Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
Novosti

Misa na početku akademske godine u pulskom sveučilištu

Na početku nove akademske godine u pulskom Sveučilištu Jurja Dobrile u kapeli sv. Mihovila u sveučilišnom dijelu kompleksa stare bolnice u Zagrebačkoj ulici u Puli u srijedu, 19. listopada, održano je euharistijsko slavlje sa zazivom Duha Svetoga. Misu je predvodio porečki i pulski biskup u miru Ivan Milovan u koncelebraciji sa studentskim kapelanom fra Đurom Vuradinom, OFMConv., dekanom i župnikom župe sv. Pavla Milanom Mužinom te župnikom župe sv. Ivana Krstitelja fra Đurom Hontićem, OFMConv.

Uz studente Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, misi je nazočio i rektor Alfio Barbieri s prorektorima i drugim djelatnicima sveučilišta.

U homiliji je biskup Milan posvijestio, kako je Duh Sveti „Duh istine“, te je u kontekstu početka akademske godine rekao „neka nas ove godine vodi u sve bolje spoznanje istine u našem studiju, te osobito u dubljem spoznanju cjelovite istine o životu, o smislu, o našem putu, i poslanju“. Nadalje je naglasio, kako je Duh Sveti također duh ljubavi. „On neka nas pomaže u življenju temeljne kršćanske kreposti, ljubavi, onoga što prava ljubav je, a to je nesebičnost, dobrotvornost kako nam to primjerom pokazuju oni najbolji učenici Isusa Krista poput Majke Terezije. Takva življena dobrotvornost vodi pravoj radosti srca, ispunjenju duše, te stvara pravo ozračje, pravu klimu među ljudima“.

Ukazujući na podudarnost ovoga misnog slavlja i blagdana sv. Luke, podsjetio je kako je riječ o jednom od  najslavnijih ljudi kršćanstva: evanđeliste, pisca trećeg evanđelja i Djela apostolskih u kojima opisuje širenje prve Crkve. „On je nazvan evanđelistom Kristove blagosti „mansuetudinis Christi“, jer zapisuje više nego drugi evanđelisti Isusove riječi koje govore o spasenju ponuđenom svim ljudima. Dakle o univerzalnom spasenju, o neizmjernom milosrđu prema grešnicima, poput o izgubljenom sinu, o drahmi, to što neki nazivaju evanđelje u evanđelju“. Pojasnio je, da „ukoliko je evanđelje radosna vijest da nas Bog voli, onda je srce tog evanđelja beskrajno Božje milosrđe“. Naglasio je, kako Luka bilježi i Isusove riječi prema rubnim skupinama. „Neki ga nazivaju i evanđelist žena, jer često spominje njihovu prisutnost blizu Isusa što drugi evanđelisti ne bilježe. On spominje i djecu, pogane, a osobito grešnike. Sveti Luka jedini od evanđelista bilježi podatke o navještenju Marijinu. Očito je u jeruzalemskoj kršćanskoj zajednici imao prilike biti u blizini Isusove majke nakon uskrsnuća i uzašašća Isusova i od nje slušati o događajima iz Isusova djetinjstva. Za neke najstarije ikone Majke Božje koje su se sačuvale, jako pobožna tradicija navodi da ih je naslikao sam sv. Luka“.

Nadalje, propovjednik je posvijestio, kako je sv. Luka bio obraćenik s poganstva, imao je široku kulturu, po zanimanju bio je liječnik.  Evanđelje mu je napisano finim, otmjenim grčkim jezikom onoga vremena. „Luka je bio očevidac mnogih događaja u prvoj Crkvi, on opisuje kamenovanje Stjepana, obraćenje Pavlovo, i osobito Pavlovo propovijedanje Malom Azijom, Grčkom, sve do  Rima, te Pavlove progone, trpljenja svih vrsta koje je veliki apostol Pavao morao podnijeti“ rekao je, te podsjetio kako pri hodočašću u Padovu redovito molimo na grobu sv. Antuna, kao i na grobu sv. Leopolda koji je također bio evangelista „mansuetudinis Christi“, no „oni koji znaju, očito rijetki, hodočaste također u baziliku sv. Justine moliti se pred relikvijom sv. Luke. Tamo je dok je bio papa, hodočastio i papa Benedikt XVI.“

Na kraju homilije je biskup Milovan temeljem života i djelovanja sv. Luke posvijestio poruku na početku nove akademske godine. 

Sv. Luka je bio obraćenik s poganstva, mladi intelektualac, liječnik, živeći u ambijentu ondašnjega velegrada Antiohije, znatiželjom i duhovnim traženjem susreo se s radosnom vijesti evanđelja, i oduševio se za Isusa Krista, u njemu je otkrio svjetlo života, svoj životni put, svoju radost i mir. Mi možemo reći „mi smo već vjernici, mi se ne moramo obraćati“, no upozorio je, „ipak često nam nedostaje osobna vjera, predanje, zanos i praktično življenje po vjeri“. Stoga je potaknuo prisutne, da ne ostanu tek na tradiciji, već da produbljuju svoju vjeru, jer je ona „osobni, živi odnos prijateljstva s Bogom“. Nadalje je podsjetio, kako se sv. Luka kao pratitelj na putovanju sv. Pavla stavio u službu evanđelja. „Kao intelektualac i liječnik otkrio je svoj veliki talent pisanja i ostavio nama Crkvi dva divna novozavjetna spisa,. I mi smo poput sv. Luke pozvani razvijati svoje talente i stavljati ih na korist šire zajednice“.

Euharistijsko slavlje izuzetnom je glazbenom performansom uveličana Vokalna skupina Muzičke akademije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli pod vodstvom mo. art. Sofije Cingula.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Najave