Četvrtak, 25 srpnja, 2024
Kultura i tradicija

Obilježena 1217. obljetnica dolaska zaštitnice Rovinja

U četvrtak, 13. srpnja 2017., rovinjska župa misnim slavljem u crkvi sv. Križa, na obali starogradske jezgre, obilježila 1217. obljetnicu čudesnog dolaska sarkofaga sv. Eufemije u Rovinj.

Misno slavlje pred prepunom crkvicom predvodio je rovinjski župnik, generalni vikar biskupije mons. Vilim Grbac. Predvoditelj je u prigodnoj homiliji, u kontekstu obilježavanja obljetnice, podsjetio okupljene vjernike na veličinu herojskog svetačkog lika sv. Eufemije Kalcedonske koja je svojim krepostima nadahnjivala tolike generacije, napose kao uzor postojanosti vjere, i u najtežim okolnostima.

Izgradnja crkve sv. Eufemije

Kada je 800. godine u grad stigao sarkofag smješten je ispred crkvice Sv. Jurja koja je bila na mjestu današnje župne crkve. Međutim stanovnici Rovinja zahtijevali su veću crkvu koja bi dostojno udomila sarkofag s tijelom Sv. Eufemije te je 950. godine podignuta nova crkva. Bila je to trobrodna bazilika s tri polukružne apside. Na sredini te crkve bio je postavljen sarkofag te od tada su zaštitnici Rovinja Sv. Juraj i Sv. Eufemija. Nakon nekoliko stoljeća neprestanog trošenja i obnavljanja ponovo se javila potreba za novom crkvom. Tada nastaje i sadašnja crkva Sv. Eufemije i Sv. Jurja.

Dana 08. prosinca 1720. godine odlučeno je da se sagradi nova velika crkva, no prvi konkretni koraci poduzeti su nešto kasnije. Odbor za izgradnju crkve je 1724. godine izradu projekta povjerio venecijanskom arhitektu Giovanniju Scalfarottu (1690-1764), jednom od značajnijih arhitekata prve polovice XVIII. stoljeća. Scalfarotto je u to vrijeme već započeo u Veneciji izgradnju crkve S. Simeone e Giuda jednu od najznačajnijih građevina klasicizma XVIII. stoljeća. Projektirajući crkvu za Rovinj predložio je rješenje koje Rovinjani nisu prihvatili. Crkva nije imala tri broda (što su Rovinjani zahtijevali), zbog njezine veličine trebalo je porušiti crkvicu Sv. Josipa a trebalo je porušiti i tek izgrađenu apsidu koja bi se trebala uklopiti u projekt. Scalfarotto je glavno ulazno pročelje okrenuo prema otoku Sv. Katarine što je dodatno razljutilo građane Rovinja koji su zahtijevali trobrodnu građevinu u koju će biti uklopljena nedavno dovršena apsida i koja neće rušiti okolne zgrade. Scalfarotto je, usprkos svima, uporno zahtijevao spomenuta rušenja i izgradnju prema njegovom projektu pa ga je odbor za izgradnju crkve 13. travnja 1724. godine oslobodio svake obaveze plativši mu pri tome 80 dukata.

Potom su pozvali, također iz Venecije, arhitekta Giovannia Dozzia i povjerili mu izradu projekta koji će udovoljiti želje i zahtjeve naručitelja – građana Rovinja. Dozzi nije bio tako snažna ličnost i poznati arhitekt kao što je to bio Scalfarotto, te je u svoj projekt uklopio sve zahtjeve naručitelja i konačno je izgradnja mogla početi. Kamen temeljac današnje crkve postavljen je 08. svibnja 1725. godine, 16. svibnja 1728. god. posvećene su sve tri apside, 1734. god. posvećen je bočni brod te konačno 1736. god. druga dva broda odnosno cijela crkva. Od tada do danas crkva Sv. Eufemije dominira gradskim i morskim pejzažom Rovinja.

Zanimljiv je i podatak da se crkva gradi još na otoku jer je tek 1763. god. zasipan uski kanal koji je dijelio otok od kopna; prije zasipavanja otok i kopno bili su spojeni pokretnim mostom. Ne znamo točno koliko je stanovnika imao Rovinj za vrijeme gradnje crkve ali znamo da je 1750. god. imao 8782. stanovnika pa je jedno takvo zdanje zaista i bilo potrebno. (foto: D. Fattorich)

   

Najave