Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024
Novosti

Koncert za klavir i rog u crkvi sv. Nikole

U Pješčanoj  Uvali nedaleko Pule, u crkvi sv. Nikole,  je u utorak, 7. 7. 2015. održan koncert vrsnog para glazbenika, članova Bečke filharmonije i Bečke državne opere. Johanna Horny na klaviru i Ronald Horvath na rogu izveli su, u nešto više od sat vremena programa, maestralnom virtuoznošću desetak skladbi klasične glazbe prilagođenih za klavir i rog.

Izvođače je predstavio moderator koncerta Davor Vratarić, koji je tijekom koncerta prevodio sa engleskog kratke uvode koje je pred izvedbu svake kompozicije izrekao prof. Horvath.

Među desetak pomno biranih skladbi izvođači, a napose pijanistica, su se posebno istaknuli s nekoliko zaista raritetnih djela. Tako je, primjerice, izvedena skladba Ya Msafar Wahdak  egipatskog skladatelja Mohameda Abed El Wahab, čije se skladbe uobičajeno ne smiju izvoditi izvan Egipta, no profesorica Horny, obzirom da često nastupa u Egiptu, jedina je koja ima dopuštenje izvoditi djela tog kompozitora izvan Egipta. Nakon glazbeno pitoresknih i utoliko vrlo zahtjevnih skladbi Vittoria Montija i Modesta Mussorgsya pijanistica je svoju rijetku bravuru iskazala izvedbom Nocturne op. 9 nr.2, samo za lijevu ruku, koju je Alexandar Skrjabin napisao za pijanistu Paula Vittgensteina nakon što je ovaj u prvom svjetskom ratu ostao bez desne ruke. To je snaga volje koja nam treba biti uzor, naglasio je prof. Horvath govoreći uvodno o skladbi. Posebnu spretnost pijanistica je pokazala izvedbom poznate skladbe Un sospiro, Franza Listza.  

Koncert je zaključen, kako je rečeno, neformalnom austrijskom himnom An der schoner blauen Donau, a i ta, kao i većina ostalih izvedbi ostavila je poseban dojam na auditorium, osim zbog virtuoznosti pijanistice i zbog zvuka roga koji je svojim posebnim zvukom svakoj pjesmi podario osebujnu notu izvrsnosti.

Najave