Srijeda, 19 lipnja, 2024
Novosti

Obnovljena crkva sv. Vida u Gračišću

Osam godina trajali su konzervatorski i restauratorski radovi u unutrašnjosti župne crkve Sv. Vida, Modesta i Kresencije u Gračišću, a njihov dovršetak svečano je u nedjelju, 19. veljače 2017., obilježen koncelebriranom svetom misom koju je predvodio porečki i pulski biskup mons. Dražen Kutleša. Biskupu Kutleši asistirali su ravnatelj Pazinskog kolegija don Alejandro Castillo, župni vikar u Gračišću vlč. Filip Celent, đakon Dejvis Martinović, te gračaški župnik vlč. Maksimilijan Ferlin koji je na početku mise zaželio dobrodošlicu svim vjernicima i uglednim gostima, među kojima su bili pomoćnik ministrice kulture Davor Trupković, pročelnica istarskog Konzervatorskog zavoda Lorella Limoncin Toth te gračaški načelnik Ivan Mijandrušić.

Biskup Kutleša je na početku mise blagoslovio obnovljenu crkvu, a u propovjedi posebno ukazao na potrebu ljubavi među ljudima. Gračišćanima je poručio kako je između 558 crkava koliko ih postoji u Istri, njihova župna crkva jedna od najljepših, te zahvalio svima koji su sudjelovali u velikom projektu njene obnove. Župnik Ferlin je na kraju mise istaknuo kako je u obnovi crkve uloženo mnogo truda ali se njena obnova s dosad napravljenim ne završava. Posebno se zahvalio Ministarstvu kulture koje je prepoznalo vrijednost ovog baroknog zdanja te financirajući obnovu omogućilo da, župnikovim riječima: “danas u ljepšem ambijentu možemo hvaliti Gospodina i time biti potaknuti raditi na ljepoti svojih duša”. Uz zahvalu općini Gračišće i njenom načelniku Ivanu Mijandrušiću na poticanju ovog projekta, Konzervatorskom odjelu u Puli, Biskupiji, te svima koji su izvodili restauracijske i konzervatorske radove, župnik Ferlin posebno se zahvalio župljaninu Dioniziju Brozanu koji je mnogo pomogao oko elektroinstalacija.

U osam godina obnoviteljskih radova, svake godine pomalo počevši od 2009. godine, najprije je rekonstruiran prostor između krova i stropa crkve, zatim su iz godine u godinu obnavljani zidni oslici na srednjem brodu, pjevalištu, bočnim brodovima i lukovima, naposljetku i freske, a potpuno su zamijenjene električne instalacije. Prve restauratorske radove obavila je tvrtka Kapitel iz Žminja, a kasnije tvrtke Ars restauro iz Sinja i Hedom iz Zagreba, te restauratori Marina Fernežir i Josip Vuksan. U obnovu unutrašnjosti crkve je dosad uloženo milijun i pol kuna, od čega je milijun kuna kroz godine osiguravalo Ministarstvo kulture, a ostatak su priskrbili općina i župa.

Doskora se s unutrašnjosti prelazi i na obnovu vanjske fasade crkve Sv. Vida: kako je najavio načelnik Ivan Mijandrušić, ti bi obnoviteljski radovi trebali početi oko Uskrsa.

(Davor Šišović/Glas Istre)

 

 

Najave