Utorak, 21 svibnja, 2024
Novosti

Na Učki održano 3. istarsko planinarsko hodočašće

U subotu 1. lipnja 2019. godine, na južnom grebenu Učke održano je 3. istarsko planinarsko hodočašće. Potaknuti sve većim zanimanjem, hodočašće su i ove godine organizirali istarski planinari Vladimir Rojnić, Darko Kalac i Milivoj Topić, u suradnji s Franjevačkim samostanom iz Pazina.

Na polasku u Maloj Učki okupilo se 60 planinara i ljubitelja prirode iz svih krajeva Istre, najviše iz Pule, Pazina, Buzeta i Labina. Uvodnu molitvu inspiriranu Franjinom “Pjesmom stvorova” predvodio je fra Marinko Klaić. Potom smo se uputili Istarskim planinarskim putom na jug, uz mogućnost ispovijedi u hodu tijekom cijelog hodočašća. Nakon dugog kišnog razdoblja, zelenilo usputnih šumaraka i cvijeće na livadama upravo počinje bujati. U napuštenom selu Podmaj gradi se nova kuća, na starim temeljima. S bijele ceste uz područje Senožeti (sjenokoše) pogled često skreće ka Boljunskom polju i zvonicima na brežuljcima središnje Istre.

            Nakon dva sata umjerenog hoda stižemo do planinske kućice “Zemaljski raj” na prijevoju Bodaj. Tu nas dočekuje njezin vlasnik gospodin Josip Mohović iz Mošćeničke Drage, a pridružuju se i sedmorica žitelja iz obalnih mjesta, pristiglih s vozilima. Po kratkom predahu produžujemo zajedno na razglednu visoravan (odmorište) pod vrhom Brgud 907 m, gdje ćemo ispod kipa Majke Božje slaviti Sv. Misu. Kip je devedesetih godina prošloga stoljeća postavio gospodin Mohović, kao zahvalu za uspješni obiteljski i poduzetnički vijek. Ove godine ukrasio ga je svježe ubranim božurima s okolnih pašnjaka. Ispod nebeskog plavetnila kojim plove proljetni oblaci, uz kulisu planinskih vrhova, ovo prekrasno mjesto postaje dostojno svetog čina koji slijedi. Sv. Misu slavi fra Josip Vlašić, a koncelebrira fra Darko Tepert i vlč. Dariusz Szymanski, župnik Sv. Lovreča Labinskog. U nadahnutoj propovijedi fra Darko tumači kako ljepotu prirode stvorene za čovjeka upotpunjuje tek otajstvo Isusovog tijela i krvi na misnom stolu, žrtvovanih i darovanih opet čovjeku – nama. Tako, ova Božja djela postaju izvor našega ljudskog dostojanstva i veličine. Pjevanje predvode pjevači Pazinjani, a sv. pričesti pristupaju skoro svi nazočni.

            Nakon mise slijedi zajednička fotografija, te ručak i druženje u dvorištu planinske kućice. Puno toga želimo razmijeniti jedni s drugima, a neki hodočasnici danas slave i rođendan. Ugodno je u “Zemaljskom raju”, ali dolazi vrijeme za oproštaj od gostoljubivog domaćina. Povratak je po Istarskom planinarskom putu preko visoravni Balin, zatim pastirskom stazom preko Petehovog Brega, te konačno planinarskim putom koji iz Mošćeničke Drage vodi natrag do Male Učke. Sveukupno, prohodana je kružna tura od deset kilometara, uz spust i uspon od 320 metara. Poslije kišnih dana vidljivost je odlična. Na visoravni Balin, poneki planinar po prvi puta zadivljeno promatra impozantni Vojak i obližnji Perun te obrise goranskih i slovenskih vrhova u daljini. U Maloj Učki hodočasnici izmjenjuju utiske, te se nakon pjesme i blagoslova nevoljko opraštaju, s nadom u ponovni susret dogodine. (Tekst: Vladimir Rojnić, Fotografije: Darko Kalac)

    

 

Najave