Utorak, 25 lipnja, 2024
Novosti

Murine: Blagdan Gospe Žalosne

Neka nas ovaj blagdan tješi da nismo sami i da imamo moćnu zagovornicu na Nebu kojoj se svaki vjernik uvijek može utjecati i baš svaki grešnik može vratiti, jer Isus je, govoreći Ivanu ‘evo ti Majke’ to rekao i svima nama, naglasio je vlč. Roko Smokrović u prigodnoj homiliji.

Blagdan Majke Božje Žalosne proslavljen je, u utorak, 15. rujna 2015., u Svetištu Gospe Žalosne u Murinama nedaleko Umaga, svečanim koncelebriranim misnim slavljem koje je predvodio novi župni vikar umaške župe vlč. Roko Smokrović, u suslavlju sa dekanom Umaško – oprtaljskog dekanata preč. Mladenom Juvenalom Milohanićem, upraviteljem te crkve vlč. dr. Josipom Grpcem, i drugim svećenicima iz dekanata.

Fotogalerija: http://www.biskupija-porecko-pulska.hr/galerija/category/66-murine-blagdan-gospe-zalosne-2015.html

Blagdan Majke Božje Žalosne svoje korijene nalazi u Srednjem vijeku, jer su već tada vjernici, promatrajući njezin lik, uvidjeli njezino trpljenje. Nije ta Gospa, žalosna, tužna žena, ona je prošla kroz te tuge, i više nije žalosna, naglasio je propovjednik, te nastavio, ona je u radosti, u Nebu. O Blaženoj Djevici Mariji se malo govori u Sveto Pismu, to je njezina poniznost, njezina neupadljivost, nije se željela isticati, za razliku od današnjih ljudi. U toj poniznosti je njezina veličina, istaknuo je vlč. Smokrović. Njezine su tuge počele već kada ju je Bog odabrao da bude Majka Isusova. Bog dopušta da ona, Majka Božja, trpi. Nije li u našim mislima prisutno razmišljanje, očekivanje, da će Bog nas, praktične vjernike zaštiti od više od ostalih?, zapitao se propovjednik. No, pogledamo li Blaženu Djevicu Mariju vidimo mnoge boli koje je Bog u njezinu životu dopustio: nerazumijevanje kod začeća, bijeg u Egipat, proroštvo da će joj mač probosti srce, dvanaestogodišnji sin koji se izgubi pa ga traže, pa kasnije odlazi od kuće, ulove ga, ubiju, razapnu, ona i pokapa svoga Sina. Cijeli njezin život bio je protkan patnjama, no ona se nije bunila; kaže Sveto Pismo da je pohranila to u svoje srce i prebirala po srcu. Nije se pobunila, već je strpljivo prihvaćala, njezino je „fiat“, bilo doista prihvaćanje, svega, iako nije razumjela. Pokazala nam je što je svetost, vjerovala je svome Sinu, vjerovala je da će Bog providjeti, i zaista, Uznesena je na Nebo. Na tragu toga trebamo se zapitati: što mi očekujemo od Boga, da nas zaštiti, sačuva od trpljenja? Pravi vjernik vidi se, ne kada je sve lijepo, već se veličina čovjeka  vidi u problemima, velik je onaj koji u mukama ustraje, koji tada ne sagriješi protiv Boga. U današnjem svijetu, kada se u obiteljima i u društvu dešavaju mnoga zla i odbacivanja imamo moćnu zagovornicu kojoj se uvijek možemo uteći, jer ona je prošla sve najveće boli, ona će nas razumjeti. Krunicu i druge marijanske pobožnosti ne molimo zbog Nje, već da nam da snage pa ne odustanemo u problemima, koji nas svakodnevno pritišću. Nema te milosti koji nije prošao preko Majke Božje, od samog početka, od njezinog interventa na svadbi u Kani kada je potakla Isusa da pomogne. Isus je učinio na njezinu riječ, molite dakle i vi, molite Blaženu djevicu Mariju da vam pomogne da ne pobjegnete, da ostanete vjerni Bogu, do kraja, pozvao je propovjednik okupljene vjernike. Molite da ljudi u vama, u vašem životu, u vašim djelima mogu vidjeti Boga. Crkva nam kaže da imamo premoćnu zagovornicu u Blaženoj Djevici Mariji, koju nam je Bog dao govoreći Ivanu ‘evo ti Majke’. I Domovinski rat u našoj nedavnoj povijesti, nismo dobili oružjem, već krunicom oko vrata o molitvom „Zdravo Marijo“ na usnama, rekao je propovjednik citirajući pok. nadbiskupa Jurića, jednako tako možemo dobiti i sve bitke u svome svakodnevnom životu, utječući se za zagovor Blaženoj Djevici Mariji, zaključio je vlč. Smokrović.

Izražavajući zahvale svima koji su na bilo koji način doprinijeli pripremama za proslavu blagdana Gospe Žalosne, vlč. dr. Grbac je naglasio humanitarni aspekt domjenka koji je uslijedio nakon mise, sa kojeg je prihod od simbolične cijene konzumacije pića namijenjen u karitativne svrhe, za pomoć obiteljima slabijeg imovinskog stanja na tom području.   

Fotogalerija: http://www.biskupija-porecko-pulska.hr/galerija/category/66-murine-blagdan-gospe-zalosne-2015.html

(foto: M.G., G.K.)

Najave