Srijeda, 22 svibnja, 2024
Hodočašća

Korizmeno hodočašće u Eufrazijevu baziliku

Biskupijsko korizmeno hodočašće u Eufrazijevu baziliku

U nedjelju, 23. ožujka 2014., na treću korizmenu nedjelju održano je već tradicionalno hodočašće za dekanate Porečke biskupije u porečku katedralu. Pokorničko bogoslužje, kao pripravu na sakrament ispovijedi održao je župnik, domaćin preč. Rikardo Lekaj. Za sakrament pomirenja bilo je na raspolaganju više svećenika. Pobožnost križnoga puta predvodio je župni vikar porečke župe vlč. Hector Bernardez Germade, a čitanja su ove godine povjerena vjernicima porečkog dekanata. Misno slavlje predvodio je biskup mons. Dražen Kutleša.

Mons. Kutleša je u prigodnoj homiliji istaknuo dubinu i znakovitost Isusovih riječi iz Evanđelja, te veličinu Samarijanke, poganke, koja je prihvatila vjeru iz jednog razgovora s Isusom. Biskup je spomenuo simboliku Jakovljeva zdenca koji predstavlja stari židovski zakonodavni sustav, formu zakona koju mi i danas poznajemo i koju obdržavamo jer je to tako propisano. Sama činjenica da Isus razgovara sa ženom, Samarijankom predstavlja kontradikciju, naglasio je propovjednik, jer je već tada, kao i danas, bilo naglašenih vjerskih i nacionalnih netrpeljivosti među narodima, pa je bilo skandalozno da Židov razgovara sa pogankom, muškarac sa ženom, a napose da on, kao učitelj Zakona, razgovara sa ženom sumnjiva morala. Isus stupa u razgovor nastupom običnog čovjeka, koji je jednostavno potreban odmora i vode da utaži žeđ. Već zbog same činjenice da On razgovara s njom pokazuje ženi da on u svome pristupu dijalogom ruši barijere predrasuda, diskriminacije i netolerancije bilo koje vrste. Isus finim psihološkim pristupom započinje razgovor oko materijalnih stvari, govori o vodi, a zatim je potiče da govori o sebi i vodi razgovor prema temi moralnih kreposti, otkrivajući joj tako da postoji segment života mnogo bitniji od zadovoljavanja materijalnih potreba. I ovaj dolazak na korizmeno hodočašće znak je da smo svjesni da postoje vrijednosti iznad materijalnih; i dok je zdenac simbol ljudskog truda, onoga što čovjek materijalno gradi, voda koja u nj dolazi dar je koji je moguće samo dobiti kao dar s neba; upravo poput milosti vjere. Slikom o susretu sa Samarijankom Isus nas potiče da razmišljamo o svojoj vjeri, po kojoj ćemo se spasiti, da sagledamo kako smo čuvali taj zdenac da vjera može opstati i jesmo li je širili riječju i primjerom, jer i vjera, upravo poput ljubavi, što je više dajemo, to je više imamo, naglasio je propovjednik. Isus nas svojim primjerom potiče, da po uzoru na njega nadvladamo barijere bilo koje vrste i da budemo sposobni u svim ljudima voljeti jednostavno Božje stvorenje, i širiti bližnjima vjeru koju smo primili, naglasio je biskup.

U Porečkoj i Pulskoj biskupiji se korizmena hodočašća sa pokorničkim bogoslužjem, ispovijedi, pobožnošću križnoga puta te misom održavaju uobičajeno od 2000.- te godine u Poreču treće, a u pulskoj katedrali, za labinski, vodnjanski i pulski dekanat, četvrte korizmene nedjelje.

Najave