Petak, 26 travnja, 2024
Novosti

U Puli proslavljen blagdan bl. Otona

U pulskom samostanu sv. Franje Asiškog, spomendan bl. Otona proslavljen je jučer svečanim koncelebriranim misnim slavljem koje je predvodio vlč. Josip Kolega, duhovnik u pulskom Biskupijskom misijskom sjemeništu “Redemptoris Mater”, u koncelebraciji s gvardijanom o. Đurom Hontićem, o. Đurom Vuradinom o. Nikicom Batistom.

 1380583

Predslavitelj je u prigodnoj homiliji podsjetio da predaje donose kako je bl. Oton između ostalog  sastavljao slomljene kosti, što je u zdravstvenim uvjetima 13. stoljeća bilo itekako spasonosno, i ravno čudu, no, naglasio je, ozdravljenja koja je on činio bila su znak Božje prisutnosti, sve je to bilo u službi donošenja ljudima Isusa Krista. Propovjednik je podsjetio na važnost pojma kostiju u svetopisamskim tekstovima, ona označavaju bit čovjeka. I mi smo često slomljenih kostiju naše nutrine i naših odnosa s drugim ljudima, Bog obnavlja te naše slomljene kosti. Nove kosti naše nutrine nam dolaze krštenjem, od vode i Duha Svetoga, i vjerom. I kada te unutarnje kosti naše nutrine bole zbog raznih grijeha i duhovnih borbi, samo nam Isus može darovati nove kosti, podsjetio je propovjednik, jer su njemu  na križu pošteđene kosti, „nisu mu golijeni bile prebijene“. Upravo na križu, u patnji, ako dozvolimo da ih Bog sastavi, kosti naše nutrine su najjače, rekao je. Kosti blaženog Otna koje počivaju tu u ovom samostanu su najsnažniji pokazatelj ustrajnosti svetačkog zagovora. Ako imamo potrebe da kosti naše nutrine budu čitave, zdrave idemo kod njegovih kostiju, jer te kosti govore o čovjeku koji je vršio volju Božju, koji je ljubio Krista iznad svega. Onda moje kosti, Krstove kosti i Otonove kosti idemo dalje, jer put ne prestaje, čak i nakon smrti, prijelazom u vječnost nastavlja se najljepši dio, zaključio je vlč. Kolega.

 1380592

Misno slavlje je na klaviru animirala Ana Ćuić, voditeljica Grupe Oton, koja je osnovana u tom samostanu gdje njeni članovi redovito glazbeno obogaćuju liturgijska događanja, a nazvali su se upravo po blaženiku nedaleko čijeg se oltara okupljaju pod svodovima tog drevnog pulskog samostana.   (Više o Grupi Oton ovdje: http://www.biskupija-porecko-pulska.hr/novosti/1456-grupa-oton.html).

Blagdanu je prethodila trodnevna duhovna priprava koju je uz vlč. Kolegu predvodio i vlč. Joel Catary, župnik Župe Krista Spasitelja u pulskom naselju Veli Vrh.

 1380594

Bl. Oton živio je u Puli, u prvoj polovici 13. stoljeća. Bio jedan od prvih franjevaca koji su stigli u Istru. Predaja mu pripisuje izvanrednu dobrotu i savršenu krjepost te četrnaest čudesnih ozdravljenja, koja se potanko opisuju u djelima nekoliko crkvenih kroničara. Prema njima proizlazi da je, zahvaljujući svojim taumaturškim sposobnostima, bl. Oton iscijelio šest bolesnika koji su bolovali od oduzetosti, po dva od sljepoće i deformiranosti usta te po jednog od: grlobolje, nijemosti, slomljenih kostiju nakon pada i jednog uznemirenog od zloduha. Neka od tih čudesa blaženika je učinio za života, a druga, kao i mnoga nezabilježena, nastavila su se događati zagovorom na njegovu grobu. Većina ozdravljenja bila je trenutna, ali bilo je i takvih koja su isprošena dugim i ustrajnim molitvama.

Premda postoji nekoliko navoda o datumu smrti bl. Otona, kao najpouzdaniji prihvaćen je 14. prosinca 1241. Na taj dan slavi ga se u Istri, poglavito u crkvi sv. Franje u Puli, gdje mu se u bočnom oltaru čuvaju zemni ostatci. U lokalnoj tradiciji sačuvan je kult bl. Otona kao univerzalnog iscjelitelja, a pobožni mu se puk i danas obraća u mnogim teškim prigodama i bolestima.

(G. Krizman)

 1380603

Najave