Utorak, 21 svibnja, 2024
Novosti

Obnovljena crkva Majke Božje od Ružarija

U nedjelju, 11. listopada, u selu Motovunski Novaki nedaleko Motovuna svečano je blagoslovljena obnovljena crkva majke Božje od Ružarija. Obnova te crkve, koja se nalazi neposredno izvan sela, na tek nekoliko stotina metara od župne crkve, bila je životni projekt sina te župe, sada umirovljenog svećenika vlč. Marina Mikolića.

Procesija predvođena ministrantima i koncelebrantima krenula je iz župne crkve sv. Marine dj. prema obližnjoj crkvi Majke Božje od Ružarija.  Misno slavlje predvodio je vlč. Mikolić u suslavlju sa mjesnim župnikom vlč. Rudijem Koracom, također rodom iz te župe. Prije misnog slavlja blagoslovljeno je obnovljeno zdanje crkve.

U prigodnoj homiliji vlč. Mikolić se osvrnuo na povijest blagdana Gospe od Ružarija i listopadskih pobožnosti. Listopadska pobožnost nastala je kao znak zahvalnosti Majci Božjoj koja je pomogla kršćanskoj mornarici u bitci kod Lepanta u Korintskom zaljevu 1571. godine. Papa Pio V. uputio je naime poziv svim vjernicima da mole Gospinu krunicu za pobjedu kršćana protiv osmanlijske vojske. Spomenuo je kako su u mjestu Motovunski Novaki postojale bratovštine sv. Krunice i bratovština sv. Roka. U toj, sada obnovljenoj crkvi posljednji je put služena sv. Misa prije više od pedeset godina, kada je župnik bio pok. vlč. Josip Sinožić, podsjetio je propovjednik. Govoreći o Blagdanu Majke Božje od Ružarija propovjednik je naglasio kako Crkva poziva vjernike na molitvu krunice napose u teškim vremenima, upravo kao što su i ova naša današnja. Spomenuo je razne krize: političku, duhovnu, imigrantsku te citirao riječi pape Franje kako se u nekim dijelovima svijeta živi gotovo ozračje 3. svjetskog rata;  u tim se područjima kršćani prepoznaju upravo po krunici.  Predslavitelj je u nastavku detaljno pojasnio elemente slike Majke Božje od Krunice u toj crkvi, koju je izradio slikar Girolamo Corner, pripadnik Venecijanske škole XIX stoljeća. Slika prikazuje Bogordicu s Djetetom, ona pruža krunicu sv. Dominiku a Dijete sv. Katarini Sijenskoj.

Na kraju misnog slavlja predvoditelj je zahvalio svima koji su na bilo koji način bilo donacijama u novcu, materijalu ili radu doprinijeli obnovi te crkvice, za koju je svojevremeno, podsjetio je vlč. Mikolić čak bilo prijedloga da se sruši. Napose je zahvalio Bogu što mu je ispunio želju da dočeka dan blagoslova obnovljene crkve, što je bila njegova životna želja i projekt za koji je štedio cijeli svoj svećenički staž, od mlade mise 1961. godine.

Crkva je, prema povijesnim zapisima, izgrađena 1583., prvotno nešto manja a kasnije je produžena. Radovi obnove su započeli 2011. godine, ispitivanjem temelja i provjerom konzervatora. Nakon toga su učvršćeni temelji, nanesena je nova žbuka izvana i iznutra, saniran je kamen preslice na pročelju, postavljeni su novi oluci, vrata, prozori, obnovljene i fugirane kamene ploče na podu, uvedena strujna instalacija. Godine 2014. uređena je kamena ploča i stupovi oltara, a oltarna pala koja je restaurirana u Juršićima dobila je i novi drveni okvir. Mjesec dana prije svečanosti blagoslova uređene je okoliš. Na dnu crkve postavljena je spomen ploča sa zapisom o obnovi.

Vlč. Mikolić je posebno pohvalio brojene domaće obrtnike i majstore koji su donirali materijal i svoj rad u raznim fazama obnove, ali u mnogim trenutcima kada je bilo potrebno odvojili su svoje slobodno vrijeme za potrebne radne akcije kako bi crkva Majke Božje od Ružarija zablistala u svoj svojoj ljepoti.

Novčano je na obnovu crkve utrošeno oko 300 000 kuna, što je podmireno iz kako je već spomenuto cjeloživotne ušteđevine vlč. Mikolića i jednim dijelom prilozima vjernika, no iznos bi bio i mnogo veći da nije bilo brojnih donacija u materijalu i radu.   

Vlč. Mikoliću je na kraju u ime župne zajednice zahvalio sadašnji župnik Koraca, te mu je uručen na dar ručni sat.

Najave