Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024
Duhovna zvanja

Obilježena 75. obljetnica svećeništva vlč. Bože Milanovića

 Vlč. Božo Milanović, umirovljeni svećenik Porečke i Pulske biskupije, proslavio je u utorak, 4. lipnja 2019., 75. obljetnicu svećeništva. Jubilej je, prema želji slavljenika, obilježen u krugu zajednice Svećeničkog doma Betanija u kojem on živi od umirovljenja, od 2009. godine.

Misno slavlje predvodio je vlč. Milan Milovan uz koncelebraciju slavljenika te svih okupljenih svećenika. Misi je nazočilo osoblje Doma Betanija te slavljenikova nećakinja Gracijela Marić.  Predslavitelj je na početku te mise zahvale za visoki jubilej naglasio kako je vlč. Milanović svoj život proživio u teškim vremenima naše domovinske povijesti, proživio je Drugi svjetski rat, teški pritisak u poslijeratnim vremenima, i mnoge druge nedaće koje su donosile razne epohe. Veći dio svoga svećeničkog rada služio je u veoma teškim ekonomskim i prostornim uvjetima, napomenuo je predslavitelj. Naime, župe u kojima je bio veći dio svog svećeničkog života smještene su na sjeveroistoku Istre, pod obroncima Učke, u predjelu koji je u prošlim vremenima bio prometno poprilično teško dostupan.

Vlč. Milanović rođen je 23. travnja 1920. godine  u Kringi, u Pazinskom dekanatu. Svećeničku formaciju stekao je Trstu, gdje je za svećenika zaređen 4. lipnja 1944. Nakon ređenja služio je 2 godine u župama Lanišće, Brest i Slum.  Od 1946. do umirovljenja, 2009., bio je župnik u župama Dolenja Vas, Boljun i Vranja, pune 63. godine. Taj izuzetno vitalni svećenik, od umirovljenja, u dobi od 89 godina, živi u Svećeničkom domu u Puli, gdje dane provodi u molitvi s krunicom u ruci.

Sa svojih 99 godina najstariji je svećenik Porečke i Pulske biskupije, generacija je bl. Miroslava Bulešića, 20 dana stariji od njega, i uvijek ga se rado sjeća. Spominjući se krvave krizme, ispričao je da je toga dan i on trebao biti ondje, tog kobnog „24. kolovoza 1947. bila je nedjelja, želio sam najprije izvršiti svoje obveze prema župama kojima sam upravljao kako bih poslije toga na miru mogao posvetiti vrijeme posjetu drugoj župi, Lanišću“, ispričao je vlč. Milanović. No, spletom okolnosti, voljom Božjom, nije dospio onamo, jer, eto, vidimo da je u Božjem planu bilo da poživi dug život kao Kristov svećenik.

U svećeničkom domu Betanija trenutno boravi 12 umirovljenih svećenika. Prava je to riznica mudrosti, one koja se skuplja s godinama, a nadasve iskustvom. Ti su svećenici, zajedno s našim dragim pokojnicima, svećenicima i laicima koji su svoje živote uložili u ovu našu Mjesnu Crkvu, naša povijest, koja je omogućila da dođemo do onoga što danas imamo i čime se dičimo. Na nama, današnjim generacijama, ostaje da tu slavnu povijest, i sve ono što smo primili, oplemenimo i posvetimo, bespoštedno se darujući poput njih, i predamo nekim budućim naraštajima. (G. Krizman)

    

Najave