Srijeda, 19 lipnja, 2024
Novosti

Obnovljena crkva sv. Jurja u Plominu

U nedjelju, 04. listopada, prije blagdana BDM od Ružara kojoj je posvećena župna crkva iz 1474 g., nakon svečane Sv. Mise koju je predvodio mr. Ilija Jakovljević, kancelar biskupije uz sudjelovanje župljana i vjernika iz okolnih župa, uslijedio je blagoslov obnovljene crkve sv. Jurja mučenika i romaničkog zvonika.

Crkva Sv. Jurja datira iz XI. stoljeća, u srednjem je vijeku bila župna crkva utvrđenog naselja, da bi kasnije, nakon izgradnje župne crkve Blažene Djevice Marije u 15. stoljeću služila kao bratovštinska crkva plominskih ribara i pomoraca. Tijekom šest godina obnove saniran je krov, unutrašnjost crkve i romanički zvonik. Restaurirane su stare matične knjige iz plominske župe te dvije liturgijske knjige: glagoljski Misal iz 1631. godine i Knjige epistola i evanđelja iz 1699., tikane u Veneciji.

Foto

Obnovu crkve i restauraciju dijela pokretnog inventara financiralo je u potpunosti Ministarstvo kulture RH. Inicijator obnove bio je profesor Ivan Matejčić, bivši pročelnik Uprave za zaštitu kulturne baštine- Konzervatorskog odjela u Puli, čiju je ulogu kasnije preuzela profesorica Nataše Nefat iz iste institucije. Radove je izveo žminjski Kapitel na čelu sa inž. Branko Orbanić.

Želja nam je da obnovljena Crkva sa zvonikom pridonese u vrednovanju vjerske i kulturne baštine ovoga kraja.

B.P.

Najave