Srijeda, 22 svibnja, 2024
Katehetski ured

Katehetski dan vjeroučitelja Porečke i Pulske biskupije

Na blagdan Mučeništva Sv.Ivana Krstitelja, 29. kolovoza, održan je u Lanišću Katehetski dan za vjeroučitelje, svećenike, župne katehete, odgajatelje u vjeri u predškolskim ustanovama i studente teologije Porečke i Pulske biskupije. Susret, kojem je tema bila „Sluga Božji Miroslav Bulešić, bio je sav u znaku budućeg blaženika.

Svetu je misu predvodio predstojnik Katehetskog ureda Porečke i Pulske biskupije, mons. Vilim Grbac u zajedništvu s ostalim svećenicima – vjeroučiteljima biskupije, u crkvi u kojoj je posljednji put Miroslav Bulešić misio. Budući blaženik je naime, nakon podijeljene svete potvrde djeci u Lanišću, 24. kolovoza 1947., koja je bila popraćena nemirima, služio svetu misu na čast Presvetog Srca Isusova za obraćenje grešnika, samo nekoliko trenutaka prije nego je bio ubijen u župnom stanu iza crkve.

U propovijedi je mons. Vilim Grbac spomenuo kako se na dan mučeništva Ivana Krstitelja sjećamo i mučenika naših dana – Miroslava Bulešića jer „mučenici uvijek privlače, stoje iza onog što govore, dosljedni su u življenju vrednota“. Nastavio je govoreći kako mladi u vjeroučiteljima prepoznaju osobu od povjerenja samo ako u njima vide ljude koji stoje iza onoga što govore, ako žive ono što uče, ako žive pošteno, te kako mladi najviše zamjeraju starijima ako primijete nedosljednost između učenja i življenja ideala. Miroslav Bulešić je primjer dosljednosti u vjeri i takvog mladog svećenika može se mladima ponuditi kao uzor, jer mladi prepoznaju osobe koji su dosljedne, iskrene, hrabre i jednostavne, rekao je mons. Grbac. Naglasio je i to kako mi danas živimo milosno vrijeme budući da ćemo biti svjedoci dugo iščekivane beatifikacije. Mnoge su generacije iščekivale ovaj trenutak, nadale su se ispravljanju nepravde koja je počinjena 1947. koju su mnogi lanišćani, nedužno osuđeni, morali podnositi i o njoj šutjeti, ali koji su usprkos tome uspjeli mlađim generacijama prenijeti istinu o „krvavoj krizmi“. „Mi danas počašćeni smo time što možemo govoriti istinu, što možemo glasno zahvaliti Bogu na tom primjeru vjere, što možemo graditi bolji svijet na vrijednostima koje nisu prolazne“, zaključio je u propovijedi mons. Grbac. Zaželio je svim vjeroučiteljima, na početku nove školske godine da im Bog da snage i milosti kako bi lik Miroslava Bulešića što bolje mogli prenijeti onima koji su im povjereni.

Nakon svete mise susret je nastavljen posjetom i razgledavanjem sobice u župnoj kući u kojoj je Miroslav Bulešić podnio mučeničku smrt. U sobici se može vidjeti zid poškropljen krvlju mučenika i komadić svećeničkog kolara kojeg je mučenik nosio u trenutku kada je bio ubijen.

Gospodin Vladimir Žmak, župljanin župe Lanišće osvrnuo se na povijest ovog kraja gdje su svećenici od prvih zapisa 1304. godine pa sve do dvadesetog stoljeća imali važnu ulogu u kulturnoj i duhovnoj formaciji mještana, te kako se susret Bulešića i Lanišćana nije dogodio (i ne događa se) slučajno.

Treći dio Katehetskog dana bio je veoma zanimljiv budući da su vjeroučitelji imali priliku susresti se sa svjedocima „laniške krvave krizme“, točnije s onima koji su 1947. godine bili djeca – krizmanici.

Prvi je svoja sjećanja na krizmu 1947. iznio gospodin Aldo Žmak koji je tada imao 8 godina. Prepričao je kako se sjeća nelagode koju je osjećao kada je ispred crkve čuo galamu i tuču između nasilnika i domaćih lanišćana koji su branili crkvu, među kojima je bio i njegov otac, koji je kako kaže bio pretučen po leđima i koji je teško hodao na povratku kući.

Gospodin Josip Spinotti prisjetio se je večeri uoči svoje krizme kada je vlč. Miroslav Bulešić došao u Lanišće, kao pratitelj mons. Ukmara, te kako se je vlč. Miro zaustavio ispred crkve gdje su se igrali, pozdravio ih i pitao ih da li su spremni na sutrašnji dan, te im preporučio da se odmore za taj veliki sutrašnji događaj. Spomenuo je i to kako je on sa svojim prijateljima tada komentirao „kako je dobar taj gospodin velečasni“.

Treća je svoje svjedočanstvo iznijela gospođa Marija Poropat, također krizmanica iz 1947. koja je rekla kako još i danas živi vjeru koju joj je u pripremama za krizmu prenio vlč. Stjepan Cek. Prisjetila se i večeri uoči krizme kada su u njihovu kuću došle žene iz Muna koje su propovijedale njenoj majci kako su srele na putu ljude koji su im rekli da će sutra u Lanišću „padati krvavo kamenje“. Gospođa Marija posvjedočila je i to kako se ona ne sjeća trenutaka svete krizme, te kako je najvjerojatnije od straha zbog nereda i borbe koju je vidjela ispred crkve kada je dolazila na krizmu, kao dijete bila u šoku.

Susret je završio podjelom mandata novim vjeroučiteljima, dodjelom priznanja učiteljima koji su položili stručni ispit, te predstavljanjem udruge Zdenac koja od rujna počinje djelovati i na području biskupije Porečke i Pulske. Udruga Zdenac je osnovana 2003. u Splitu a misija joj je promicanje ljudskih vrijednosti i solidarnosti s najpotrebnijima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Africi i Južnoj Americi.

Na kraju susreta svim vjeroučiteljima darovana je priručnik „Blaženi Miro“, autora Antuna Milovana koji je namijenjen djeci osnovne škole i služi vjeroučiteljima kao pomagalo u nastavi. Priručnik jasnim, kratkim i razumljivim tekstovima te popratnim ilustracijama samih događaja ispunjava svoj cilj: predstavlja lik mladog svećenika Miroslava Bulešića, kao i događaje u svezi s njegovom smrću, novim generacijama kršćana. Priručnik je moguće nabaviti u prodavaonicama izdavačkog poduzeća Josip Turčinović.

Najave