Srijeda, 22 svibnja, 2024
GlazbaNovosti

Mnoštvo zbivanja do kraja kolovoza

Od svetkovine Velike Gospe do kraja mjeseca kolovoza očekuje nas mnoštvo lijepih i vrijednih događaja u Porečkoj i Pulskoj biskupiji, (ali i izvan nje, vezanih za našeg bl. Miroslava Bulešića). Uz svečana misna slavlja, biti će predstavljanja knjiga i filmova, smotra starocrkvenog pjevanja i druga zbivanja iz života Porečke i Pulske biskupije. 

NAJAVE DOGAĐAJA U POREČKOJ I PULSKOJ BISKUPIJI

do 31. kolovoza 2015.

12. – 15. kolovoza 2015.

15.  kolovoza  2015. Velika Gospa, Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije

U subotu, 15. kolovoza, o svetkovini Velike Gospe porečki i pulski ordinarij mons. Dražen Kutleša predvodit će svečano koncelebrirano misno slavlje u porečkoj Eufrazijevoj bazilici s početkom u 11 sati.

Svetkovini će prethoditi trodnevnica, od 12. do 14. kolovoza, svake večeri s početkom u 18 sati. Prvoga dana trodnevnice predvoditi će vlč. Maksimilijan Ferlin, drugoga dana vlč. Joel Catary, a trećega dana vlč. Darko Zgrablić. 

Na samu svetkovinu, osim središnjeg misnog slavlja biti će još mise u 07:30 i u 19 sati, te u 09:30 u crkvi Gospe od Anđela.

U pulskoj Katedrali misno slavlje o svetkovini Uznesenja  započinje u 10:30.

Velika Gospa je dan svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Slavi se 15. kolovoza svake godine. Toga dana mnoštvo vjernika hodočasti u mnogobrojna Marijina svetišta, te se posebno časti njezino uznesenje na nebo, dušom i tijelom. Nauk o Marijinu Uznesenju na nebo proglasio je papa Pio XII. 1. studenog 1950.

Uznesenju BDM posvećen je jako velik broj crkava, a posebno se Uznesenje slavi kao župni blagdan u katedralnim župama. Tako su Uznesenju, uz mnoge druge crkve, u našoj biskupiji posvećene pulska i porečka katedrala.

15. kolovoza 2015. Pula: Svetkovina Uznesenja u Svetištu Gospe od Milosti u Šijani

Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije u pulskom Svetištu Gospe od Milosti obilježava se jutarnjom Svetom Misom u 9:30 koju predvodi fra Bojan Rizvan, upravitelj Svetišta, te večernjom koncelebriranom Svetom Misom u 19 sati koju predvodi fra Darko Tepert, profesor s KBF-a u Zagrebu. Pola sata prije večernje svete Mise molit će se krunica za obitelji.

Svetkovini će od srijede, 12. kolovoza, do petka, 14. kolovoza, prethoditi trodnevna duhovna priprava. Svake večeri započinje  molitvom svete krunice u 18:30, te se nastavlja Svetom Misom u 19 sati koju predvodi i na kojoj propovijeda fra Leopold Mičić, mladomisnik. Za vrijeme krunice bit će mogućnost za ispovijed.

16. 08. 2015. Pićan: Proslava sv. Roka i predstavljane knjige

U nedjelju, 16. kolovoza 2015., o blagdanu sv. Roka, suzaštitnika Pićna, kada se ondje ujedno slavi i Dan općine, u pićanskoj župnoj crkvi Navještenja BDM, svečano misno slavlje u 11:00 sati predvodit će porečki i pulski ordinarij mons. dr. Dražen Kutleša. Na tom misnom slavlju okupit će se, tradicionalno, župnici iz svih 15 župa koje su pripadale nekadašnjoj Pićanskoj biskupiji, bivši pićanski župnici te svećenici rodom iz Pićna.

Nakon Sv. Mise, u 12:30, u prostorima CENKI-ja, održat će se predstavljanje knjige dr. Jakova Jelinčića “Knjiga ređenja u Pićnu (1632.-1783.)”, o ređenjima u povijesnoj Pićanskoj biskupiji, djelo koje će suvremenoj javnost otkriti još jedan fragment života tog nekadašnjeg sjedišta Biskupije sv. Nicefora.

O knjizi će govoriti: Ivan Franković, Elvis Orbanić, Mirjana Matijević – Sokol i Jakov Jelinčić.

22. kolovoza 2015. Lanišće: Susret povodom Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima

Povodom Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima, koji se obilježava 23. kolovoza, u subotu, 22. kolovoza 2015. u Lanišću će se u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Lanišću održati susret i druženje uz prigodni program pod motom „Za dom mira i oprosta“. Program  započinje okupljanjem u 17 sati. U 19 sati u laniškoj župnoj crkvi bit će služena Sv. Misa za istarske žrtve svih totalitarnih režima. U 19:30 Ivan Šverko i Josip Blažanin održat će harmonikaški koncert klasične glazbe. U 20:10 sati na programu je predavanje prof. Josipa Jurčevića: «Svjedočanstva za zločine komunističkog totalitarizma» a u 20:40 sati bit će projekcija filma „MAGNUM CRIMEN 1945.“, u produkciji Laudato.tv o križnome putu Blajburških žrtava jugokomunističkog režima.

