Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024
Novosti

O blagdanu Krista Kralja redovnice proslavile Dan provincije

Časne sestre Hrvatske provincije Krista Kralja Družbe kćeri milosrđa samostanskog Trećeg reda sv. Franje bl. Marije Petković proslavile su ove godine Dan provincije kod svojih sestara u Puli.

25 sestara krenulo je put Istre u petak, 21. studenoga, i  toga su dana uvečer sudjelovale na misi u Trsatskom svetištu. Prije mise predvodile su pobožnost krunice sa tekstovima bl. Marije od Propetog.

U subotu, 22. studenoga, na dnevnom redu je bio rekreativni dan sa posjetom Brijunima. Navečer su u župnoj crkvi Krista Spasitelja na Velom Vrhu molile večernju, sudjelovale na misi, te klanjanju i bdijenju uoči blagdana Krista Kralja.

U nedjelju su sudjelovale na misi kojom je župa svečano proslavila 70. obljetnicu izgradnje prve crkve i 40. godišnjicu župe. Misno slavlje predvodio je biskup u miru mons. Ivan Milovan. Jedna od redovnica, s. Cecilija Žmak, rodom iz Lanišća, bila je prvopričesnica u godini posvete prve crkve na Velom Vrhu, pa joj je ovom prigodom uručen prigodni dar. Sestre Družbe kćeri milosrđa pri toj župi vode jedinu katoličku predškolsku ustanovu u Porečkoj i Pulskoj biskupiji. S. Antonija, s. Edita i s. Nevena svakodnevno skrbe o vrtićkoj i jasličkoj skupini djece, i u Dječjem vrtiću Marija Petković mališani osim uobičajeni pedagoških programa predviđenih za taj uzrast dobivaju i prevažne temelje vjerskog života.

Kćeri Milosrđa svoje poslanje u Crkvi nastoje ispuniti svjedočenjem milosrdne ljubavi nebeskog Oca, nasljedujući raspetoga Isusa po uzoru sv. Franje Asiškoga i svoje blažene utemeljiteljice. Družbinu karizmu sestre oživotvoruju u odgoju i izobrazbi djece i mladih, napose siromašnih, vjerskoj pouci i župnom pastoralu, u apostolatu milosrđa i misijama; u franjevačkom sestrinstvu uzajamne ljubavi, jednostavnosti, žrtvenosti, radinosti i životne radosti, vjerne Crkvi i njezinim Pastirima i zalažući se za dostojanstvo ljudske osobe.

Matična kuća Družbe Kćeri Milosrđa TSR Sv. Franje je u Blatu na Korčuli. Družba je papinskog prava i Vrhovna uprava je u Rimu. Oko 350 njenih članica djeluje u pet provincija: hrvatskoj, talijanskoj, argentinskoj, peruanskoj, paragvajskoj, koje su rasprostranjene u dvanaest zemalja: Hrvatskoj, Sloveniji, Vojvodini, BiH, Italiji, Rumunjskoj, Njemačkoj, Kanadi, Argentini, Paragvaju, Čileu i Perüu.

Hrvatska provincija Krista Kralja sa provincijalnim sjedištem u Zagrebu ima 29 zajednica u kojima djeluje oko 160 sestara.

Duhovno središte provincije je svetište blažene Marije Propetog u Blatu na Korčuli.

Najave