Srijeda, 17 travnja, 2024
Novosti

Ližnjan: Proslava Majke Božje od Kuj

U nedjelju, 17. lipnja u Ližnjanu, mjestu na istočnoj strani Pulskoga dekanata, vjernici tamošnje Župe sv. Martina biskupa tradicionalno su proslavili spomendan Majke Božje od Kuj.

Procesija s kipom Majke Božje krenula je od fontane u mjestu prema Uvali Kuje pa dalje do crkve. Po dolasku do crkve Majke Božje od Kuj uslijedila je misa i na početku je tradicionalno pročitana legenda o dolasku kipa Majke Božje od Kuj u Ližnjan. Pobožna legenda kaže da je u kamenici u Uvalu Kuje doplovila mlada žena s djetetom. Obratila se pastiru te ga poslala u selo da kaže „Poteci i reci da Majka Božja u Kuje je došla.“ No povjerovali su mu tek kada su crkvena zvona sama počela zvoniti. Tada su došli u Uvalu Kuje, pronašli kip Majke Božje s djetetom, te njoj u čast podigli crkvicu. Od tada je slave kao zaštitnicu svoga sela, mora i ribara.

Pjevanje tijekom mise naizmjence su animirali Župni zbor sv. Martina i zbor Kulturno – umjetničkog društva Kuje. Misno slavlje predvodio je upravitelj župe vlč. Ivan Prodan uz koncelebraciju donedavnog župnika vlč. Milana Milovana.  Nakon završnog  blagoslova pjevači KUD-a Kuje otpjevali su pjesmu „Majka Božja od Kuj“ koju je napisao Bruno Krajcar. Nakon te pjesme ponovno se tradicionalno krenulo u procesiju s kipom oko zida kojim je ograđen prostor oko crkve, a na kraju je kip stavljen  na postolje ispred ulaza u crkvu.

Uslijedilo je čašćenje uz kolače i prigodno osvježenje.

Crkvica Blažene Djevice Marije od Kuj, smještena istočno od Ližnjan, nepravilna je građevina pravokutnog tlocrta, s pravokutnom apsidom i preslicom na pročelju. Podignuta je na temeljima antičkog kompleksa, izvorno rezidencijalno-termalnoga obilježja, a tijekom V. st. vjerojatno prenamijenjena u sakralno zdanje, na što upućuje otkriveni ranokršćanskog mozaika. (G. Krizman)

Najave