Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
Novosti

Obilježen spomendan bl. Marije od Propetog Isusa Petković

U petak, 09. srpnja u pulskoj župi Sv. Josipa svečanim koncelebriranim večernjim misnim slavljem, o 44. obljetnici  njezine smrti, obilježen je spomendan bl. Marije od Propetog Isusa Petković. Predslavitelj i propovjednik ovom je prigodom bio  vlč. Milan Mužina iz susjedne župe Sv. Pavla.

On je na početku nadahnute homilije istaknuo poveznicu čašćenja blaženice u ovoj novoj crkvi u skladu sa tragom kojeg je ona ostavila u novijoj povijesti Crkve u Hrvatskoj.  „Bila je Božji dar svome rodnom mjestu, domovini i svijetu“ naglasio je propovjednik, istaknuvši kako je ona jedan od sjajnih primjera Božjih ugodnika koje Crkva slavi jer su svojim životom proslavili Božju ljubav prema čovjeku. Kroz kratki kronološki pregled njezina životopisa vlč. Mužina je ističući dvojbe, izbore i poteškoće na koje je nailazila bl. Petković nastojao okupljenim vjernicima posvjestiti univerzalne kršćanske vrijednosti kao jedini vječno pravilni kriterij za donošenje životnih odluka.

Birajući između kontemplativnog ili apostolskog života, uz savjetovanje sa tadašnjim dubrovačkim ordinarijem mons. dr. Josipom Marčelićem,  Marija Petković odlučuje odgovoriti na potrebe vremena, prepoznati Krista u svojim suvremenicima te utjeloviti Božju ljubav prema čovjeku darujući se u potpunosti pomažući potrebitima.  Sa samo 28 godina, 4.10.1920. osnovala je Družbu kćeri milosrđa koja se vrlo brzo širi diljem domovine i svijeta, napose misijskim djelovanjem u Južnoj Americi, te već 1956.g. Družba postaje papinskog prava. Po završetku kronologije životopisa sa beatifikacijom koja se je desila 06.06. 2003. prigodom Trećeg pastoralnog pohoda blagopokojnog Ivana Pavla II. Hrvatskoj, propovjednik je stavio naglasak na temeljnu karizmu Družbe kćeri milosrđa, „svjedočenje Očeve milosrdne ljubavi“ upravo po uzoru na utemeljiteljicu koja je se odazvala Isusovu pozivu te živjela da bi mogla tu Ljubav svjedočiti, živjeti i prenositi svojim sestrama i svim suvremenicima, a kako vidimo, svojim svijetlim uzorom i kasnijim generacijama.  Propovjednik je nastavio pitanjem „Što od njezinoga životnoga primjera mi možemo danas prenijeti u našu svakodnevnicu?“ te  nastojao rasvijetliti pojam odgovora na potrebe vremena, danas kada možda više nema toliko puno materijalno potrebitih, donošenje Božje Ljubavi je vrlo često odgovor na potrebu ispunjenja duhovne praznine.

Nakon homilije uslijedio je trenutak ofera, čašćenje relikvijara sa relikvijama Blaženice kojeg je tadašnja provincijalka Družbe, č.s. Emila Barbarić, 2006.g. o velikoj svečanoj proslavi 40. obljetnice smrti Blaženice, donijela na dar ovoj župi. Ova župa na poseban način štuje Blaženu Petković jer su sestre njezina Reda, pri svom prvom dolasku u Istru živjele i djelovale upravo ovdje, u Župi sv. Josipa. Zbog te prvotne povezanosti, prilikom izgradnje nove župne crkve sv. Josipa u podnožje oltara položene su moći Blaženice. Danas tri časne sestre tog reda žive pri pulskoj župi Krista Spasitelja gdje vode Dječji vrtić Marija Petković. Upravo su djeca iz tog vrtića svojim zvonkim glasovima sa nekoliko prigodnih pjesama i recitacija zaključili ovogodišnje obilježavanje spomendana bl. Petković u Puli. Na kraju se je svim okupljenima zahvalio župnik domaćin vlč. Sergije Jelenić. 

G. Krizman

Najave