišnje prijateljstvo i suradnja na Porinom nagrađenom albumu Mate Balota koji ove godine na 125. godišnjicu Balotinog rođenja bilježi i 15. godišnjicu izdanja. Koncert je zaključen Božićnim pjesmama “Svim na zemlji” I “Tiha noć”.

Adventski glazbeni program u pulskoj katedrali postao je nezaobilazni dio programa Adventa u Puli koji se održava pod pokroviteljstvom pulske Turističke zajednice i Grada Pule. Kao i ranijih godina, koncert je  bio besplatan, a posjetitelje su po završetku na Trgu sv. Tome dočekale fritule, kroštule i kuhano vino.

Do sada su uz domaćina Bruna Krajcara, nastupali Tedi Spalato, Davor Radolfi, Marko Tolja, Jacques Houdek, Tereza Kesovija, sestre Husar, Lea Dekleva, Vanna, Marko Kutlić i Nela te prošle godine klapa Kastav.

G. Krizman

Foto: Župa Uznesenja BDM, katedrala, Pula

Najave