Utorak, 25 lipnja, 2024
Novosti

Obilježen blagdan umaškog zaštitnika sv. Peregrina

Blagdan pučkog zaštitnika sv. Peregrina (23. svibnja) po tradiciji se slavi u ili na otvorenom, ispred crkve koja je izgrađena njemu u čast potkraj 11. stoljeća, u uvali Draga na rtu Rožac. Kako ovom prigodom vrijeme nije bilo sklono euharistijskom slavlju na otvorenom, misa je služena u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo.

  Službu euharistije je predvodio kancelar biskupije i bivši umaški župnik Sergije Jelenić, uz koncelebraciju župnika Materade, Kršeta i Petrovije fra Mirka Vukšića, kapelana Umaško-oprtaljskog dekanata vlč. Mladena Pranjića i đakona Ivana Kisegija.

  – Svaki kršćanin postaje svjedokom Isusa Krista koji je došao na zemlju naviještati, tješiti i spašavati što u njegovo vrijeme nije bilo ni malo lako. I danas se pitamo kako biti postojan i strpljiv kada drugi ne prihvaćaju ono što mi s ljubavlju i za dobro svakog činimo. Samo onaj koji prihvaća svoj križ spasit će se, a oni koji bježe od njega udaljava se od vlastitog spasenja.   Velika je slava u kraljevstvu Božjem mučenika sv. Peregrina i bliskih nam blaženika kao što su Miroslav Bulešić i Franco Bonifacio koji su na zemlji svjedočili evanđelje. Za to se i mi odrecimo onoga što nije u skladu s Božjim naukom, žrtvujmo se za bližnje(ga) i na nebu ćemo biti nagrađeni stostruko – između ostaloj je u propovijedi istaknuo predvoditelj misnog slavlja Sergije Jelenić.     

   Župnik Rudi Koraca se zahvalio svećenicima te sudionicima blagdanske službe euharistije, a mješoviti župni zbor je liturgijskom pjesmom uveličao misno slavlje. (Tekst i foto: M.G.)

Najave