Utorak, 25 lipnja, 2024
Novosti

Obilježen spomendan blaženog Francesca Bonifacija

U subotu 11. rujna svečanom euharistijom u mjestu Krasica nedaleko Grožnjana obilježen je spomen mučeničke smrti blaženog Francesca Bonifacija. Misno slavlje u župnoj crkvi Sv. Stjepana prvomučenika predvodio je porečki i pulski biskup mons. Ivan Milovan, a koncelebrirali su preč. mr. Ilija Jakovljević, biskupijski kancelar i ekonom, vlč. Luka Pranjić, grožnjanski župnik koji ujedno upravlja i ovom župom, te nekolicina svećenika iz dekanata. Svečanosti su nazočili: gradonačelnik Buja Edi Andrijašić, saborski zastupnik Dino Kozlevec te drugi pripadnici lokalnih upravnih struktura, turističke zajednice i kulturnog miljea. Iz Trsta je za ovu prigodu pristigla grupa hodočasnika.  Svečanost je započela blagoslovom novopostavljenog vitraža sa likom blaženika na pročelju crkve.

Predslavitelj se u homiliji osvrnuo na važnost i značaj sjajnog uzora koji mučenici predstavljaju za zajednicu vjernika, a don Francesco je na poseban način uzor svećenicima, rekao je biskup, te podsjetio na riječi blagopokoljnog pape Ivana Pavla II., prigodom prelaska u treće tisućljeće, „da je potrebno čuvati spomen na mučenike i svjedoke vjere“, jer su oni, time što su izdržali kušnje i sačuvali vjeru, najbolji uzor i poticaj u nastojanju življenja prema kršćanskim smjernicama. Napose u ovom vremenu hedonizma, moralnog relativizma i materijalizma, ekstremna sebičnost koja iz toga proizlazi, rekao je biskup, vodi čovjeka u prazninu i besmisao, pa je uzor svetaca i mučenika koji su najodličniji članovi Crkve, veliko ohrabrenje na putu vjere. Na kraju misnog slavlja okupljenima se obratio vlč. Pranjić sa zahvalama svima koji su na razne načine pomogli u obnovi crkve u Krasici provedene tijekom 2009. i 2010. godine. Kroz dvije faze radova provedena je kompletna sanacija unutrašnjosti i pjevališta, a zatim obnova vanjskih dijelova, uzemljenje te je popločen prostor ispred crkve i uređen okoliš. Vitraž koji je ovom prigodom blagoslovljen djelo je grupe umjetnika „Vetro magico“  iz Buja, a donacija je realizirana sudjelovanjem mjesne turističke zajednice.

Svečana proslava beatifikacije don Francesca Bonifacija, pod predsjedanjem mons. Angela Amata, prefekta  Kongregacije za proglašenje novih blaženika i svetaca, održana je 4. listopada 2008. u Trstu u katedrali sv. Justa, nakon što je ta Kongregacija dekretom od 3. srpnja iste godine objavila da je smrt svećenika Francesca Bonifacia obilježena kao mučeništvo, in odium fidei.

Za Porečku i Pulsku biskupiju svečanost povodom proglašenja blaženim don Bonifacija, tog zauzetog sluge Božjega, održana je grožnjanskoj župnoj crkvi sv. Vida i Modesta, 15. studenog  2008.g. Uz mnoštvo vjernika iz župa Krasica i Grožnjan, susjednih župa, te Pirana i Trsta, u toj svečanosti je sudjelovalo pedesetak svećenika i redovnika, porečki i pulski biskup u miru Antun Bogetić, nadbiskup splitsko-makarski u miru Ante Jurić, tadašnji tršćanski biskup Eugenio Ravignani a misno slavlje predvodio je porečki i pulski ordinarij mons. Ivan Milovan.

– Tek što je navršio 34. godinu života poratne 1946. godine, vraćajući se nakon ispovijedi iz Grožnjana u Krasicu u predvečerje 11. rujna zaskočile su ga i odvele uniformirane osobe tadašnjeg režima čime je završio njegov ovozemaljski život. Do dana današnjeg se ne zna mjesto njegova počivališta, no zato se zna da je don Francesco zaslužio blaženstvo kod Boga, što je obilježeno svečanom proslavom njegove beatifikacije, nakon ovlaštenja pape Benedikta XVI o priznavanju mučeništva negdašnjeg župnika Krasice i Grožnjana“ rekao je tom prigodom dr. Josip Grbac u govoru o novom blaženiku istarske crkve.

Don Bonifacio rođen je 7. rujna u brojnoj piranskoj obitelji, školovao se u Piranu i koparskom sjemeništu te završio studij Teologije u Gorici gdje je primio red prezbiterata 27. prosinca 1936. Godinu zatim stigao je u Novigrad gdje je obavljao službu župnog vikara. Biskup Antonio Santin 1. srpnja 1939. imenuje ga kapelanom u Krasici. gdje se iskazivao posebnom skrbi o starijima i nemoćnima. Utemeljio je i župni zbor, knjižnicu imalu dramsku skupinu te bio svojevrsna okosnica mještana u tim teškim ratnim godinama, da bi ruka bezbožnika bezobzirno s ciljem zatiranja vjere i vjerovanja prekinula njegov život posve predan službi Božjoj. I u vrijeme dok su ovi prostori bili pod njemačkom okupacijom taj mladi zauzeti svećenik često je proživljavao velike poteškoće zbog nastojanja da zaštiti ljude te spriječi masovna smaknuća. U poratnim godinama vladajući je režim sistematski provodio protuvjersku propagandu koja je kulminirala napadom u Kopru na biskupa Santina te ubojstvom don Mira Bulešića na „krvavoj krizmi“ u Lanišću 1947.  Pastoralno djelovanje don Bonifacija bilo je u tom vremenu prisilno ograničeno, ali on nije posustao, okupljao je oko sebe narod, napose mlade i zato je smetao vladajućem režimu.   (G.K.)

Najave