Utorak, 21 svibnja, 2024
Pastoral mladih

Misa za početak akademske godine na pulskom sveučilištu

Misno slavlje za početak akademske godine 2014/2015 na pulskom sveučilištu Jurja Dobrile u kapeli sv. Mihovila predvodio je porečki i pulski biskup mons. dr. Dražen Kutleša

Uz studente i profesore misi je nazočio rektor sveučilišta prof. dr. Alfio Barbieri, sa prorektorima. Uz biskupa koncelebrirali su pulski dekan preč. Milan Mužina, povjerenik za pastoral studenata fra Đuro Vuradin, te drugi svećenici.

Polazeći od svetice čiji se je spomendan toga dana slavio, sv. Tereze Avilske, biskup je na početku prigodne homilije istaknuo različitosti između institucionalnog i osobnog odnosa s Bogom. Čovjek tijekom cijeloga života na razne načine traži smisao svoga postojanja i na kraju ga različiti putovi vode k Onome koji ga je stvorio i u čijim je rukama i čovjekovo rađanje i umiranje. Na  te temeljne stvari u životu čovjek nema utjecaja, jedino na što čovjek može utjecati je način na koji će ispuniti taj određeni broj godina koji mu je darovan za ovozemaljski život, naglasio je biskup.  I dok mnoge znanstvene teorije, i životne, čak i svakodnevne pretpostavke, čovjek prihvaća sa potpuno prirodnim povjerenjem, vrlo često se za pitanja o Bogu nameću zahtjevi za znanstvenim dokazivanjem. No, tamo gdje više nema znanstvenih odgovora počinje pitanje vjere, i prihvaćanje u poniznosti. Studij, kao dio cjelokupnog odgojnog i obrazovnog procesa je potpun samo ako potiče učenike i studente da razmišljaju o temeljnim životnim pitanjima. Crkva je kroz cijelo svoje postojanje nastojala poučiti ljude da razmišljaju, a vodeći ih Bogu pružiti im ispunjenost koja dolazi samo iz težnje za približavanjem Njemu. Od prvih 40 sveučilišta u povijesti, Crkva je osnovala 35, rekao je biskup te iznio statistike o udjelu Katoličke crkve u svjetskom zdravstvenom i obrazovnom sustavu.  Radi se o stotinama tisuća bolnica i drugih zdravstvenih ustanova, a više od 64 milijuna učenika i studenata pohađa obrazovne ustanove koje je osnovala Katolička crkva.

Biskup je na kraju prigodno pročitao pismo koje je američki predsjednik Abraham Lincoln uputio učiteljima svoga sina kada je krenuo u prvi razred. Poznato pismo u kojem naglašava važnost da se dijete u školi nauči o bitnim stvarima u životu, da se od njega učini prije svega i nadasve dobrog i poštenog čovjeka.
Na kraju misnog slavlja, fra Đuro je uputio završne zahvale, a Biskup je izvijestio o biskupijskoj zakladi „Blaženi Miroslav Bulešić“, koja je ove godine osnovana za pomoć učenicima i studentima  Porečke i Pulske biskupije.

G. Krizman

Najave