Srijeda, 19 lipnja, 2024
Miroslav Bulešić

Nova knjiga o budućem blaženiku

Ovih je dana, u izdanju Porečke i Pulske biskupije, iz tiska izašlo jedinstveno izdanje, knjiga „Miroslav Bulešić, svećenik i mučenik – Znakoviti lik moderne povijesti Istre” autora Fabijana Veraje, koja opisuje život Miroslava Bulešića, mladog svećenika (1920. – 1947.). Bulešić je umro mučeničkom smrću 24. kolovoza 1947. u župi Lanišće, a sada će biti proglašen blaženim i time uzdignut na čast oltara.

U knjizi opisane povijesne prilike u Istri i Bulešićev život

U prvom djelu, donosi se kratki životopis Miroslava Bulešića, od rođenja u Čabrunićima, studija u Kopru i Rimu, službovanja u župi Baderna i Kanfanar, profesora u Biskupijskom sjemeništu u Pazinu, do nasilne smrti i montiranog sudskog procesa koji je uslijedio. U ovom djelu donose se i iskazi osoba koje su poznavale Miroslava Bulešića, koje svjedoče o njegovom svetačkom životu ili pak, kao očevici, opisuju tragični događaj.
U drugom djelu opisuju se povijesne prilike razdoblja talijanske uprave u Istri, zatim uloga istarskih svećenika u nastojanju za očuvanje nacionalnog – hrvatskog identiteta, opisuju se događanja za vrijeme Drugog svjetskog rata, te stanje u Istri za vrijeme poslijeratnih progona Crkve.
Knjigu posebno obogaćuju pisma i osobni zapisi iz dnevnika Miroslava Bulešića, iz kojih se nazire njegovo istinsko predanje Ocu, spremnost na opraštanje, poziv na mir i njegova ljubav prema svakom čovjeku. Ističemo da knjiga započinje Bulešićevim pozivom na oprost, kojeg je budući blaženik zapisao u svom Duhovnom testamentu 23. travnja 1945. godine.

Po prvi put objavljeni dokumenti vezani za događaje u Lanišću

Knjiga je bogato opremljena i donosi fotografije brojnih dokumenata: Bulešićev krsni list, njegov studentski indeks sa Papinskog sveučilišta Gregorijana, zapisnik tadašnjih vlasti o istražnom uviđaju u crkvi i župskoj kući u Lanišću, izvadak iz Optužnice protiv „provokatora incidenta”, kao i presudu Okružnog suda za Istru. U knjizi nalazimo i medijske odjeke na zločin u Lanišću: izjavu Vladimira Bakarića, predsjednika vlade tadašnje Narodne republike Hrvatske u kojoj se krivnja za zločine u Lanišću pripisuje svećenicima. Zanimljivi su i članci koji su u kolovozu 1947. objavljeni u listu Osservatore Romano, te komentar objavljen u Vjesniku 31. kolovoza 1947. pod naslovom „Pozadina provokacije u Lanišću” , kao i pismo iz 1990. godine u kojem autor istog članka potvrđuje kako je tekst sastavio „po nalogu redakcije” te se ograđuje od svega što je 1947. godine napisao.

Kongregacija se izjasnila o Mirovom mučeništvu na temelju Pozicije

Ova knjiga, koja se naziva i „Pozicija” je službeni dokument. To je tzv. Pozicija o svetosti ili mučeništvu kandidata za kanonizaciju (Positio super martyrio). Napisana je temeljem dokumenata prikupljenih za vrijeme biskupijskog istraživanja u procesu kauze sluge Božjega Miroslava Bulešića kojeg je 2000. godine pokrenuo tadašnji biskup mons. Ivan Milovan, a koji je završen 2004. godine, te drugih dostupnih dokumenata. Temeljem tih dokumenata, Kongregacija za svete se izjasnila o mučeništvu Miroslava Bulešića.
Studija je djelo mons. Fabijana Veraje, svećenika splitsko-makarske nadbiskupije, nekadašnjeg podtajnika Kongregacije za proglašenje svetima, koji je slične studije priredio i u kauzama Bartola Longa, Nielsa Stensena, Petra Friedhofena i Ivana Merza. Knjigu je s talijanskog preveo vicepostulator mons. Vjekoslav Milovan, koji je i sam pridonio prikupljanju građe.

Ovaj izuzetno vrijedan dokument može se preuzeti na http://miroslavbulesic.hr/images/materijali/miroslav_bulesic_svecenik_i_mucenik_prijelom.pdf ili kupiti po promotivnoj cijeni od 50 kuna u Porečkoj i Pulskoj biskupiji, pozivom ili slanjem upita biskupijskom Uredu za javnost (tel: 052/635-417, e-mail: info@miroslavbulesic.hr).

Najave