Utorak, 21 svibnja, 2024
Novosti

Obilježeni 6. dani biskupa Jurja Dobrile

Na 207. obljetnicu rođenja, 16. travnja 2019. godine, predavanjima, svetom misom zahvalnicom, polaganjem cvijeća i svijeća ispred rodne kuće, prigodnim glazbenim programom  i recitacijama iskazana je počast i zahvala velikom biskupu i hrvatskom istarskom preporoditelju dr. Jurju Dobrili. Svečanost su priredili Župa sv. Lucije Pazinske i Bratovština Hrvatska Istra.

 

Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile Pazin i OŠ Vladimira Nazora Pazin  ̶  PŠ Tinjan

Prvo predavanje za više od 150 učenika Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile pod nazivom Juraj Dobrila − istaknuti biskup, dobročinitelj i znameniti preporoditelj istarskih Hrvata održala je dr. sc. Maja Polić iz Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Odsjek za povijesne i društvene znanosti u Rijeci. Nakon predavanja ravnatelj Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Josip Šiklić, učenici, predavači i organizatori ove svečanosti položili su cvijeće ispred biste biskupa Jurja Dobrile u parku Istarskih velikana u Pazinu. Zatim je dr. sc. Maja Polić predavanje o biskupu Jurju Dobrili održala i za učenike viših razreda OŠ Vladimira Nazora Pazin  ̶  PŠ Tinjan. Slijedilo je predavanje za učenike četvrtih razreda (maturante)  Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile o hrvatskom filozofu Frani Petriću, pod nazivom Što još možemo naučiti od Frane Petrića  koje su održale dr. sc. Aleksandra Golubović s Filozofskoga fakulteta u Rijeci i dr. sc. Maja Polić.

 Sv. Lucija Pazinska i rodni Ježenj

Svečanost je nastavljena na području njegove rodne Župe sv. Lucije Pazinske i u njegovu rodnom Ježenju. Svetu misu u crkvi sv. Lucije u istoimenoj župi za pok. biskupa Dobrilu i sve pokojne iz njegova roda slavio je domaći župnik Željko Zec, uz koncelebraciju vlč. Mladena Juvenala Milohanića. Sv. misu glazbeno su animirali dječji zbor „Mali od sv. Jurja“, pod ravnanjem gđe Vesne Drndić, i kantautor Davor Terzić sa suprugom Vesnom iz Rovinja. Nakon sv. mise svečanost je nastavljena kod kamenoga reljefa ispred rodne kuće biskupa Dobrile. Tu se nazočnima najprije obratio vlč. Zec, koji je istaknuo zadovoljstvo da se svake godine okupljamo na ovaj dan i održavamo živo sjećanje na sve žrtve i napore koje je Juraj Dobrila uložio tijekom života za buđenje i očuvanje hrvatskoga identiteta u Istri. Prisutnima se potom obratio dr. sc. Željko Mrak uime Bratovštine Hrvatska Istra istaknuvši kako je Hrvatski katolički pokret u Istri plod posijana sjemena u brazdi biskupa Jurja Dobrile. Sve je to pretočio u djelo krčki biskup Antun Mahnić, koji je nastojao da se kršćanska načela zadojena hrvatskim duhom udahnu čitavoj hrvatskoj Istri. Cvijeće su uime Župe sv. Lucije Pazinske i Bratovštine položili mladi Ježenjci Josipa Ferenčić i Robert Kotiga, uz upaljene svijeće koje su nosili Ena Baračić i Andrej Kotiga. Uime IKD-a „Juraj Dobrila“ buket cvijeća položio je predsjednik Društva vlč. Mladen Juvenal Milohanić. Program se nastavio u dvorištu ispred same rodne kuće stihovima koje je za 100. obljetnicu rođenja 1912. godine napisao Ante Belanić, a pročitala ih je Mirjana Ferenčić, koja je i najavljivala ostale izvođače. Tu su između ostaloga Katarina Mišetić i Lucija Krizmanić pročitale dio prvoga pastirskog pisma koje je Dobrila kao novopostavljeni biskup uputio svojim vjernicima u Istri. Tijekom programa svečanost su pjesmama popratitli bračni par Terzić i dječji zbor „Mali od sv. Jurja“. Svaka odgovorna funkcija koju neki pojedinac obnaša nosi sa sobom i teškoće. Biskup Dobrila bio je od 1861. godine zastupnik u Carevinskom vijeću u Beču, kao i zastupnik u Istarskom saboru u Poreču. Vjekovna borba za obespravljeni većinski hrvatski narod u Istri često je nailazila na žestoka protivljenja Talijana. Sara Žufić pročitala je izvještaj s jedne sjednice iz Poreča koja se održala 1863. godine kada je biskup Dobrila podržao župnika Jurinca koji je predložio da se saborski zaključci tiskaju i na hrvatskom jeziku, a ne samo na talijanskom. Grupa recitatora razveselila nas je prigodnim šaljivim recitacijama koje su govorile o seoskom životu prije više desetaka godina. Nastupili su: Edi Lakošeljac, Marin Ladavac, Ana Erman i Sara Žufić.

Godine 1875. umire tršćanski biskup Bartolomej Legat, biskup Dobrila napušta Poreč i odlazi u Trst na ispražnjeno biskupsko mjesto te postaje tršćansko-koparski biskup i tu službu obnaša do smrti 13. siječnja 1882. godine. Ondašnji zapis o Dobrilinu rastanku s Porečom pročitali su nam Mila Krizmanić i Dragan Žufić. Nakon njih nazočnima se obratio vlč. Milohanić pohvalivši župnika Zeca za brigu i skrb koje je uložio u očuvanje i održavanje Dobriline baštine u Ježenju. Ispred društva IKD „Juraj Dobrila“ zahvalio je Gradu Pazinu, Muzeju i Državnom arhivu u Pazinu za dosadašnju skrb oko Dobriline rodne kuće. „Danas obilježavamo dan našega istarskog velikana i neka nam njegov život, djelo i riječi budu za primjer, na čast i ponos”, zaključio je vlč. Milohanić. Svečanost je priveo kraju župnik Zec zahvalivši svima koji su imali udjela u organizaciji ovogodišnje proslave. Izrazio je zadovoljstvo da je otkup Dobrilina imanja od strane Župe doveden gotovo do samoga kraja i da se sljedeći tjedan potpisuje posljednji ugovor s Gradom Pazinom, kojim bi službeno cjeloviti vlasnik postala Župa sv. Lucije Pazinske. „Naravno da pred nama sada stoje nove brige oko uređenja spomenutoga imanja i dotrajalih građevina, no ne bojimo se izazova kada među nama vidimo toliki broj djece i mladih koji će znati slijediti i vrednovati Dobrilinu žrtvu i trud. Neka nas u tom nastojanju vode duh i djelo našega biskupa Jurja Dobrile“, zaključio je župnik Zec. Nakon što su se svi nazočni počastili pićem i kolačima na poznatoj „Ježenjskoj šterni“, program se nastavio u župnoj dvorani na Starom Pazinu gdje je dr. sc. Maja Polić održala zanimljivo predavanje o životu i radu biskupa Dobrile. Time je zaključena ovogodišnja proslava 6. Dana biskupa Jurja Dobrile. (Mirjana F.)

Najave