Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024
Novosti

O čitačima i bogoslužju

U subotu, 28. veljače 2015. godine, u Pazinskom kolegiju održan je drugi korizmeni susret za župne suradnike Porečke i Pulske biskupije. Predavanje o službi i ulozi čitača u liturgiji održao je prof. Ivan Milovčić, profesor na Teologiji u Rijeci. Koreferat o tehničkim aspektima te pravilnom pristupu čitanju Božje riječi tijekom bogoslužja održala je Orijana Paus, profesor savjetnik za hrvatski jezik u Pazinskom kolegiju.

Uslijedile su praktične radionice na kojim su obrađeni odabrani svetopisamski tekstovi pod stručnim vodstvom profesorice Orijane Paus i Martine Milutinović Zohil, također profesorice hrvatskog jezika u Pazinskom kolegiju, te č. s. Branke Matika iz Zajednice istarskih župskih sestara.

Susret je pozdravom otvorio predstojnik Katehetskog ureda mons. Vilim Grbac, zahvalivši okupljenima na njihovoj službi u svojim župnim zajednicama.

Nakon kratkog uvoda o Božjoj objavi preko starozavjetnih proroka i Utjelovljene Riječi, predavač je naglasio temeljnu važnost liturgije u naviještanju Božje riječi. Liturgija je najizvrsniji čin Crkve zato što u liturgiji, za razliku od drugih molitava koje nisu liturgijske, uz čovjeka, s čovjekom moli i sam Isus Krist. Zato liturgija postaje savršena molitva, ne po našoj nesavršenosti, nego po Kristovoj savršenosti. Stoga pristup liturgiji mora, zbog svijesti da je tu Bog na djelu, na čovjeka ostaviti jaki dojam. Sve se to događa u nekim okvirima, koje određuje Crkva, zato što je liturgija molitva Crkve, nije privatna molitva, nije molitva samo pojedinca. Nad oblikom liturgije ima vlast crkveni autoritet. Kako će izgledati liturgijska molitva određuje Crkva, a ne pojedinac ili neka mala zajednica, naglasio je prof. Milovčić. Predavač je još pojasnio postojanje verbalne i neverbalne komunikacije navodeći primjere i iz komunikacije koja se kroz povijest očitovala između Boga i čovjeka. Nadalje naglašena je činjenica je proglašavanje Božje riječi u liturgiji jače nego izvan nje, sa kontekstualnim pojašnjenjima o iskazivanju poštovanja Evanđelistaru. Zanimljiva rasprava se razvila i o gestama i stavovima u određenim trenutcima liturgije. Prof. Milovčić je pojasnio praksu zamjene dijelova liturgije božićnim pjesmama, te povijesne razloge postojanja te prakse u nekim našim krajevima. U raspravi je uz ostalo bilo pitanja  o izboru tekstova, o odnosu svetkovina, blagdana i spomendana u jakim liturgijskim vremenima, te o drugim praktičnim aspektima koje zauzeti župni suradnici žele znati, a možda nisu imali prigode naučiti.

U koreferatu pod nazivom „Čitatelji i čitači Božje riječi“ prof. Paus je naglasila važnost dobre pripreme za kvalitetno čitanje svetopisamskih tekstova, naglasivši kako je čitatelj onaj koji čita za sebe, a čitač je karika u prenošenju poruke između pošiljatelja i primatelja, u ovom slučaju Boga i ljudi. Važno je nastup čitanja prilagoditi i naravi teksta koji se čita, dakle u prenošenju važno je voditi računa radi li se o lirskom ili pak nekom dramski napetom tekstu, istaknula je Paus. Dobra priprava za čitanje tijekom mise podrazumijeva prethodno čitanje u cilju razumijevanja poruke teksta te obraćanje pažnje na ritam disanja i govorna obilježja. Od tehničkih aspekata čitanja napose je istaknut naglasak, rečenična intonacija, interpunkcija, stanke, navodni znakovi, pauze udaha, ritam, toplina i boja glasa, prethodni test mikrofona i držanje tijela. Dotaknute su i druge opće napomene, uz ostalo i pitanje djece čitača. Koreferat je zaključen spominjanjem sveca zaštitnika čitača, sv. Poliona, čiji se spomendan obilježava 29. svibnja.

Susret je zaključio mons. Grbac  najavivši teme sljedećeg susreta, liturgijske momente od Cvjetnice do Uskrsa. Ujedno je i pozvao sudionike da potaknu i druge vjernike u svojim župama na dolazak na susrete za župne suradnike, kako bi svojim radom još više mogli doprinijeti životu župe, ali i u cilju osobne izgradnje.

citacic 
 citaci citaci

Najave