Srijeda, 22 svibnja, 2024
Glazba

Održan festival „Iskrice“

U subotu, 24.svibnja na Vodnjanskoj placi održan je XII. Dječji festival duhovne glazbe „Iskrice“, ove godine pod geslom „Bit ćete mi svjedoci!“.

Nakon okupljanja na središnjem trgu i održane tonske probe mladi su pjevači vođeni svojim zborovođama krenuli prema župnoj crkvi sv. Blaža ispred koje ih je srdačno dočekao biskup porečki i pulski mons. Ivan Milovan. U crkvi je župnik domaćin kratko progovorio o patronu župe sv. Blažu te predvodio molitvu. Nakon mimohoda izvođača na Placi se okupljenom mnoštvu prigodnim pozdravom obratio biskup Milovan naglasivši da „duhovne pjesme oplemenjuju misli, osjećaje i duh“ te poželio mladim pjevačima da „njihovo pjevanje Bogu glasom postane pjevanje cijelim životom“. Župnik domaćin je u svom obraćanju najavio prijedlog gesla za 13. izdanje „Iskrica“, „Ja sam sretan“, prema duhovnoj baštini Sluge Božjeg Egidija Bulešića, franjevačkog trećoredca iz Pule koji je umro na glasu svetosti te je u tijeku kauza za proglašenje blaženim. Zamjenik gradonačelnika Vodnjana Sergio Del Ton uputio je svima dobrodošlicu te naglasio kako gradsko poglavarstvo podržava „Iskrice“ od samog početka te će i nadalje podupirati ovu i slične kulturne manifestacije. Skupu su se potom obratili: u ime središnjice Hrvatskog katoličkog zbora(HKZ) „Mi“ vlč. Mario Tolj koji je istaknuo da bi ovaj festival „trebao biti poruka cijeloj Domovini i poticaj da se i u drugim krajevima pokrenu slične inicijative“, te u ime Hrvatskog društva katoličkih novinara (HDKN) Mato Krajina, koji je ujedno i glavni urednik lista „Mi“, on je čestitao organizatorima istaknuvši činjenicu da je ovime „stavljen naglask na bitno“, „zaronili ste u domovinu duše pjesmom kojom se dvostruko moli“, rekao je, te zahvalio podružnici HKZ „Mi“ Vodnjan na realizaciji ovog festivala. Nakon natjecateljskog dijela programa po prvi su put ove godine kao gosti nastupili i dva zbora iz Riječke nadbiskupije i to Mali dječji zbor „Ljiljani“ iz župe sv. Josipa na Turnjiću te Dječiji zbor „Zvona Viškova“ koji su vođeni i svojim prezentatoricama izveli prikladno osmišljen izbor iz svog bogatog repertoara.

Na ovogodišnjim „Iskricama” sudjelovalo je sveukupno oko 500 djece koja su nastupila u 17 domaćih i dva gostujuća zbora. Bilo je 10 dječjih župnih zborova: dječji zbor„Sv. Roko“ iz Galižane, zbor župe Sv. Kuzme i Damjana u Fažani, zbor „San Pelagius“ iz Novigrada-Dajle; zbor „Krijesnice“ iz župe Sv. Nikola Pazin; zbor „Cvjetići Sv. Franje“- iz Samostana Sv. Franje u Puli, zbor iz župe Sv. Ivana Krstitelja u Puli, „Nedešćonske zvezdi“ iz župe Sv. Nedelja Labinska; zbor iz župe Sv. Petra i Pavla iz Sv. Petar u Šumi; zbor „Egidije Bulešić“ iz župe Sv. Blaža Vodnjan, zbor „Sv. Juraj“ župe Sv. Eufemije iz Rovinja, i 7 zborova osnovnih škola: Talijanska osnovna škola(TOŠ) Vodnjan – Coro di voci bianche della SEI di Dignano; TOŠ Brtonigla – Scuola elementare italiana(SEI) di Verteneglio; „Bijeli anđeli“ TOŠ Buje –„Angeli bianchi“ della SEI di Buie; OŠ Rivarela Novigrad; OŠ Vladimira Nazora Pazin; OŠ Vidikovac Pula; OŠ Kaštanjer Pula.

U natjecateljskom dijelu programa izvedeno je sveukupno 17 pjesama od čega 8 poznatih i 9 novih skladbi. U kategoriji novih skladbi među župnim zborovima nagrade za izvedbu dobili su: prvu nagradu za pjesmu „Dotakni me“ dobio je Dječji zbor župe Sv. Petra i Pavla iz Sv. Petar u Šumi, drugu nagradu za pjesmu „Budi ti“ osvojio je Dječji zbor „Cvjetići Sv. Franje“ iz Samostana Sv. Franje Asiškog u Puli, te treće mjesto za pjesmu „Mi“ osvojio je dječji zbor župe sv. Ivana Krstitelja u Puli. Prvoplasirana pjesma donijela je voditelju dječjeg zbora sv. Petra i Pavla u Sv. Petru u Šumi Mauriciju Zoviću i nagradu za najbolji aranžman, dok jer po odluci žirija najbolja glazba autorice Vesne Pavlović Jugovac pratila pjesmu „Biti ćete mi svjedoci“ koju su otpjevala djeca iz Talijanske osnovne škole iz Buja, a nagradu za najbolji tekst ove je godine odnijela pjesma „O hvala Tebi Bože“, djelo doajena istarske književne scene Daniela Načinovića koju su izvela djeca iz Osnovne škole „Vladimir Gortan““ iz Pazina. Nagrade za izvedbu poznatih skaldbi osvojili su zbor OŠ Kaštanjer u Puli prvo mjesto za za pjesmu „O Happy day“, drugo mjesto zbor OŠ Rivarela za pjesmu „Syahamba“ te treće mjesto osvojio je zbor „Egidije Bulešić iz župe sv. Blaža iz Vodnjana za pjesmu „Idi kaži cijelom svijetu“. Prvu nagradu za izvedbu nove skaldbe u kategoriji osnovnih škola dobio zbor Talijanske osnovne škole Buje za pjesmu „Biti ćete mi svjedoci“ u izvedbi, dok je drugo mjesto u istoj kategoriji osvojila pjesma „O hvala Tebi Bože“ u izvedbi zbora OŠ Vladimira Nazora u Pazinu.

G. Krizman

Najave