Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
Novosti

Mons. dr. Ratko Perić krstio sedmo dijete obitelji Milovan

U Svetvinčentu, u župnoj crkvi Uznesenja BDM, u nedjelju, 5. listopada 2014., mons. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj Trebinjsko-mrkanske biskupije, krstio je malenu Anastaziju, sedmo dijete Ivana i Elene Milovan iz Čabrunići, rodnog sela bl. Miroslava Bulešića.

Mons. Perić je predvodio misno slavlje u koncelebraciji sa porečkim i pulskim biskupom mons. Draženom  Kutlešom, župnikom domaćinom  vlč. Darkom Zgrablićem, te svećenicima koji su bili u pratnji biskupa. 

Predvoditelj misnog slavlja je na početku homilije istaknuo zajedničke temeljne elemente vjerskog života u različitim religijama i društveno povijesnim epohama naglasivši da osim vjere, molitve, žrtve i hodočašća svi vjerski sustavi imaju i nekakav oblik ispovijedi, odnosno oslobađanja od grijeha. U tom smislu spomenuo je starožidovsku praksu prebacivanja svojih grijeha na određenu životinju. Na prelasku Starog i Novog zavjeta Bog je poslao Ivana Krstitelja da kršenjem na Jordanu briše grijehe, podsjetio je propovjednik. Isus nije trebao biti očišćen od grijeha, no trenutak kada ga je Ivan krstio bila je prigoda da se manifestira, da se očituje Presveto Trojstvo, ono što će biti za svako krštenje, naglasio je mons. Perić.  Nastavio je podsjećajući na Ivanove riječi da će Isus nakon toga  krstiti Duhom Svetim, što znači da će nas očistiti od grijeha onako kako se kajemo, kako pred Bogom priznamo i kažemo „Grešni smo.“ Bog će ne samo obrisati, oprostiti  naše grijehe, nego i dati nam Duha Svetoga, Duha mudrosti, razboritosti, znanja, savjeta, blagosti, ljubavi, vjere, milosti, sve najljepše što duša želi. I sam Isus je nakon krštenja otišao druge krstiti, a prigodom Uzašašća, podsjetio je mons. Perić,  Isus je obvezao učenike riječima „pođite po svem svijetu i učinite učenicima mojim sve narode…i krstite ih u ime Oca, i Sina i Duha Svetoga.“ Biskup je nakon toga živopisno pojasnio simboliku krštenja, te istaknuo važnost roditeljske privole i njihove vjere za krštenje djeteta. Krštenje nije samo oslobođenje od iskonskoga grijeha, rekao je propovjednik, nego je i davanje Božje milosti. Dijete time postaje član Crkve, prima neizbrisivu posvetnu milost i snagu. Poput djeteta koje prolazi kroz krsnu vodu, tako je i Krist prije dvije tisuće godina prošao kroz Muku i smrt, i izašao na svjetlo novoga života, te je vječno slavan i vječno preobražen. Biskup je na poseban način izrazio zadovoljstvo izborom imena za dijete, Anastazija, što znači Uskrslica, Uskrsenjka, ona koja će Sudnjeg dana uskrsnuti i tijelom. Čestitavši na brojnoj obitelji mons. Perić je izrazio posebnu radost zbog krštenja sedmoga djeteta jer je i on iz obitelji, u kojoj je, unatoč neimaštini, odraslo sedmero djece koja su smatrana najvećim bogatstvom. Napose je istaknuo zahvalnost svojim roditeljima koji su prihvatili njegovo rođenje u veoma teškim uvjetima, u jeku Drugog svjetskog rata, i još k tome u izgnanstvu, i tu zahvalnost izrazio svim roditeljima koji unatoč mnogim problemima, i sve destruktivnijim globalnim tendencijama,  imaju hrabrosti prihvatiti novi život.
 Inače, i šira obitelj Ivana Milovana je poznata po većem broju djece u obiteljima. Njegov brat, Pavao  ima također sedmero djece, a njihove dvije sestre svaka po četvero.

Najave