Utorak, 25 lipnja, 2024
Novosti

Nova Vas nad Mirnom: Posveta obnovljene župne crkve sv. Mihovila arkanđela

U mjestu Nova Vas nad Mirnom u nedjelju 6. srpnja porečki i pulski biskup Ivan Milovan posvetio je obnovljenu župnu crkvu Sv. Mihovila arkanđela te predvodio svečano misno slavlje u koncelebraciji ekonoma biskupije preč. Lina Zohila, župnika domaćina Josipa Racana te svećenika iz susjednih župa. Na početku misnog slavlja biskup je blagoslovio to posve obnovljeno sakralno zdanje i okupljenu vjernički puk te nakon homilije posvetio i novi oltar.

Biskup je čestitao župniku, mještanima te svima koji su pridonijeli ostvarenju toga značajnog projekta temeljite obnove župne crkve te istaknuo važnost sakralnih zdanja u životu Crkve, koja od svojih početaka ima posvećene prostore, dane, obrede i knjige.

“Kršćanska zajednica, ako želi imati snage za dobro mora se stalno hraniti s dvije duhovne hrane koje nam je Krist dao, a upravo je to cilj nedjeljnih i blagdanskih okupljanja vjernika, hraniti se duhovnom hranom sa stola Riječi i euharistijskog stola”, istaknuo je biskup Milovan. Nedjeljna okupljanja jačaju zajedništvo vjerničke zajednice, nedjelja je dan kada čovjek prekida svoj svakodnevni rad kako bi se posvetio susretu s Bogom kroz sakrament euharistije u posvećenom sakralnom prostoru. Crkva se posvećuje jer je to mjesto rezervirano za svetinju, a sve ono što se u njoj odvija kao život vjerničke zajednice ima za cilj izgradnju žive Crkve; tako je i svaki vjernik sve što čini pozvan činiti na slavu Božju. Biskup je nadalje istaknuo kako se kruh i vino, kao simboli rada, radosti i poteškoća koji tvore ljudski život, prinose Bogu u euharistijskoj žrtvi kako bi sve bilo na spasenje čovjeka, da bi posvetilo čovjeka, jer, u konačnici, i sam je Isus umro da bi posvetio čovjeka.

Sukladno dvojezičnosti koja je svojstvena tom području, biskup je završni dio homilije izrekao na talijanskom jeziku, poželjevši da ta župna crkva bude uistinu, prema riječima blagopokojnog pape Ivana Pavla II., “dom i škola zajedništva, gdje će se vjernici konstantno susretati poput braće te učiti živjeti zajedno temeljne zakone ljubavi”.

Litanijama Svih svetih koje su uslijedile upućen je zaziv nebeskoj Crkvi za zagovor. Zatim je biskup izmolio posvetnu molitvu te svetom krizmom pomazao oltar “da postane znamen Krista koji prije svega jest i zove se Pomazanik” te “kako bi ovo pomazanje podsjetilo da smo i mi na krštenju i u potvrdi obilježeni da budemo pomazanici Gospodnji”. Paljenje tamjana, kađenje i prostiranje oltarnika prethodilo je euharistijskom bogoslužju kojem je biskup pristupio u zajedništvu s koncelebrantima. Prije kraja misnog slavlja župnik Racan zahvalio je svima koji su pridonijeli realizaciji projekta, istaknuvši kako je većim dijelom obnovu financijski poduprla upravo biskupija uz sudjelovanje Općine Brtonigla, Županije istarske, Ministarstva financija te mnogih donatora, tvrtki i pojedinaca s tog područja. I nove klupe nabavljene su zahvaljujući donacijama obitelji i pojedinaca čija se imena nalaze ugravirana na pločicama na klupama. Ukratko je prikazao i bilancu troškova realizacije projekta – u dvije faze radova sveukupni trošak iznosio je 1.467.000 kn, te istaknuo da je, napose u prvoj fazi, troškove najvećim dijelom podmirila biskupija dok su u drugoj fazi radova imale udjela lokalne i ostale upravne strukture. Vlč. Racan zahvalio je na uloženom trudu članovima Mjesnog odbora Nova Vas, a na poseban način Mariji Buršić, koja je u ime MO bila zadužena za praćenje radova. Župnik je zahvalio i svim izvođačima radova, a kako je istaknula Buršić, koja je uz Roberta Ravalica ovom prigodom bila supotpisnica povelje o posveti crkve, u radove su osobito u drugoj fazi bili uključeni mnogi obrtnici i poduzetnici raznih profila upravo s tog područja. Unutrašnjost crkve stropnim i pobočnim slikama oslikao je samostalni likovni umjetnik iz Poreča Eugen Varzić, koji je na skeli u toj crkvi proveo prvih pet mjeseci ove godine. Projektnu dokumentaciju u prvoj fazi izradio je ing. Abraham Žufić, a on je ujedno i nadzirao radove do završetka. Obnova crkve trajala je sveukupno šest godina, a nezaobilazni zastoji ponekad su bili birokratske a ponekad financijske naravi, no zdušnim zalaganjem velikog broja ljudi koji su sudjelovali u tom projektu prevladane su sve poteškoće.
Po završetku misnog slavlja, koje su pjesmom uzveličali članovi domaćeg zbora te župnog zbora iz susjedne Brtonigle, na trgu ispred crkve nastavljeno je druženje uz domjenak kojeg su zajedničkim zalaganjem osigurali MO i ŽPV Nova Vas. Temeljita obnova crkve koja je u šest godina trajanja obuhvatila radove od sondiranja terena i mikropilotskog armiranobetonskog učvršćivanja temelja, preko postavljanja novog krova, različitih instalacija i slojevitog interveniranja na zidovima, finalnog oslikavanja unutrašnjosti, opremanja, te uređenja sakristije i župne dvorane, izvedena je sudjelovanjem 31 izvođača radova.

Foto

Župna crkva Sv. Mihovila arkanđela građena je u 17. i 18. st. dok je prethodna iz 1540. bila posvećena BDM. Crkva je obnavljana 1876. i 1976., a 1930. obnovljen je zvonik koji datira iz 1639. i arhitektonski je spojen s crkvom. Nakon više od šest godina, koliko se, zbog izuzetno lošeg stanja građevine kojoj je prijetilo urušavanje, u ovoj crkvi nije održavalo misno slavlje, župna crkva Sv. Mihovila arkanđela zasjala u novom ruhu, a njezina će ljepota biti potpuna kada je bude ispunjala “živa Crkva”, vjernici okupljeni na misnom slavlju, jer, kako je rekao biskup Milovan, “najljepša je crkva upravo puna crkva”.

(G. Krizman)

Najave