Srijeda, 22 svibnja, 2024
Miroslav BulešićNovosti

Obnovljena mrežna stranica Postulature bl. Miroslava Bulešića

O 103. godišnjici rođenja bl. Miroslava Bulešića, na adresi www.miroslavbulesic.com obnovljena je mrežna stranica Postulature.

Naslovnica se otvara umjetničkom slikom koja se nalazi na oltarnoj pali na oltaru bl. Bulešića u Vrsaru, kojeg je nadbiskup Kutleša blagoslovio u rujnu 2020. godine, o sedmoj obljetnici beatifikacije blaženika.

U rubrici “Blaženik” može se pratiti životni put Bulešića od rodnog sela Čabrunići, preko koparskog sjemeništa, studija u Rimu do povratka u Istru gdje je primio svećeničko ređenje. Potom pratimo njegov put kao svećenika od 11. travnja 1943. ređenja i mlade mise, župničke službe u Baderni i Kanfanaru, dolaska u Pazinsko sjemeništa gdje je vršio službu podravnatelja, a istodobno i tajnika Svećeničkog zbora sv. Pavla, do mučeničke smrti. Ovdje nalazimo i sažeti kronološki niz godina i datuma vezanih za njegov život.

U ovoj rubrici nalazimo i njegovu duhovnu oporuku sa svjedočkom porukom “Moja osveta je oprost!”, kao i Bulešićev “Duhovni dnevnik” (.pdf), te drugu duhovnu ostavštinu poput njegovih homilija i spisa.

Druga rubrika posvećena je štovanju bl. Miroslava Bulešića. Uz tekst “Zavjetne mise”, ovdje nalazimo litanije Blaženiku u čast, Devetnicu, Bulešićeve molitve, molitvu za njegovo proglašenje svetim, a može se preuzeti i Molitvenik blaženog Miroslava Bulešića “Isuse, primi dušu moju”.

Pregled odredišta hodočasničkog itinerarija za bl. Miroslava Bulešića vodi po mjestima gdje je živio, školovao se, djelovao, te mučenički preminuo. Uz svako mjesto nalazimo sažeti opis, a većinu mjesta prate i dodatne obavijesti poput kontakata mjesnih župa, općine, odnosno lokalne turističke zajednice.

Važan dio stranice je i rubrika “beatifikacija” koja vrlo iscrpno donosi tijek procesa beatifikacije i samog čina proslave beatifikacije. Tekstovi su bogato opremljeni bilješkama koje upućuju na razne govore, homilije, te crkvene dokumente. Rubrika donosi i Molitvu i himnu blaženiku. Zanimljiv je i katehetski dodatak za vjeroučenike od 5. razreda osnovne škole, do onih srednjoškolskog uzrasta bogato opremljen prezentacijama, kvizovima, filmovima, radnim listićima.

Stranica donosi i pregled rada Postulature s uputama kako zatražiti relikviju blaženika, potom homiliju beatifikacije, kao i homilije izrečene u prigodama blagdana bl. Miroslava, te godišnjice beatifikacije. Rubrika donosi i poruke Vicepostulatora, te pregled redovitih susreta: molitveni dan u Lanišću, molitveni dan u Valbandonu, bdijenje i klanjanje uz grob bl. Miroslava Bulešića, misa za hodočasnike u Svetvinčentu, te misa u rodnom selu Čabrunići o godišnjici rođenja.

Rubrika “Postulatura” donosi i sažeti prikaz drugih istarskih mučenika.

Posjetitelji stranice mogu preuzeti i izdanja, uz već spomenuti “Duhovnik dnevnik”, tu je knjiga “Miroslav Bulešić svjedok Kristov” (Vjekoslav Milovan), te “Miroslav Bulešić, svećenik i mučenik znakoviti lik moderne povijesti Istre” , Positio super martyrio (Fabijan Veraja).

U riječi i slici mogu se pratiti aktualne vijesti vezane uz štovanje blaženika u hrvatskom narodu, kao i o hodočašćima u Istru.

Iza bloka o aktualnostima i događanjima ponuđeni su izdvojene teme, a u sljedećem bloku na jednom su mjestu pregledno dostupne važnije pobožnosti i duhovni sadržaji.

Pri dnu naslovnice kromatski je izdvojen blok koji donosi naputak o načinu slanja molitvi, zahvala a napose svjedočanstva uslišanja. Taj blok donosi i izvadak iz Knjige dojmova u Svetvinčentu. Jedna zanimljivost – u tom bloku nalazi se fotografija mlađe muške osobe kako na koljenima moli na mjestu gdje je Bulešić podnio mučeništvo – fotografija je nastala 23. kolovoza 2019. godine, riječ je o jednom svećeniku Porečke i Pulske biskupije koji je rođen na obljetnicu Bulešićevog mučeništva – 42 godine kasnije; ta je koincidencija otkrivena tek kada je zatraženo dopuštenje da fotografija bude objavljena na naslovnici web stranice posvećene bl. Bulešiću.

Na stranici se nalaze i Bulešićeva pisma, svjedočanstva o njemu, te osvrti, kao i blaženikov životopis na talijanskom, njemačkom, francuskom i esperantu.

Za medije, ali i sve druge zainteresirane, stranica donosi i rubriku “multimedija” s foto-galerijom, filmovima o blaženiku, audio-zapisima od kojih posebno valja istaknuti one s osobama koje su poznavale budućeg blaženika Miroslava Bulešića, koje su sudjelovale u kauzi, te s onima koje Miroslav Bulešić nadahnjuje i danas, te bibliografiju i prezentacije.

Važno je napomenuti, da je na stranici od beatifikacije do sad objavljeno oko 550 tekstova.

G. Krizman

Najave