Četvrtak, 25 srpnja, 2024
Novosti

Obilježena 1223. obljetnica dolaska sarkofaga sv. Eufemije u Rovinj

U četvrtak, 13. srpnja 2023., u Rovinju, u crkvici sv. Križa obilježena je 1223. obljetnica dolaska sarkofaga sv. Eufemije na rovinjsku obalu. Misno slavlje predvodio je rovinjski župnik, dekan Rovinjsko-kanfanarskog dekanata, mons. Vilim Grbac, u suslavlju sa župnim vikarom Zoranom Županovićem.

Crkvica sv. Križa nalazi se na usponu prema župnoj crkvi, s obalne strane, neposredno iznad točke na obali starogradske jezgre gdje je prema predaji pristao kameni sarkofag s tijelom sv. Eufemije koji je doplovio do rovinjske obale. 

Na toj ranojutarnjoj misi okupilo se četrdesetak vjernika, štovatelja sv. Eufemije. Mons. Grbac je u prigodnoj homiliji podsjetio na okolnosti dolaska sarkofaga svetice te istaknuo važnost sv. Eufemije za Rovinj kroz minula stoljeća. Naglasio je veličinu njezinog svjedočanstva vjere na kojem se kroz vrijeme nadahnjuju generacije vjernika ovoga kraja. Na mjestu današnje crkve sv. Eufemije tada je bila mala crkvica sv. Jurja, na čijem se mjestu u 10. stoljeću počinje graditi nova, veća crkva. Tijekom prve polovice 18. stoljeća, između 1725. i 1736. godine, izgrađena je nova crkva u današnjim gabaritima, u baroknom venecijanskom stilu. Nastala je za dostojan smještaj svetičina sarkofaga, ali i za primanje velikog broja hodočasnika, ova velebna sakralna građevina, koja do dan danas, svojim smještajem i izgledom, impoznatno dominira vizurom Rovinja, te je kao simbol grada ponos svih njegovih žitelja.

Legenda o dolasku sv. Eufemije

Legenda kaže da su u ranu zoru 13. srpnja 800. godine crkvena zvona uzbuđeno zazvonila. Građani su se sjurili prema moru. Morem je poput kamene lađe doplovio mramorni sarkofag. Zadivljeni su Rovinjci volovskim i konjskim zapregama pokušavali kamenu grobnicu odvući u grad, ali uzalud, nisu pomogli ni snažni mišići niti ljudska dosjetljivost.

Svetica se ukazala tek malom dječaku rekavši mu: „Ja sam Eufemija Kalcedonska koja svojom krvlju zaručih Isusa. Ti ćeš izvući kamenu korablju svojim tijelom.“ I doista – pred zapanjenim pukom dječak je upregnuo svoje slabašne junice i odvukao sarkofag od obale do crkve na vrhu gradskog brijega. Tamo ga otvoriše i ugledaše nepomično tijelo prelijepe djevojke.

Kraj nje se nalazio svitak pergamene na kojem je pisalo: Hoc est corpus Euphemiae Sancte! Ovo je tijelo svete Eufemije, djevice mučenice iz Kalcedona rođene za nebo 16. rujna godine Gospodnje 304. Čudesno, pripoviješću o svetoj Eufemiji i danas, više od 1200 godina nakon njezina nastanka, počinje svaka priča o Rovinju.

Od tada, neprekidni niz generacija žitelja Rovinja s ljubavlju časti svoju nebesku zaštitnicu, a njezino svjedočanstvo vjere nadahnjuje generacije vjernika toga kraja.  Upravo stoga, na njezin dan, 16. rujna, Rovinj postaje najveće susretište vjernika iz svih dijelova Porečke i Pulske biskupije.

O crkvi sv. Križa

Ova mala crkva nalazi se u ulici Sv. Križa. U neposrednoj blizini su i gradska vrata. Crkvica je sagrađena u XIV. st. na morskom grebenu. Na nadvratniku ulaznih vrata utisnuta je 1592. god. jer je tada podignuta lopica i popravljeno pročelje. U pali je prikazano polaganje Isusa s križa. Prema tradiciji se u neposrednoj blizini zaustavio sarkofag s tijelom sv. Eufemije. O tome govori i natpis na stupu podno crkvice koji je podignut 1720. god. na stijeni uz more:

“D.O.M. Divae Euphemiae Rubinsium Numini Tutelari ac Molari civitatis Obsequientissimae Votum Anno 1720”.

U ovoj se crkvici drži bogoslužje dva puta godišnje: 3. svibnja kad se spominje našašće sv. Križa i 13. srpnja, kad se drži da je u Rovinj dospio sarkofag sa zemnim ostacima svetice Eufemije. Zahvaljujući obitelji Pergolis 1870. nije doživjela istu sudbinu kao neke crkvice, budući da je trebala postati skladište. Restaurirana je 1965.

Foto: D. Fattorich

Txt: G. Krizman/zuparovinj.hr

Najave