Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024
Novosti

“Mučenici su najbolje razumijeli smisao križa”

Nadžupa Fažana proslavila je u petak, 26. rujna 2014., svoje nebeske zaštitnike, sv. Kuzmu i Damjana.

Svečanim koncelebriranim misnim slavljem koje je predvodio biskup u miru mons. Ivan Milovan, toga je dana, uz nazočnost načelnika PU Istarske Dragutina Cestara te mnogih djelatnika policije, ujedno proslavljen i Dan policije.

Uz načelnicu Adu Damjanac, predsjednika Općinskog vijeća Timoteja Pejića te članove općinskog poglavarstava i mnoštvo vjernika te župe, misnom slavlju nazočili su i inozemni gosti koji u Fažani provode svoj godišnji odmor.

Spominjući se svetih Kuzme i Damjana biskup je u prigodnoj homiliji istaknuto govorio o križu, tom „simbolu Kristove ljubavi za nas”. Iako križ u prvim stoljećima kršćanstva nije korišten kao univerzalni simbol, nakon Milanskog edikta, on to postaje, i tako je sve do danas. Križ je simbol u sakramentima. Citirajući svetog papu Ivana Pavla II. biskup je naglasio da kroz povijest, napose noviju, sve ideologije koje su odbacivale križ, same su na kraju bile izbačene iz povijesti. Križ je simbol koliko Bog voli čovjeka. Velika je cijena na križu plaćena za spas čovjeka i stoga je on simbol pobjede i života. To su najbolje razumjeli mučenici, poput našeg bl. Miroslava Bulešića, koji je živio za povjerene mu vjernike, i za svoju vjeru bio je spreman položiti i žrtvu života.

Iako ne na crveno, krvno mučeništvo, svi smo svakodnevno pozvani na bijelo mučeništvo, samoodricanje i spremnost prihvaćanja boli i patnje za bližnjega, naglasio je mons. Milovan. I papa Franjo često govori o toj spremnosti dnevnog nošenje križa, i prihvaćanja poteškoća, to što je bl. Bulešić u svojim zapisima nazivao upravo bijelo mučeništvo, jer upravo su teškoće i napor put koji vodi k dobru, per aspera ad astra, zaključio je mons. Milovan.

Na kraju misnoga slavlja osim prigodnih zahvala župnika vlč. mr. Ilije Jakovljevića, predstavnici župljana čestitali su mons. Milovanu njegov zlatomisnički jubilej te mu prigodno poklonili talar, mitru i križ.

Čestitkama se u prigodnom obraćanju pridružio i načelnik PU Istarske Dragutin Cestar. Nakon mise upriličeno je druženje svih okupljenih na trgu ispred crkve.

G. Krizman

Najave