Nedjelja, 26 svibnja, 2024
Novosti

Križni put na Kamenjaku

Druge korizmene nedjelje, 01. ožujka, održana je pobožnost križnog puta duž pet kilometara duge staze na Gornjem Kamenjaku, dijelu parka prirode nadomak najjužnije točke istarskog poluotoka, rta Kamenjak.

Procesija, od oko dvjesto i dvadeset vjernika, krenula je od kamenog križa na ulazu u Premanturu, nastaviviši  stazom duž obale i kroz šumu, netaknutom prirodom Gornjeg Kamenjaka te završivši hod molitvom i pjesmom u crkvi Majke Božje u Volmama. Nekolicina se priključila na lakšem dijelu staze, nakon sedme postaje. Staza većim dijelom prati liniju kamene ceste uređene za vrijeme austro-ugarske vladavine koja je služila za povezivanje vojnih obrambenih utvrda na tom dijelu obale. Pobožnost je predvodio župnik domaćin vlč. Joel Cattary, a nazočili su i drugi svećenici: generalni vikar biskupije mons. Vilim Grbac, kapelan katedralne župe vlč. Roko Smokrović i nekadašnji župnik Premanture vlč. Milan Milovan koji je ondje bio župnik 17 godina, te bogoslovi iz Biskupijskog misijskog sjemeništa Redeptoris Mater u Puli. U razmatranja tijekom pobožnosti bile su uključene mnoge aktualne problematike osobne i društvene naravi. Vjernici, koji su se okupili iz svih dijelova Pulskog dekanata, izmjenjivali su se u čitanju razmatranja, predvođenju desetica krunice, nošenju križa, a sve je popraćeno prigodnim korizmenim napjevima.

Vjernici Premanture, Banjola, Pomera i okolnih župa već nekoliko godina početkom korizme, na Veliki Petak te uoči Velike Gospe mole tom stazom križni put na otvorenom. Tako se na poticaj župnika Cattaryja rodila ideja o postavljanju postaja Križnog puta, a suradnjom župe i Općine Medulin, ideja je urodila je plodom. Realizacija je povjerena Kiparskoj Udruzi Cavae Romanae 95 pod vodstvom kipara Šime Vidulina, koji je ujedno bio i umjetnički voditelj projekta. Autori postaja su kipari Jelena Šimunović, Ivan Briski, Ljubo de Karina, Eros Čakić, Denis Sardoz, Tihomir Hodak, Janko Mošnja, Đildo Bonaca, Karlos Monge, Vincent Di Vincenzo, Marčelo Starčić i Iva Fonović. Šime Vidulin autor je velebnog petmetarskog križa, urešenog isklesanim pleterom koji je postavljen  na pola puta između Premanture i Volma na brdo s kojeg se vide sva mjesta i zvonici Općine Medulin. Figure na temu postaja križnog puta klesane su u tehnici reljefa na kamenim blokovima veličine oko 1 m3. a Svaka skulptura teži između dvije i tri tone.

Postaje križnoga puta svečano je blagoslovio porečki i pulski ordinarij Dražen Kutleša 14. kolovoza 2013.

Općina Medulin već dugi niz godina oplemenjuje svoj prostor kamenim skulpturama, te ih je tako na prostoru općine sa ovim Križnim Putom sveukupno 50-ak, čime se malo koja općina u Hrvatskoj može pohvaliti.

via crucisvia crucis 
 via crucis via crucis
via crucis via crucis 
via crucis via crucis 
via crucis via crucis 
via crucis via crucis 
via crucis via crucis 
via crucis via crucis 
via crucis  via crucis
via crucis 
via crucis

 

via crucis via crucis
via crucis  via crucis

Najave