Utorak, 21 svibnja, 2024
Novosti

„Kiparstvo I od 4. do 13. stoljeća“

U petak, 13.ožujka 2015. godine, u svečanoj dvorani Episkopija u Eufrazijani u Poreču predstavljena je prva knjige edicije Umjetnička baština Istarske crkve – Il patrimonio artistico della chiesa Istriana. Knjiga nosi naslov „Kiparstvo I od 4.do 13. stoljeća“ – „Scultura I dal IV al XII secolo“ autora Ivana Matejčića i Sunčice Mustač.

 Na predstavljanju su se okupljenima, većinom stručnjacima i profesionalcima iz branše, obratili: dogradonačelnica Grada Poreča Nadia Štifanić Dobrilović, biskup u miru, mons. Ivan Milovan, župan Istarske županije gospodin Valter Flego i pročelnik za financije Regije Veneto dott. Roberto Ciambetti. U drugom dijelu programa, tijekom stručnog predstavljanja knjige govorili: su dr. sc. Nikola Jakšić iz Zadra, pročelnik konzervatorskog ureda Regije Friuli Venecija Giulia dott.  Luca Caburlotto, urednik serije dr. sc. Ivan Matejčić i suautorica dr. sc. Sunčica Mustač. Predstavljanje je vodio pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica.

Biskup Milovan je uz čestitke autorima i uredniku naglasio kako je umjetnost oduvijek bila sredstvo evangelizacije, pa će i realizacija ovog projekta biti sredstvo nove evangelizacije. Dott. Ciambretti je naglasio da je prikaz umjetničkog blaga Istre ne samo prikazivanje baštine već da je to putovanje kroz povijest jedne kulture i kroz povijest umjetnosti. Izrazio je radost što Regija Veneto može sudjelovati u realizaciji ovog projekta, zahvaljujući ‘zakonu 94’, iz talijanskog zakonodavstva, koji je već 20 godina odskočna daska za ovakve lijepe međunarodne suradnje. Župan Flego je osim zahvale biskupiji i Regiji Veneto istaknuo kako je jedna od temeljnih smjernica strategije 2015.-2020. na kojoj se u županiji trenutno radi, upravo očuvanje istarskog identiteta, u vremenu globalizacije, a ove knjige su jedan bitan kamenčić u nastojanjima očuvanja identiteta kroz poznavanje i valorizaciju povijesne, sakralne i umjetničke baštine. 

Dr. Jakšić je u svom izlaganju prvo predstavio generalije serije i napose ove prve knjige, a zatim je prikazao kratki povijesni razvoj upotrebe kiparstva u opremanju sakralnih objekata. U vrijeme izgradnje dviju biskupskih crkvi na istarskom području postojala je praksa donošenja ornamentalnih elemenata iz carskih palača sa prekomorskih područja Rimskog carstva, a nakon prodora barbara krajem 6 st. u sjevernu Istru, produkcija u umjetnosti postaje  domaća, u materijalima i izvedbi ‘barbarizirana’. Primjer toga nalazimo u pulskog ageru, gdje iz 7 st. imamo pravu predromaničku skulpturu, naglasio je dr. Jakšić. Nadalje izlagač je pohvalio i sadržajni aspekt opisa umjetnina, koji zbog naravi sadržaja mogu ponekad biti monotoni, no u ovoj knjizi, umješnošću autora, je to izbjegnuto.

Pročelnik dott. Carbulotto je napose pohvalio sistematsku organizaciju cijele serije svezaka koja je u planu, a u prvoj knjizi jasne opise i katalogizirane analitičke prikaze umjetnina, te njihovu uspješnu povijesnu kontekstualizaciju.

Dr. Matejčić je simbolično najavio daljnji tijek izdavanja knjiga te serije, predviđajući završetak „za 7 ili 8  godina, kada budemo imali oko pola metra knjiga“. Slijedeća knjiga koja je u pripremi biti će „Kiparstvo II. od 14 do 18. stoljeća“, a trebala bi biti izdana krajem ove ili početkom 2016. godine, rekao je.  Spomenuo je i kako je ideja za tu seriju izdanja nastala temeljem sličnog projekta kojeg je u Zadarskoj nadbiskupiji realizirao dr. Jakšić.

Dr. Mustač je izrazila zahvalnost zbog mogućnosti sudjelovanja u tom projektu, te spomenula neke specifičnosti suradnje i modusa operandi dr. Matejčića. Navela je njegovo obrazloženje ponovljenih izlazaka na teren za isti objekt, „svaki put nešto drugo vidim, svaki put nešto novo naučim“, citirala je Mustač. Također je izrazila zahvalnost županiji i biskupiji za odluku ulaganja u taj projekt, što pobija jedno uvriježeno mišljenje među konzervatorima općenito, da je teško doći do sredstava za nešto što nije turistički proizvod.

Projektom „Umjetnička baština Istarske crkve“ je predviđeno izdavanje  6 ili 7 knjiga o umjetničkoj baštini na području Istarske županije. Nakon Kiparstva II. uslijediti će dvije knjige o slikarstvu, te dvije o arhitekturi, u kojima će biti obrađeni periodi od 4. do 18. stoljeća. Građa se dijeli po umjetničkim vrstama i razdobljima. Svaka knjiga sastojati će se od nekoliko uvodnih tekstova i kataloga umjetnina. U svakoj knjizi od otprilike tristotinjak stranica biti će obrađeno od 100 do 140 umjetnina s pripadajućim ilustracijama. Predviđeno je da knjige budu u cijelosti dvojezične, na hrvatskom i talijanskom jeziku.

Izdavači su Porečka i Pulska biskupija, Istarska županija i Istarska kulturna agencija.

Glavni urednik je Ivan Matejčić, a izdavačko vijeće čine: biskup u miru mons. Ivan Milovan, zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić, fažanski župnik vlč. Ilija Jakovljević te pročelnik županijskog odjela za kulturu Vladimir Torbica. Prema projektu serija bi trebala biti  dovršena 2020. godine.

Prva knjiga predstavlja najstarije primjere kiparskih umjetničkih djela u domeni sakralne umjetnosti na području Istarske županije u tekstu dr. Matejčića „Ranokršćansko i predromaničko kiparstvo“. Tu je opisan razvoj kiparske umjetnosti ranokršćanskog, ranobizantinskog i predromaničkog stila. U tom dijelu obrađene su 93 kataloške jedinice. Razboblje od 11. do 13 stoljeća obradila je dr. Mustač u tekstu „Romaničko kiparstvo“, a iz tog razdoblja obrađene su 34 umjetnine.

Umjetnine su fotografirali Živko Bačić i Ivo Puniš, suradnici na katalogu su Pascale Chevalier i Miljenko Jurković, koncept i grafičko oblikovanje izrađeni su u Studiju Sonda d. o. o. u Vižinadi, a tisak je povjeren tvrtci Intergrafika iz Zagreba.

Najave