22. kolovoza 2015. Kompolje: Pohrana relikvija bl. Miroslava Bulešića u oltar župne crkve

(najava događaja koji nije na području Porečke i Pulske biskupije, ali je posrijedi drugo polaganje relikvija našeg Blaženika u oltar župne crkve, nakon prošlogodišnjeg u Mostaru)

U Župi Kompolje, u Gospićko-senjskoj biskupiji, u subotu 22. kolovoza 2015., povodom proslave  „letnje Stipanje“, slavlja zaštitnika župe,  održat će se  pohrana relikvija

bl. Miroslava Bulešića u oltar župne crkve. Čin polaganja relikvija bit će tijekom  svečane koncelebrirane Sv. Misa u župnoj crkvi Sv. Stjepana u 10,00 sati, koju će predslaviti istarski svećenik vlč. mr. Ilija Jakovljević, voditelj Vicepostulature bl. Miroslava Bule1šića. Pjevanje na euharistijskom slavlju predvodit će fažanske zbor Župe sv. Kuzme i Damjana.  Svetkovini prethodi trodnevna duhovna priprava.

U srijedu, 19. kolovoza u 19,00 sati (u crkvi) je susret molitvenih zajednica Otočkoga dekanata. Nakon molitve je Sv. Misa koju predslavi preč. dr. Richard Pavlić, senjski župnik i profesor teologije u Rijeci. Pjevanje vodi domaći župni zbor.

U četvrtak, 20. kolovoza u 19,00 sati (u crkvi) je glazbeno-molitveni program mladih, a potom Sv. Misa koju predslavi Dino Rupčić, župni vikar u Ogulinu.Pjevanje vodi VIS Trinitas iz Otočca. U petak, 21. kolovoza, (na Kalvariji – ako bude lijepo vrijeme) u 18,00 sati pobožnošću Križnoga puta počinje susret obitelji ( i parova koji su se od 2011. vjenčali u Kompolju ili su u crkvi Sv. Stjepana krstili dijete), a potom je Sv. Misa koju predvodi kancelar Gospićko-senjske biskupije vlč. mr. Marinko Miličević. Glazbeni dio vodi orkestar DVD-a Otočac. Svaki dan bit će mogućnost za svetu ispovijed.

23. kolovoza 2015. Kopar: Misa u čast bl. Miroslava Bulešića

Župljani Lanišća će dan uoči obljetnice Krvave krizme, u nedjelju, 23. kolovoza, gostovati u Kopru, gdje će u Katedrali, u 19 sati, biti upriličena večer u čast bl. Miroslava Bulešića. Gosti će misno slavlje popratiti pjevanjem tradicionalne „Laniške mise“ a u nastavku će biti prikazan dokumentarni film „Moja osveta je oprost“.  Lanišćani će na putu prema Kopru obići i grob vlč. Stjepana Ceka, u slovenskom mjestu Dekani (vlč. Cek je bio župnik u Lanišću vrijeme Krvave krizme). Događaj je plod suorganizacije Koparske biskupije i Hrvatske katoličke misije u Sloveniji. 

21. – 24. kolovoza 2015.

24. 08. 2014. Obilježavanje obljetnice mučeništva bl. Miroslava Bulešića

U ponedjeljak, 24. kolovoza 2015. godine navršiti će se 68. obljetnica mučeničke smrti našeg najmlađeg blaženika Miroslava Bulešića, a to je ujedno i drugo obilježavanje obljetnice njegovog mučeništva nakon beatifikacije.

Obljetnica mučeničke smrti bl. Miroslava Bulešića u njegovoj će rodnoj župi Svetvinčenat biti obilježena svečanim koncelebriranim misnim slavljem u 19 sati koje će predvoditi nadbiskup mons. Petar Rajič, naslovni nadbiskup Sarsenteruma, apostolski nuncij u Angoli te Svetom Tomi i Principu.

Župa Svetvinčenat će se na obilježavanje obljetnice pripraviti trodnevnicom u župnoj crkvi, od 21. do 23. kolovoza 2014., svake večeri s početkom u 18:30 sati. Trodnevnicu će predvoditi fra Ivan Matić, voditelj Kuće susreta „Tabor“ u Samoboru. Svake večeri program započinje krunicom, u 19 će biti Sveta Misa, te u 20 sati euharistijsko klanjanje. Tema prvoga dana je „Ljubi Gospodina Boga svojega svim srcem svojim i svom dušom svojom, i svim umom svojim.“ iz Matejeva evanđelja, drugoga dana „Ne boj se, Marijo! Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po Tvojoj riječi.“ iz Lukina evanđelja te trećega dana „Gospodine, kome da idemo? Ti imaš riječi Života Vječnoga!“ iz Ivanova evanđelja. 

Lanišće: U Lanišću, mjestu pogibije bl. Miroslava Bulešića, 68. obljetnica njegovog mučeništva također će biti obilježena 24. kolovoza, svečanim euharistijskim slavljem s početkom u 10 sati koje će u suslavlju sa svećenicima dekanata predvoditi župnik vlč. Dalibor Pilekić.

 30. kolovoza 2015. Sv. Petar u Šumi: Maša po starinski

Osma smotra glagoljaškog i starocrkvenog pučkog pjevanja održat će se u nedjelju, 30. kolovoza, u Svetom Petru u Šumi. Program započinje u 18 sati predstavljanjem knjige akademika Josipa Bratulića „Priče o lijepim stvarima“. Misno slavlje u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla, koje će pjevanjem stare glagoljaške mise popratiti crkveni pučki pjevači iz Zadarske nadbiskupije počet će u 19 sati, a u 20 sati započet će VIII. smotra starocrkvenog pučkog pjevanja.

Najave