Utorak, 25 lipnja, 2024
Novosti

Novi kanonik Porečkog stolnog kaptola sv. Maura

Tijekom svečanog večernjeg misnog slavlja kojeg je 20. studenog 2007., dan prije blagdana zaštitnika Porečke biskupije sv. Maura, u Eufrazijevoj bazilici predvodio porečki i pulski biskup mons. Ivan Milovan u suslavlju više svećenika biskupije, uveden je u službu novi kanonik Stolnog kaptola sv. Maura,  preč. Mario Žmak.

U pozdravnom obraćanju okupljenim vjernicima biskup je napomenuo kako se ovim svečanim radosnim događajem porečki kaptol kompletira instalacijom ovog časnog člana.

Nakon čitanja Evanđelja kancelar biskupije vlč. Ilija Jakovljević pročitao je dekret imenovanja uz kratko uvodno objašnjenje značajki kaptola kanonika, „njegova je prva zadaća pomagati biskupu u upravljanju katedralom i vršenju svečanijeg bogoslužja u katedrali i diljem biskupije“. Porečka i pulska biskupija ima dva kaptola: Stolni kaptol sv. Maura u Poreču i Kaptol sv. Tome u Puli.

Uslijedio je kratki životopis novog kanonika. Preč. Marijo Žmak, rođen je 10. kolovoza 1948. godine u Lanišću. Osnovnu školu pohađao je u Lanišću, nakon čega odlazi u klasičnu gimnaziju – sjemenište u Pazinu. Nakon što je završio Teološki fakultet u Rijeci, zaređen je za svećenika 24. lipnja 1973. godine  u Pazinu, a mladu misu slavio je u Lanišću 22. srpnja 1973. godine.

Pastoralni rad započinje u župama Vrh i Račice (kod Buzeta) a kasnije upravlja i župom Draguć. Od 1. rujna 1996. godine župnik je u Buzetu te upravlja župama Črnica, Sovinjak, Brest i Slum. Službu buzetskog dekana obnaša od 1989. godine.

Uslijedilo je čitanje dekreta koji započinje odlukom o imenovanju, „nakon što sam se, u skladu sa statutom Stolnog kaptola svetog Maura u Poreču, posavjetovao sa članovima tog časnog tijela, ovime Vas danom 20. studenoga 2007. godine  imenujem kanonikom Stolnog kaptola sv. Maura u Poreču“.

U prigodnoj homiliji koja je uslijedila biskup je ukratko prikazao povijesni razvoj službe kanonika koji su kroz pojedine povijesne epohe imali uz biskupa značajni utjecaj na upravljanje biskupijom. Kanonička služba je čast povezana sa katedralom, biskupovom crkvom, a zajedništvo biskupa, prezbitera i vjernika čini veliku vjerničku obitelj, narod sabran u jedinstvu, Crkvu. Crkva je poput zdanja kojemu je je Krist ugaoni kamen, apostoli temelji a svekoliki vjernički puk živo kamenje. Poslanje je Crkve pronositi, živjeti i svjedočiti Evanđelje, ona je pozvana biti kvasac zemlje, te u zgodno i nezgodno vrijeme svjedočiti za istinu, dosljedno svjedočiti nalazeći nadahnuće u Evanđelju. Upravo su nam u tome uzor mučenici koje nalazimo u svim povijesnim periodima, od sv. Maura i drugih mučenika iz davno minulih vremena pa sve do naših suvremenika poput Sluge Božjeg Miroslava Bulešića.

Po završetku homilije novoimenovani kanonik preč. Žmak, prepozit kaptola mons. Ivan Bartolić i pokorničar preč. Petar Pahović zajedno su pročitali ispovijest vjere. Preč. Žmak je potom izrekao „prisegu vjernosti kod preuzimanja službe koja se vrši u ime Crkve“ i „zakletvu o poštivanju kaptolskog statuta“ dotaknuvši na kraju evanđelistar.

Po završetku misnog slavlja prepozit kaptola mons. Bartolić izrekao je čestitku dobrodošlice u kanonički zbor novoimenovanom kanoniku, a potom mu je čestitao i biskup uručivši mu plaketu. Na samom je kraju  preč. Žmak zahvalio biskupu, subraći svećenicima, ali na poseban način svojim župljanima iz svih pet župa  koji su u velikom broju ispunili porečku baziliku te tako uzveličali radost ovog svečanog trenutka.

G. Krizman

Najave